Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Ilmastonmuutoksen hillitsemisen on oltava nyt osatavoite kaikessa toiminnassamme. Keskustelu Porvoon kyläkoulujen tulevaisuudesta jatkuu ja ympäristönäkökulman tulee olla mukana myös näitä kouluja koskevassa päätöksenteossa. Tämän vuoksi haluaisin tuoda esille muutamia kytkentöjä näiden kahden asian välillä.
Liikenne on yksi suurimmista päästölähteistä. Kyläkoulut ovat lähikouluja, joihin iso osa lapsista pääsee jalan tai pyörällä. Koulupalveluiden keskittäminen ja koulukuljetusten lisääminen johtaa lisääntyviin liikennepäästöihin.
Jo olemassa olevien rakennusten ylläpito ja kunnostaminen tuottavat huomattavasti vähemmän ympäristökuormitusta verrattuna uusien kiinteistöjen rakentamiseen. Jos uuden rakentamiseen kuitenkin päädytään, tulee rakennusten elinkaari suunnitella mahdollisimman pitkäksi ja materiaalivalinnoissa tulee suosia massiivipuuta esimerkiksi betonin ja teräksen sijaan. Energiaratkaisujen täytyy perustua uusiutuviin energialähteisiin. Rakentaminen tulee teettää paikallisilla yrityksillä.
Ympäristönäkökulmasta ajatellen kaikkein tärkein peruste kyläkoulujen säilyttämiselle on lasten luontosuhde. Lastemme ratkaisut kuluttajina ratkaisevat hyvin pitkälti ekosysteemimme tulevaisuuden. Kyläkouluja käyvät lapset saavat läheisemmän jokapäiväisen kontaktin luontoon kuin kaupunkiympäristössä koulua käyvät lapset. Kyläkouluissa opetusta on erittäin helppo viedä ulos luontoon, joten ympäristökasvatuksen toteuttaminen voi olla kyläkouluissa tehokkaampaa kaupunkikouluihin verrattuna.
Porvoo on mainittu edistyksellisenä HINKU (hiilineutraalien kuntien kehittämisohjelma) -kuntana, joten toivon ympäristö- ja ilmastotietoisuuden olevan yhtenä johtotähtenä myös kyläkoulujen tulevaisuudesta päätettäessä.
ULLASTIINA MAHLAMÄKI
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot