Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoolainen kakkuharrastaja Minna Koskelainen haluaa tehdä erilaisia kakkuja. Hän ei tee samaa kakkua toista kertaa uudelleen.
Mia Smolander
PORVOO Porvoolainen Minna Koskelainen rakastaa täytekakkujen tekemistä. Harrastus alkoi avomiehen syntymäpäiväkakusta kuutisen vuotta sitten.
–?Ajattelin, että teen hänelle kerrankin kakun. En ollut ikinä aikaisemmin tehnyt täytekakkua, mutta päätin kuitenkin kokeilla.
–?Tein Haisuli-kakun, koska hän tykkää Haisulista ja keräilee niitä.
Yllätyksekseen Koskelainen huomasi, että kakun tekeminen olikin mukavaa ja se myös onnistui hyvin.
–?Kakun tekeminen oli tosi kivaa ja niistä voi tehdä vaikka millaisia, vain mielikuvitus on rajana. Sen jälkeen aloin tekemään kakkuja lapsien synttäreille.
–?En tiennyt edes osaavani leipoa, tämä harrastus tuli vähän puskista, Koskelainen nauraa.
Tyttönalle on niin taidokkaasti tehdy, että se näyttää oikealta nallelta.
Kotialbumi
Nälkä on vuosien aikana kasvanut syödessä ja Koskelainen haastaa itseään yhä hienompiin suorituksiin. Työn ohessa opiskelevalla kolmen lapsen äidillä ei ole kovin paljon ylimääräistä aikaa käsissään, joten fantasiakakkuja syntyy vain muutamia vuodessa.
–?Teen kakkuja perheelle ja joskus olen tehnyt kavereillekin aikataulun salliessa, kun he ovat pyytäneet.
–?Pääasiassa teen fantasiakakkuja, koska tykkään haastaa itseni näillä kakuilla. Aina kun tulee hyvä idea, haluan kokeilla onnistunko sen toteuttamisessa.
Kakku ei valmistu hetkessä
Koskelaisen upeat kakut perustuvat perusteelliseen suunnitteluun, sokerimassakoristeisiin ja kermakuorrutukseen.
–?En osaa kuorruttaa sokerimassalla, en saa siitä tasaista reunoilta. Koristeita teen sokerimassasta, mutta itse kakun koristelen kermalla.
–?Lisään vispikermaan tomusokeria tai vaniljakreemijauhetta antamaan rakennetta sekä värjään kerman usein pastaväreillä ja käytän erilaisia pursotustyllia.
Koskelaisella on kanoja lemmikkeinä, joten luonnollisesti myös kanasta on tehty kakku.
Kotialbumi
Kakkupohjat ovat useimmiten tavallisia sokerikakkupohjia, mutta muotokakkuihin hän käyttää pellillä paistettuja levykakkupohjia.
–?Kokoan kakun kerros kerrokselta ja väleissä on kakkupahvit. Laitan myös usein pillit kakkuun tueksi, ettei se lähde vajoamaan.
Fantasiakakku ei synny hetkessä.
–?Eniten aikaa menee muotoiluun. Piirrän muodot ensin leivinpaperille ennen kuin leikkaan levykakkupohjat muotoonsa. Itse kakun valmistuskin jakautuu parille päivälle.
Suloinen pandanalle.
Kotialbumi
Kakkujen suunnittelu on osa hauskuutta.
–?Kakkujen suunnittelu on mun lempihommaa! Esimerkiksi, kun poika toivoi palokunta-aiheista kakkua, mietin ensin mitä haluan kakkuun mukaan. Paloauto pitää tietenkin olla, joten piirsin sen ensin tietokoneella, sitten suunnittelin tuleeko kakkuun yksi vai kaksi kerrosta. Seuraavaksi hahmottelin mitä muuta kakkuun tulee paloauton lisäksi. Lisäsin suunnitelmaan valuvaa vettä, palomiehiä ja liekkejä.
Palokuntakakussa on pienien yksityiskohtien lisäksi näyttäviä liekkejä ja valuvaa vettä.
Kotialbumi
Koskelainen on tehnyt Haisuli- ja palokuntakakkujen lisäksi muun muassa corgin, nallen, jääkarhun, pandan, hevosen, muumin, ketun, kanan, pöllön, hirven, höyryveturin ja laivan.
–?En koskaan tee samaa kakkua kahta kertaa. Vaikka se ei onnistuisikaan, en silti tee samaa uudestaan. Olen myös hirveän kriittinen itseäni kohtaan; haluan aina tehdä paremmin ja kehittää itseäni.
Ammatikseen Koskelainen ei aio koskaan tehdä kakkuja.
–?Sitten hommasta tulisi pakkoa, eikä se olisi enää kivaa. Eikä sitten saisi tehdä sellaisia kakkuja kuin itse haluaa, vaan sellaisia mitä tilaaja haluaa. Haluan tehdä erilaisia kakkuja.
Hans Välimäeltä kehuja kakusta
Koskelainen osallistui pari vuotta sitten kakunkoristelun suomenmestaruuskilpailuun. Kokemus oli mielenkiintoinen, mutta uusiin kilpailuihin kakkumaakari ei halaja mukaan.
–?Facebookissa oli yhdellä leivontasivustolla kilpailu, johon sai lähettää kuvan tekemästään kakusta. Osallistujien kesken arvottiin palkintoja ja parhaat pääsivät finaaliin, joka pidettiin Helsingin Messukeskuksessa. Ajattelin lähettää sivustolle kuvan kakusta muuten vain, koska itse tykkään katsella muiden tekemiä täytekakkuja. Sitten kävikin niin, että minut valittiin finaaliin. Pakkohan se oli käydä katsomassa.
–?Koska kermakakut on mun juttu, päätin tehdä kermakakun sielläkin. Mutta kilpailussa oli ihan tuskaisen kuuma spottien alla ja eihän se kerma käyttäytynyt ollenkaan niin kuin toivoin. En voittanut, mutta tuomarina ollut keittiömestari Hans Välimäki sanoi kakun olleen hänen suosikki.
MIA SMOLANDER
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot