Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Virpi Kemi on elintarviketieteiden tohtori ja ravitsemusasiat ovat hänen sydäntään lähellä.
Mika Laine
PORVOO Me kaikki tiedämme, että sillä mitä suuhunsa laittaa, on suuri merkitys. Tuskin kukaan oikeasti kuvittelee pikaruoan olevan terveellistä tai saavansa makeisista päiväannoksensa vitamiineja.
Porvoolainen Virpi Kemi koki omakätisesti millainen merkitys ravinnolla on sairastuessaan vakavasti vuonna 2020.
– Aluksi en päässyt hoitoon ja sitten diagnosoitiin väärin. Oletettavasti sairastuin koronaan ja en ole toipunut vieläkään kokonaan, kärsin yhä pitkittyneen sydänpussin tulehduksen jälkioireista.
– Alussa en sairaana ollessani miettinyt ruokavaliotani, olin toisten armoilla sairastaessani, mutta kun vähän paranin, halusin syödä oikein. Uskon vahvasti, että ruokavalio oli iso osa paranemisprosessia.
Tohtoriksi väittelemällä kalsiumin ja fosforin vaikutuksesta luustoon
Kemi on koulutukseltaan laborantti sekä elintarviketieteiden tohtori.
– Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Oulussa. Nuorena opiskelu ja lukioon meneminen eivät oikein kiinnostaneet, ja isäni suosituksesta päädyin laboranttilinjalle.
Kemi työskenteli 1990-luvun alussa muun muassa Kilpilahdessa Nesteellä laboranttina.
– Meillä oli mieheni kanssa ollut pitkään haaveena lähteä matkalle maailman ympäri ja toteutimme sen vuonna 1993.
Matkan aikana Kemi ajatteli, että palattuaan takaisin Suomeen, hän haluaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa päästä opiskelemaan ravitsemustiedettä. Joten työn ohella hän lähti opiskelemaan iltalukioon.
– Sain lukiosta paperit kahdessa vuodessa ja sen jälkeen jatkoin yliopistoon lukemaan ravitsemustiedettä. Vuonna 2002 sain maisterinpaperit ja vaikka minulla olisi ollut jatko-opiskelupaikka valmiina, valitsin mennä HUSille töihin. Toimin siellä johtotehtävissä ruokapalveluiden yksikössä.
– Minua houkuteltiin palaamaan yliopistolle ja oltuani HUSissa töissä 2,5 vuotta, otin virkavapaata ja lähdin tekemään väitöskirjaa. En kuitenkaan ikinä palannut HUSille, vaan jäin yliopistolle tutkimus- ja opetustehtäviin. Väittelin vuonna 2010 kalsiumin ja fosforin vaikutuksesta luustoon.
Eräänä sunnuntaiaamuna kahvipöydässä lehteä lukiessaan Kemi huomasi ilmoituksen, jossa haettiin Tampereelle ruokapalveluihin johtajaa.
– Sanoin miehelleni, että pitäisikö huvikseen kokeilla hakea. Sain paikan ja seitsemän vuoden ajan asuin viikot Tampereella ja viikonloput Porvoossa.
– Yrityksessä tuli iso organisaatiomuutos vuonna 2018–2019. Oma yritys oli kaihertanut mielessä jo pitkään, joten siinä yhteydessä sanoin itseni irti. Otin tietoisesti vuoden verran rennommin ja sen jälkeen oli tarkoitus laittaa yritys pystyyn, mutta sitten sairastuin.
– Muistin tuona aikana miksi lähdin alun perin lukemaan ravitsemustiedettä. Elämä on lyhyt ja mitä tahansa voi sattua, joten halusin palata ravitsemuksen pariin.
Mika Laine
Oma yritys syntyi viime vuonna
Viime vuoden loppupuolella syntyi Kemin verkkokursseja ja ravitsemusvalmennusta tarjoava yritys OsaaVaan Oy, ja toiminta käynnistyi kunnolla vuoden alussa. Kemi ylläpitää myös Facebook-sivua Tunne ruokavaliosi sekä saman nimistä YouTube-kanavaa.
– Ruokavalioasioissa voi mennä todella vikaan, eikä ihmisille voi opettaa pikakonsteja. Haluan opastaa ihmisiä katsomaan omaa ruokavaliotaan ja antaa työkaluja, joilla näkee oman ruokavalionsa sisälle. Esimerkiksi, jos ajattelen omaa sydänterveyttäni, niin minulle on oleellista, että rasvan laatu on hyvä. Mutta jos en ymmärrä mistä saan ruokavaliossani hyviä rasvoja, niin en voi syödä oikein.
Kemi sanoo THL:n pitävän yllä erinomaisia tietokantoja, mutta niitä pitää opetella käyttämään.
– Sieltä saa mielettömän paljon asioita esille, kun osaa vain käyttää niitä.
Kemi painottaa ruokavalioissa pysyvyyttä, terveellisyyttä ja omaan elämää sopivan tavan löytämistä.
– En voi mennä sanomaan tietyissä asioissa ruokarajoitteiselle miehelleni, että syö niin kuin minä. Jos ihminen haluaa muuttaa ruokailuaan, sen pitää lähteä sellaisista muutoksista, jotka sopivat omaan elämään. Muuten siitä tulee viikon tai kuukauden kuuri.
Kemi ei itse syö lihaa, ja hän tietää millä korvaa sen ruokavaliossaan.
– En suhtaudu mihinkään ruokavalioon negatiivisesti, kunhan perusasiat ovat kunnossa. Itse noudatan kala-kasvisruokavaliota, johon kuuluvat myös kananmunat.
Kemi muistuttaa kasvisten, marjojen ja hedelmien tärkeydestä ruokavaliossa.
Mika Laine
Suomalaisten ruokavaliossa usein liikaa suolaa ja kovia rasvoja
Moni kokee vähähiilihydraattisen ruokavalion hyväksi itselleen, eikä Kemi lyttää sitäkään, vaikka suomalaiset ravitsemussuositukset pitävätkin sisällään runsaasti viljatuotteita.
– Kunhan kasvikset, marjat ja hedelmät ovat mukana, niin ruokavalion voi koostaa oikeanlaiseksi. Itse suosin täysjyvää kuidun takia. Mutta jos ei syö viljatuotteita, sitten pitää saada kuitu jostain muualta. Kuitua pitäisi saada kuitenkin vähintään 25 grammaa päivässä, ja aika moni, joka välttelee hiilihydraatteja, saa liian vähän kuituja.
Pohjolan talviaika vaatii suurimmalta osalta suomalaisista D-vitamiinin napsimista purkista, mutta jos ruokavalio on monipuolinen ja kunnossa, muita vitamiineja ei tarvitse ottaa pillereinä.
– Vegaaniruokavaliossa tarvitaan lisäksi muun muassa B12-vitamiinia, mutta muutoin ihminen saa kaiken tarvitsemansa terveellisestä ruokavaliosta. Usein, jos syö liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, jää sekä C-vitamiinin että folaatin saanti liian vähäiseksi.
Liiallinen suolansaanti ja liiallinen kovien rasvojen määrä ovat iso ongelma suomalaisten ruokavaliossa.
– Kovaa rasvaa on esimerkiksi rasvaisissa maitovalmisteissa, lihassa, lihavalmisteissa ja monissa levitteissä. Elintarviketta valitessa yksinkertainen sääntö on, että maksimissaan kolmasosa kokonaisrasvan määrästä saa olla tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Esimerkiksi jos kokonaisrasvan määrä on 60 grammaa, ja tyydyttyneen rasvan määrä 20 grammaa, silloin kaksi kolmasosaa on tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa.
– Vain muutamalla prosentilla suomalaisista kovan rasvan osuus ruokavaliossaan on kunnossa ja suomalaisilla on paljon sydän- ja verisuonitauteja ja kohonnutta kolesterolia.
Lisätietoja www.osaavaan.fi ja www.facebook.com/Tunneruokavaliosi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot