Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Ystävykset, ravintola-alan ammattilaiset Laura Karlsson (vas.) ja Päivi Karjala päättivät perustaa yhteisen kahvilayrityksen, joka avaa Porvoo Jazz Festival ry:n isännöimään kulttuuritila Vanha 123:een lounaskahvila Aatos Cafén.
Marko Wahlström
PORVOO Porvoolaiset ravintola-alan ammattilaiset, Haaga-Heliasta valmistuneet restonomit Päivi Karjala ja Laura Karlsson ovat tutustuneet yhteisen ystävänsä kautta.
–?Huomasimme nopeasti, että meillä on yhteinen arvomaailma sekä samanlaisia ajatuksia ja ideoita. Molemmat löysivät Porvoosta miehen ja molemmilla on 3,5-vuotias lapsi, Karlsson sanoo.
Ystävyys syveni ja naiset rohkaistuivat perustamaan yhteisen kahvilayrityksen, Cafe Aatos Oy:n, joka avaa kulttuuritila Vanha 123:een Kaivokadulle uuden lounaskahvila Aatos Cafén.
–?Maistiaisia on luvassa Porvoo Jazz Festivalin aikana syyskuun lopulla. Varsinaisesti avaamme ovat lokakuun puolivälin tienoilla, yrittäjäkaksikko kertoo.
Tällä hetkellä funkkishenkistä kahvilaa remontoidaan parhaillaan.
Avoinna aamukahdeksasta iltakahdeksaan
Kahvila tulee olemaan pääsääntöisesti avoinna aamukahdeksasta iltakahdeksaan.
–?Tarjolla on aamiaista, lounasta, tuorepuristettuja mehuja, smoothieita, itse leivottua leipää, keittoja ja salaatteja sekä makeita kahvilaherkkuja, kuten raakakakkuja, Karlsson listaa.
Juomavalikoimaan kuuluu muun muassa luomu- ja natural viinejä sekä pienpanimo-oluita.
–?Tapahtumien aikana olemme tarvittaessa avoinna myös pidempään, Karlsson lisää.
Kahvilassa tulee olemaan noin 30 asiakaspaikkaa.
"Eettisyys tärkeässä roolissa"
Uuden kahvilan ideologiana on saada ihmiset voimaan paremmin, luontoa kunnioittaen ja kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen.
–?Eettisyys on meille erityisen tärkeä asia. Se näkyy myös kahvilan sisustuksessa: kaikki kalusteet hankimme käytettyinä
Ideologiaan kuuluvat herkullisen, mutta samalla terveellisen ravinnon lisäksi myös tasapainoinen elämästä nautiskelu liikunnan, kulttuurin ja erilaisten tapahtumien parissa.
–?Itse olen restonomin koulutuksen ohella myös ryhmäliikunnan ohjaaja ja lähihoitaja, Karlsson kertoo.
Yrittäjäkaksikon liikeidean taustalla on vahva sitoutuminen siihen, mitä he tekevät.
–?Kahvilan nimi jo kertoo siitä, että emme tee mitään harkitsematta, vaan kaikki on tarkasti ajateltu, Karlsson sanoo.
"Ajatus yrittämisestä kypsyi"
Nuoret yrittäjänaiset myöntävät jännittäneensä yrittäjäksi ryhtymistä.
–?Jos minulta olisi vuosi sitten kysytty yrittäjäksi ryhtymisestä, olisin sanonut ei. Asiat ovat kypsyneet, Päivi Karjala sanoo.
Yhtiökumppanille hyppy yrittäjyyteen ei ollut aivan vieras asia.
–?Isäni on yrittäjä. Olen näin saanut kasvaa yrittäjäperheessä ja myös yrittäjyyteen, Laura Karlsson jatkaa.
Idea kahvilan perustamisesta syntyi tänä kesänä.
–?Kun saimme hyvän idean, ryhdyimme tuumasta toimeen. Ei sitä voi jäädä tuleen makaamaan, Karlsson tuumaa.
Porvoolaiset ravintolat tulleet tutuiksi
Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Helsingistä kotoisin oleva Laura Karlsson on ehtinyt työskennellä ravintola-alalla muun muassa ravintola Amarillossa ja hovimestarina bistro-ravintola Sinnessä.
Yhtiökumppani, Oulusta kotoisin oleva Päivi Karjala työskenteli valmistumisensa jälkeen etanaravintola Timbaalin hovimestarina sekä ravintolapäällikkönä ravintola Wanha Laamannissa, brasserie-ravintola L'Amourissa ja Sinnessä.
–?Työvuosiemme aikana porvoolaiset ravintolat ovat ehtineet tulla tutuiksi, Laura Karlsson sanoo,
MARKO WAHLSTRÖM
marko.wahlstrom@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot