Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Smaku-ruokatapahtuman tuottaja Laura Pulkkinen iloitsee Itäväylän lukijoiden tekemästä valinnasta äänestää Smaku Porvoon viime vuoden parhaaksi tapahtumaksi.
Marko Wahlström
PORVOO Itäväylä-lehti kysyi lukijoilta, mikä kymmenistä Porvoon tapahtumista on vuoden 2019 paras. Kysely keräsi kolmen viikon aikana yhteensä 511 ääntä.
–?Äänestäjien määrä on iloinen yllätys siihen nähden, että kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa. Mallia haimme Uusi Rovaniemi -kaupunkilehden järjestämästä vastaavasta kilpailusta, päätoimittaja Mika Laine kertoo.
Liki viidenneksen äänistä ja selkeästi vuoden parhaan tapahtuman tittelin nappasi itselleen Smaku Porvoo -ruokatapahtuma 95 äänellä.
Äänestyksessä toiseksi tuli MLV x SPD HKD Drift Challenge -tapahtuma 52 äänellä ja kolmanneksi Vanhan-Porvoon joulunavaus 40 äänellä. Neljänneksi ylsi Taidetehtaan Joulumarkkinat 37 äänellä ja viidenneksi sijoittui Jenkkiautonäyttely 35 äänellä.
Itäväylän listaamalla esilistalla oli yhteensä 20 tapahtumaa. Listan ulkopuolelta frisbeegolftapahtuma Kokonniemi Open keräsi mukavasti ääniä (24).
Äänestäjien kesken arvottiin 50 euron arvoinen ravintolalahjakortti, jonka voitti Oscar Andersson.
"Oli myös tehtävä päätös: jatkaako vai lopettaako"?
Porvoo Smaku -ruokatapahtuma on tähänastisen historiansa aikana järjestetty elokuun lopulla. Tapahtuman tuottaja Laura Pulkkinen Smaku Events Oy:stä kertoo, että pieni muutos ajankohtaan on tulossa tänä vuonna.
–?Päätapahtumaa myöhennetään hieman elo–syyskuun vaihteeseen, ja se järjestetään Taidetehtaan Avanti-salissa. Tapahtumaan on tulossa uudistuksia, jotka julkistamme helmikuun alussa.
Viime vuoden tapahtumasta Pulkkiselle jäi hyvät fiilikset.
–?Päätapahtuma oli erilainen, kun siirryimme Avanti-saliin, mikä toi tapahtumaan uutta ilmettäkin. Viime vuonna oli taas myös uusia ravintoloita mukana, Itäväylä-lehden järjestämän kilpailun voitosta iloisesti yllättynyt tuottaja jatkaa.
Ruokatapahtuma joutui tekemään viime vuonna sen tähänastisen historian vaikeimman päätöksen: nostaa Smaku-annosten hintaa viidestä eurosta seitsemään euroon.
Tapahtuma alkoi asana matkailun Triangeli-hanketta vuonna 2016.
–?Tosiasia on myös se, että joudumme ottamaan riskejä. Huomattiin, että tapahtuma tuottaa tuhansia euroja vähemmän kuin mitkä ovat sen kulut. Meidän piti päättää, että jatkammeko vai lopetammeko Smakun kannattamattomana, Pulkkinen perustelee vaikeaa ratkaisua.
"Paikalliset ovat tärkein kohderyhmämme"
Pulkkisen mukaan ennakkotapahtumassa kävi viime vuonna enemmän asiakkaita kuin aikaisempina vuosina.
–?Päätapahtumassa kävi silmämääräisesti vähän vähemmän ihmisiä kuin aiemmin. Virallisia arvioita määrästä on vaikea sanoa, koska kävijät jakautuivat Avanti-saliin ja lämpiöravintolan tiloihin, eivätkä talon laskurit kerro koko totuutta, Pulkkinen kertoo.
–?Eräs syy päätapahtuman vähäisempään kävijämäärään selittyi sillä, että varsinkin porvoolaiset halusivat välttää ruuhkaisuuden osallistumalla ennakkotapahtumaan. Paikalliset ovat tärkein kohderyhmämme, jotka rakentavat hengen ja sielun tapahtumalle. Matkailijat tuovat erittäin positiivisen lisän kokonaisuuteen, hän jatkaa.
Mikä on tuottajan näkökulmasta katsottuna ikimuistoisin hetki, minkä ruokatapahtumaan osallistuneet ovat jättäneet mieliin?
–?Ihmiset viihtyivät ja viipyivät päätapahtumassa kauemmin, koska meillä oli enemmän pöytätilaa. Oli hauska seurata keskusteluita ja kohtaamisia, kun ihmiset pysähtyivät rauhassa ruoan äärelle, ikään kuin leirinuotion ympärille, Pulkkinen kertoo.
Äänestäjät: Timanttisin tapahtuma tuonut Porvoota esille
Smaku Porvoo sai äänestäjien kommenteissa kiitosta muun muassa hienosta tunnelmastaan, monimuotoisuudestaan ja hyvistä järjestelyistään.
–?Hieno tapahtuma, joka houkuttelee hyvän ruoan ystäviä pidemmältäkin Porvooseen. Smakusta hyötyvät monet muutkin porvoolaiset yritykset kuin pelkästään Smakuun osallistuvat, eräs vastaaja kommentoi.
Useassa vastauksessa nostettiin esiin myös ruokatapahtuman merkitys kotikaupungilleen.
–?Timanttisin Porvoon tapahtuma, joka on tuonut kaupunkia esiin sekä lisännyt matkailua ja ruokamatkailua Porvooseen Suomessa ja rajojen ulkopuolellakin, yksi äänestäjistä perustelee.
Ruokaelämyksen ratkaisee kokonaisuus
Smakun tuottajan mielestä ravintolaelämyksessä ratkaisee kokonaisuus.
–?Ruoka on tottakai keskiössä. Arvostan sitä, että minulle kerrotaan ruoan alkuperä. Lähipellolta ja -tuottajalta tulevat raaka-aineet ovat itselleni tärkeitä asioita, Pulkkinen sanoo
Hän nostaa tärkeälle sijalle myös tunnelman, asiakaspalvelun ja viihtyisyyden.
–?Nämä kaikki luovat kokonaisuuden, joka luo elämyksen, Pulkkinan jatkaa.
»» Lue myös: Triangeli-matkailuhanke synnytti Smakun
FAKTALAATIKKO
Porvoon vuoden tapahtuma 2019 -äänestyksen tulokset:
* Smaku Porvoo 95 ääntä
* MLV x SPD HKD Drift Challenge 52
* Vanhan-Porvoon joulun avaus 40
* Taidetehtaan Joulumarkkinat 37
* Jenkkiautonäyttely 35
* Porvoon Päivät 30
* Tirmo Blues 22
* Porvoon Ajot 22
* Ostosten Yö 19
* Porvoo Design Camp 14
* PiiPoo Lego -tapahtuma 14
* Kummitusten Yö 13
* Jump In -harrastetapahtuma 11
* Porvoon joulun avaus 10
* Suvisoitto 10
* Antiikki-, taide- ja keräilymessut 9
* Dreams, elektronisen musiikin festivaali 5
* Raksa-messut 4
* Emäsalon musiikkijuhlat 3
* Åfest sarjakuvafestivaali 0
* Muut 61
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot