Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni, keittiömestari Kristian Vuojärvi on kiitollinen kulinaarisen konsertin saavuttamasta suosiosta. – Malmgårdin linna tarjoaa konsertille upeat puitteet, kulttuurituottajat Agneta Longhurst (kesk.) ja Päivi Karppi sanovat.
Marko Wahlström
LOVIISA, MALMGÅRD Tämän vuoden Loviisan Sibeliuspäivien juhlakattaus sisältää myös kulinaarisen konsertin, joka pidetään Malmgårdin linnassa perjantaina 6.9.
–?Vastaava konsertti järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna ja se sai paljon kiitosta. Olemme hyvin otettuja ja haluamme järjestää sen toisenkin kerran, Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni, keittiömestari Kristian Vuojärvi kertoo.
Konsertin viiden ruokalajin menu on koostettu säveltäjämestari Jean Sibeliuksen (1865–1957) lempiruista sekä Sibeliuksen perheen arjen ja juhlapyhien kattauksista.
–?Linnan juhlasalissa pidettävän konserttiosion päätteeksi tarjoillaan lisäksi sampanjaa ja pieni snacks marinoiduista syysvihanneksista, maltaista ja rakuunasta. Idea syntyi rouva Aino Sibeliuksen lausumasta, jonka mukaan "hän on onnellinen keksittyään jotain uutta tarjottavaa, kuten nuoria vihanneksia", Vuojärvi kertoo.
Illallismenu tarjoillaan panimorakennuksessa
Varsinainen illallismenu tarjoillaan panimorakennuksen yhteydessä olevassa juhlatilassa.
–?Ensimmäinen ruoka on vasikkaa ja herneitä eli tarjolla on reilusti suolattua vasikanpaistia ja tuore hernekeitto keväällä pakastetuista kotimaisista makeista herneistä. Ruoka oli yleinen pyhäruoka Sibeliusten pöydässä, Vuojärvi kertoo.
Toisena ruokalajina tarjoillaan metsäsienitartaletti, josta löytyy ruisjauhoihin tehty tartaletti, sienimuhennosta, pikkelöityjä kanttarelleja.
–?Kantterellit on äitini omin pikkukätösin poiminut Saaristotien varrelta, Vuojärvi hymähtää.
Sibeliuksen mieleen olivat erilaiset tartaletit makeilla ja suolaisilla täytteillä.
–?Erityisesti sienet ja metsän antimet muutoinkin olivat perheessä tärkeällä sijalla ruokapöydässä, Vuojärvi jatkaa.
Sibelius nautiskeli ostereita ja sampanjaa Kämpissä
Ensimmäisen musiikkiosion jälkeen pöytiin tarjoillaan ostereita ja sampanjaa.
–?Ruokalajissa on osterilla maustettua kotimaista taimenta ja kuhaa sekä suolaheinä-samppanjakastiketta. Ateria oli säveltäjäherran lempiruoka, jota hän nautiskeli monesti hotelli Kämpin ravintolassa, Vuojärvi kertoo.
Pääruokana on tarjolla peuraa ja kurpitsaa.
–?Raaka-aineena on villipeuraa eli peuraterriiniä, kurpitsaa ja kuusenkerkkäkastiketta. Kuusenkerkät olen itse kerännyt. Terriinistä löytyy riistaeläimen parhaat osat eli sydäntä, kieltä ja ehkä jopa kateenkorvaa, joita käytettiin Sibeliusten aikaan paljon, Vuojärvi sanoo.
Jälkiruuaksi tarjoillaan viskiä ja kinuskeja.
–?Annos koostuu viski-suklaabavaroisesta, suolakaramelleista ja vaniljasta. Kuuleman mukaan Sibelius nautti joka ilta viskigrogin äärellä palan kinuskikakkua ennen nukkumaanmenoa, Vuojärvi sanoo.
"Sibelius inspiroitui luonnosta ja perhe käytti luonnonantimia"
Viiden lajin illalliseen on valittu myös sopivat juomat, jotka kuuluvat 160 euron arvoisen menun hintaan.
–?Tänä vuonna tarjolla on myös Loviisa-olutta, jota varasin tarkoitusta varten jo viime keväänä. Tarjolla on myös alkoholittomana vaihtoehtona neljälle ruokalajille mehuja marjoista ja hedelmistä sekä pääruoalle alkoholiton viini, Vuojärvi jatkaa.
Vuojärvi kertoo löytäneensä sävellystyönsä ainekset kahlaamalla netin syövereissä yön pimeinä tunteina. Itse illallisten aikaan luomusta on toteuttamassa hänen lisäkseen kolme muuta kokkia.
–?Kyllä minulla on seuravalle kymmenelle vuodelle ruokaideoita. Sibeliukset olivat todellisia herkkusuita, joille metsä oli tärkeä. Sibelius inspiroitui luonnosta ja perhe käytti paljon luonnonantimia ruokapöydässä, Vuojärvi sanoo.
Noin kolmetuntisen illallisen väli- ja loppumusiikista vastaavat sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja pianisti Janne Hovi. Illallista edeltävässä noin tunnin pituisessa konsertissa esiintyvät Anna-Liisa Bezrodny (viulu), Elina Vähälä (viulu), Razvan Popovici (alttoviulu), Jan-Erik Gustafsson (sello) ja Päivi Severade (harppu).
–?Linnan juhlasalissa ja panimorakennuksessa saa olla enintään 60 henkilöä. Kyse on eksklusiivisesta konsertista, jossa yleisö saa kosketuksen taiteilijaan. Konserttiin ei tarvitse pukeutua juhlavasti, vaan rennosti, kulttuurituottaja Agneta Longhurst sanoo.
Kulinaariseen konserttiin on jäljellä vielä noin 20 lippua.
–?Nopeat syövät nyt hitaat!, Kristian Vuojärvi jatkaa,
»» Loviisan Sibeliuspäivät järjestetään 4.–8.9. Juhlavuoden ohjelma löytyy verkkosivulta www.loviisansibeliuspäivät.fi. Lippuja saa varata Lovinfosta (Mariankatu 12) tai puhelimitse numerosta 019?555?555.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot