Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoossa Papinkadun mäessä sijaitsevaan historialliseen rakennukseen avautuu elokuussa Ravintola VÅR.
Mika Laine
PORVOO, KESKUSTA Porvoon kauneimmaksi taloksikin tituleerattu historiallinen kiinteistö Villa Borg Papinkadulla on saamassa uuden elämän. Rakennuksessa avautuva uusi porvoolaisuutta korostava ravintola VÅR herättää pitkään hiljaiseloa viettäneen Papinkadun talovanhuksen henkiin.
Papinkadun mäessä tönöttävän rakennuksen korjaustyöt alkavat olla loppusuoralla. Muutaman vuoden mittainen saneeraus valmistuu heinäkuun aikana ja uusi ravintola avaa ovensa elokuun 11. päivä.
VÅR:in liiketoiminnasta vastaavat uudet porvoolaiset yrittäjät Marjo Lindberg ja Niko Lehto. Lindberg ja Lehto tiesivät toisensa porvoon ravintolamaailmasta, mutta tutustuivat kunnolla vasta työskennellessään yhdessä porvoolaisessa Bistro Sinnessä. Useamman ravintolapäällikön pestin jälkeen Lindbergille tarjottiin mahdollisuutta lähteä rakentamaan omaa ravintolaa Papinkadun Villa Borgin tiloihin.
–?Lindbergin miettiessä kuka mahtaisi olla sopiva yhtiökumppani, nousi mieleen yksi nimi: Niko Lehto. Lindberg päätti soittaa silloiselle Suomen kokkimaajoukkueen kapteenille ja Bistro Sinnen toiminnasta vastanneelle Lehdolle,ravintolan tiedotteessa kerrottaa.
Muutamaa tuntia myöhemmin päätös ravintolan perustamisesta oli jo selvä.
– Marjo soitti ja kyseli olisiko kiinnostusta lähteä messiin perustamaan ravintolaa. Sanoi, että nyt olisi aika ainutlaatuinen paikka tarjolla. No, muutaman tunnin päästä siellä sitä sitten seisottiin Papinkadulla pulun paskan peittämällä laholla lattiapalkilla ihmettelemässä. Kyllä mä olin heti siltä seisomalta messissä, vaikka kyllä se aika pommi silloin oli. Nähtiin molemmat siinä vaan ihan älyttömästi potentiaalia, kertoo Lehto.
Ravintola VÅR:in liiketoimintaa pyörittää yrittäjät Marjo Lindberg ja Niko Lehto.
Nadi Hammouda
Odottavan aika on pitkä, ei kuitenkaan ikuinen
Pitkään, lähes kolmevuotiseen rakennus- ja suunnitteluprojektiin on mahtunut monenlaista muuttujaa, korona-pandemia mukaan lukien. Vaikka odotus on tuntunut ajoittain lähes sietämättömältä ja tulevaisuuden näkymä ollut hyvinkin epävarma, ovat yrittäjät Lindberg ja Lehto kuitenkin löytäneet asiasta ne hyvätkin puolet.
Konsepti on kirkastunut ja aikaa yksityiskohtien hiomiseen on riittänyt. Ravintolan avaamista on jouduttu siirtämään muutamaan otteeseen, mutta elokuussa odotus päättyy ja ravintola VÅR avaa ovensa.
– Ollaan nautittu tästä matkasta tähän asti ihan suunnattomasti ja vielä siistimpää on kun saadaan ovet auki ja vieraat sisään. Se, että meille on tullut jo nyt aika kivasti varauksia tuntuu ihan hullulta. Kiva päästä näyttämään porukalle mitä ollaan keksitty, kertoo Lindberg.
Identiteettimme tutkimista ravintolan muodossa
Tiedotteen mukaan VÅR on huolella tehdyn ruoan, laadukkaiden juomien ja välittävän palvelun ravintola.
– Se on tulkinta ympäröivästä luonnosta, saaristosta, vihreistä metsistä ja paikallisista maatiloista sekä ennen kaikkea erilaisista ihmisistä joita yhdistää porvoolaisuus.
– VÅR on vahvasti osa meidän omaa identiteettiä. Se näyttää ketä me ollaan, mistä tullaan ja miten nähdään asiat. Paikka jossa me pystytään tutkimaan ja ihmettelemään maailmaan menoa. VÅR on tulkinta sitä ympäröivästä maailmasta ruoan muodossa”, Lehto kuvailee.
VÅR:issa on tarjolla kaksi eri mittaista menukokonaisuutta. Sesonkien mukaiset menut pohjautuvat paikallisiin raaka-aineisiin. Villi kala, vihannekset, parhaat suomalaiset viljat ja maitotuotteet ovat menuiden perusta. Pidemmässä “Experience” menussa tarjotaan myös vastuullistaa lihaa. Inspiraatiota ammennetaan perinteisestä suomalaisesta keittiöstä.
Juomat suunnitellaan sesonkien mukaan, ruoan ehdoilla. Pohjana toimivat klassiset viinit, mutta joukkoon mahtuu myös alkuviinejä, oluita ja muita mielenkiintoisia juomia.
–?Rakastetaan klassikoita, mutta kyllä uudet tuulet myös kiinnostaa. Tärkeintä kuitenkin on että, itse juoma maistuu mielestämme hyvälle, ei se mitä se on. Kuten kaikessa toiminnassamme myös juomassa valitsemme määrän sijasta laadun, Lindberg toteaa.
Villa Borgissa on toiminut muun muassa toistasataa vuotta sitten Gustaf Gröndahlin Kalustokauppa ja 1920-luvulla Brunbergin makeistehdas.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot