Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Erikoiserä white IPA -tyylistä Loviisa-olutta valmistuu kovaa vauhtia. Pullotettu maisteluerä valmistuu juhannukseksi ja loppuosa tuhannen litran valmistuserästä tölkitetään ensi viikolla.
LOVIISA Loviisalainen yrittäjä Marko Suonpää sai viime pääsiäisen tienoilla ajatuksen Loviisa-oluen panemisesta.
–?Se oli sellainen päähänpinttymä ja tarve tyydyttää oma uteliaisuus siitä, miten olutta oikein teknisesti valmistetaan. Halusin myös päästä mukaan suunnittelemaan omaa olutta, hän kertoo.
Nyt hän tietää sen.
–?Siihen tarvitaan vettä, mallasta ja humalaa, joista käyttämällä oikeassa lämpötilassa syntyy olutta, Suonpää toteaa.
Hän kiittelee, että Kotkan Höyrypanimo lähti innolla toteuttamaan hanketta.
–?Tällainen oluenharrastajien yhteenliittymä vaatii panimon, joka haluaa sitoutua hankkeeseen ja opastaa oluen panemisen saloihin.
Loviisa-oluen primus motorina toimi yrittäjä, Timberpointin toimitusjohtaja Marko Suonpää (oik.). Kuvassa hänen vierellään yrityspalvelujohtaja Fredrik Pressler kehitysyhtiö Posintrasta Valkon satamassa viime marraskuussa.
Arkisto/Marko Wahlström
Käsityönä syntyi white IPA -tyylistä olutta
Loviisalaisyrittäjän ajatuksen tuloksena kotkalaispanimo ryhtyi valmistamaan tuhannen litran erikoiserän Loviisa-olutta. Käsityönä syntynyt olut on white IPA-tyylistä, mutta mietoa pienpanimo-olutta.
–?Niin sanotun maisteluerän saamme pullotettuina Loviisaan torstaina. Loppuosa valmistuserästä tölkitetään ensi viikolla, hän kertoo.
Loviisalaisista ravintoloista oluthankkeessa ovat mukana Zilton, Café Lilja, Strömfors Bed & Bistro ja Ruukinmylly.
–?Näistä ravintoloista olutta tulee samaan jo juhannuksena ja myös ensi viikosta alkaen, Suonpää kertoo.
Tusina loviisalaisia liikkeellä
Hankkeessa on mukana myös joukko loviisalaisia yksityishenkilöitä. Suonpään lisäksi joukkoon kuuluvat kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén sekä Tomi Puumalainen, Tomi Nordström, Salla Lehtonen ja Mikael Johansson, Jussi Lehtola, Jan Sinisalo, Päivi Ahvonen, Mikko Airas ja Kari Mikkonen.
Ryhmä muodostui nopeasti ennen oluen valmistuksen aloittamista.
–?Alunperin ajatuksena oli, että 1?000 litran erä jaetaan meidän kaikkien kesken. Kun ravintolat liittyivät mukaan, päätimme pienentää omia osuuksiamme, jotta oluesta riittäisi mahdollisimman monelle, Suonpää sanoo.
– Kyllä Loviisa osaa ja voi, kun haluaa, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom tuumasi Loviisan leirintäalueen avajaispuheessaan viime viikolla. Tuo lause sopii myös kuvaamaan 12 paikallisen loviisalaisen intoa Loviisa-oluen panemiseen.
Arkisto/Marko Wahlström
"Paikallista olutta, paikallisella etiketillä"
Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom myöntää olevansa "aika huono olutharrastaja" ja juovansa vain vähän olutta.
–?Mutta silloin, kun juon niin nautin paikallista ja paikallisella etiketillä varustettua. Tämä sopii myös periaatteeseeni, jonka mukaan teen kaikki ostokseni omassa kotikunnassani, hän kommentoi.
Oker-Blom muistuttaa, että paikkakunnan palvelutasoa pidetään yllä vain sillä, että ihmiset käyttävät paikallisten yrittäjien palveluita.
–?Loviisa-olut on osaltaan myönteinen "kampanja" pienelle kaupungille, hän toteaa.
Oker-Blom odottaa jo kurkku kuivana omaa osuuttaan tilatusta oluterästä.
–?Minulle on tulossa noin 30 litraa, joka riittää omassa käytössäni pitkäksi aikaa. Siitä riittää kyllä juhlienkin tarjoiluihin, hän toteaa.
Loviisa-olutta matkaa Brasiliaan asti
Osa mukana olevista loviisalaisista on myös yrittäjiä.
–?Moni antaa Loviisa-olutta kesälahjana asiakkailleen. Näin ainakin itse teen, Timberpoint-yhtiötä luotsaava Suonpää kertoo.
–?Ja lähteepä Loviisa-olutta myös maamme rajojen ulkopuolelle Brasiliassa asuvan Kari Mikkosen matkassa, hän jatkaa.
Hän uskoo, että erikoiserälle riittää kysyntää.
–?Tuhannen litran erä tulee todennäköisesti olemaan tämän vuoden ainoa valmistuserä Loviisa-olutta. Toivon, että joku tai jotkut ottaisivat ajatuksesta kopin ja jatkaisivat Loviisa-oluen valmistusta jatkossakin, Suonpää heittää pallon eteenpäin.
MARKO WAHLSTRÖM
marko.wahlstrom@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot