Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Itä-Uudenmaan luonnonsuojeluyhdistys lahjoittaa 20 linnunpönttöä metsälinnuille. Kuvassa metsävastaava Jari Tolin.
Tarja Honkkila
PORVOO Itä-Uudenmaan luonnonsuojeluyhdistys lahjoitti 20 linnunpönttöä Porvoon Seurakuntayhtymälle kiitoksena seurakunnan päätöksestä suojella suurimman osan, 32 hehtaaria omistamistaan metsistä. Pöntöt on tarkoitettu harvinaistuneille metsälinnuille ja pöntöt vietiin seurakunnan Karijärven metsiin. Pönttöjä on lehtopöllölle, telkälle, helmipöllölle, varpuspöllölle, käenpiialle, leppälinnulle, puukiipijälle, hömötiaiselle ja pikkusiepolle.
– Pönttöjä on sellaisille metsälinnuille, jotka elävät vanhoissa ja luonnontilaisissa metsissä ja viihtyvät yhtenäisillä metsäalueilla, sanoo IULY:n metsävastaava Jari Tolin.
Esimerkiksi töyhtö- ja hömötiaisen elinolosuhteet ovat käyneet vuosi vuodelta kurjemmiksi tehometsätalouden ansiosta.
– Pöntöt ovat kuitenkin vain ensiapua metsäluonnolle - todellinen apu tulee ajan ja suojelun myötä, metsän olosuhteiden muuttuessa.
Tolinin mukaan nykyinen metsätalous on hävittänyt suuren osan esimerkiksi hömötiaisen pesimäkannasta hyvin nopeasti. Laji oli yksi Suomen runsaslukuisimmista linnuista vielä jokunen vuosikymmen sitten, mutta on nykyisin uhanalainen. Kannan romahdus on ollut todella hurja, samoin kuin vaikkapa töyhtötiaisella ja helmipöllöllä.
– Hömö- ja töyhtötiaisen saaminen pönttöön pesimään on erikoisen vaikeaa, sillä ne haluavat itse kovertaa pesäkolonsa ja ovatkin hyvin riippuvaisia lahoista lehtipuupökkelöistä. Meidän tiaispönttömme
on täytetty pöntön suulle asti laholla koivupuulla. Jos hömö- tai töyhtötiainen joskus eksyy tällaisen pöntön suulle, niin voi vain toivoa, että se alkaa itse kovertaa lahopuuta pois, kertoo Tolin.
Kuvassa vasemmalta oikealle ylhäällä lahopuulla täytetty hömötiaisen pönttö, pikkusiepon avopönttö, puunkiipijän pönttö sekä alhaalla vasemmalta oikealle helmipöllön pönttö ja varpuspöllön pönttö.
Tarja Honkkila
Yhdistys kunnioittaa seurakunnan päätöstä suojella metsiä
Vanhojen metsien häviäminen ja metsien pirstoutuminen ovat vaikuttaneet romahduttavasti myös helmi- ja varpuspöllön kantoihin. Lajit kaipaisivat suurempia, yhtenäisiä metsäalueita, joita nykyinen
metsänhoito ei tosiaankaan suosi.
– Avohakkuista luopuminen ja suojelualueiden nopea lisääminen ovat niitä asioita, jotka voivat auttaa metsälintuja ja muutakin luontoa.
Tolin pitää erittäin hienona, että Porvoon Seurakuntayhtymä päätti suojella metsiään.
– Yhdistyksessä tuli sellainen ajatus, että pönttöjen lahjoituksella voitaisiin kunnioittaa tuota päätöstä. Toivottavasti tuo päätös voisi myös olla esimerkkinä muille seurakunnille, kunnille ja kaikille tahoille, jotka metsää omistavat. Osan metsistä voi suojella. Antaa metsälle armoa ja arvoa.
Nyt lahjoitettavat pöntöt hankittiin Lintuvarusteesta Helsingistä, paitsi pikkusiepon avopöntöt, jotka veisteli yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Ikonen.
Karijärven metsä on oiva kohde pöntötykselle myös sen tähden, että se liittyy löyhästi Porvoonkorven , eli Porvoon itäisen viherkäytävän alueeseen. Porvoolaiset luonnonystävät ovat jo vuosikausia toivoneet Porvoonkorpea kehitettävän hakkuiden ja rakentamisen sijaan ulkoilu- ja suojelualueiden keitaaksi - suoraksi jatkeeksi Stensbölen ja Stormossenin suojelualueille.
– Sitä odotellessa jokainen Karijärven tapainen uusi suojelualue tuo vähäisen toivon siitä, että porvoolainen ja suomalainen metsäluonto ei vielä ole kokonaan kuihtumassa pois.
TARJA HONKKILA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot