Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Arla Aaltonen voitti loviisanleivos-kilpailun viime lauantaina.
Reija Kokkola
LOVIISA Loviisan Komendantintalon salissa oli lauantaina herkullisen kiihkeä tunnelma, kun arvoaltainen tuomaristo kokoontui valitsemaan Loviisalle oman leivoksen Loviisan kaupungin järjestämässä kilpailussa.
Tuomareiden puheenjohtajana toimi somesta ja tv:stä tuttu Kasper Strömman. Muut tuomarit olivat Nina Ek Loviisan yrittäjät ry:sä ja Irene Kalk kahvila Favoritista. Tuomaristo tiesi olevansa tärkeän ja varmasti myös vaikean tehtävän edessä. Tästä eteenpäin Loviisalla olisi oma leivos hamaan tulevaisuuteen asti. Hetki oli siis historiallinen.
–?Semifinaaliin pääsi kuusi leivosta, joista kolme on nyt finaalissa, hankkeen koordinaattori Nina Wiklund kertoi.
Arla Aaltosen tekemä leivos voitti loviisanleivos-kilpailun.
Reija Kokkola
Esiraadissa toimivat Loviisan museon intendentti Ulrika Rosendahl ja Loviisan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto, jotka päättivät finaaliin päässeistä leivoksista. Ihastuttavan vaaleanpunaisen leivoksen oli luonut äskettäin Lappeenrannasta Loviisaan muuttanut kondiittori Kirsikka Hoppula, ja hieman ulkoisesti toisiaan muistuttavat herkut olivat tehneet Arla Aaltonen ja Roberta Roo. Ennen kuin tuomarit ryhtyivät haastavaan tehtäväänsä, saivat finalistit kertoa luomuksestaan.
–?Kun tulin Loviisaan, ihastuin vaaleanpuneisiin taloihin sekä raatihuoneeseen. Siksi tein puolukkaisen ja kinuskisen leivoksen nimeltä Raatihuone, Hoppula kertoi.
Arla Aaltonen oli puolestaan perehtynyt Loviisan historiaan leivostaan pohtiessaan. Hän oli tutustunut 1700-luvulla julkaistuun keittokirjaan, josta löytyi myös samantapaisista raaka-aineista valmistettu leivos.
–?Inspiroiduin myös kilpailun ilmoituksen raaka-aineista. Lisäksi tämä leivos on hyvin helppo tehdä, Aaltonen kuvaili.
Roberta Roon leivos edusti raikasta vadelmaa, kirpeänihanaa lemon curdia ja italialaista marenkia.
–?Taustalla on kaupungin slogan Lov is a.
Jokainen kilpailija huomautti, että leivoksista pystyy tekemään myös gluteenittoman version.
Tuomarit Kasper Strömman, Nina Ek ja Irene Kalk harkitsivat pitkään ratkaisuaan.
Reija Kokkola
Leivosten järjestysnumerot oli arvottu, ja jokaista tuomarit maistoivat eri haarukalla. Aina välillä he huuhtelivat suunsa vedellä. Eipä ollut helppo tehtävä näillä asiantuntijolla!
–?Pehmeäpää kuin luulin. Ihana makujen sinfonia. Harmoninen makuelämys. Todella herkullista”, kuuluivat kommentit tuomareiden maistellessa leivosluomuksia.
Apuna tuomareilla oli muistiinpano- ja pisteytyspaperit. Maun ja ulkonäön lisäksi arvioinnissa painotettiin ”kuningatarmaisuutta”, ja leivoksen toivottiin muutenkin viittaavan Loviisan historiaan. Lisäksi leivoksen piti sopia ammattilais- ja kotileipureiden leivottavaksi.
Finalistileivokset. Voittajaleivos oikealla kuvassa.
Reija Kokkola
Lisäpisteitä tuli paikallisten raaka-aineiden käyttämisestä ja muunneltavuudesta eri ruokavalioihin. Maisteltuaan leivoksia tuomaristo pyysi muita poistumaan voidakseen rauhassa miettiä loppuratkaisua.
–?Tarinan mukaan runebergintorttu sai alkunsa, kun Fredrika Runeberg pyyhki muruja lattialta. Nyt loviisanleivos haastaa hänen torttunsa. Kuningatar Loviisan nimipäivää vietetään Loviisassa 25.8., joten olisi kiva, että loviisanleivosta juhlittaisiin silloin, Wiklund pohti.
Leivoskilpailu sopi muutenkin hänen mielestään juuri tähän ajankohtaan, kun maailmantilanne ahdistaa ja surettaa.
–?Nyt pitää ja saa ajatella leivonnaisia!
Roberta Roo (vas.), Arla Aaltonen ja Kirsikka Hoppula pääsivät leivos-kilpailun finaaliin. Voiton vei Arla Aaltosen leivos.
Reija Kokkola
Tuomarit harkitsivat päätöstä pitkään. Valinta oli heille hyvin vaikea, koska kaikissa leivoksissa olisi ollut elementtejä voittaa loviisanleivos-titteli.
Roon fantastiseksi kuvailtu leivos sai kolmannen sijan ja Hoppulan vaaleanpunainen unelma sijoittui toiseksi. Se oli myös suosituin nettiäänestyksessä.
Voitoin vei Aaltosen mantelisen sitruunainen, historiaan perustuva ja helposti valmistettava leivos. Sen resepti on vapaa niin yksityiseen kuin kaupalliseenkin käyttöön.
–?Kyllä kuningattarelle pitää tarjota loraus Cointreau´ta, Aaltonen viittasi leivoksensa aromiin.
Aaltonen sai palkinnoksi Loviisan Veikon Koneen lahjoittaman hienon KitchenAid-yleiskoneen. Wiklund ei näe rajoja loviisanleivoksen tulevaisuudelle. Vapise runebergintorttu! Ei laiteta voittoisaa leivosta vakan alle.
–?Toivottavasti leivosta tarjotaan pian kahviloissa ja vaikkapa kaupungin virallisissa tilaisuuksissa sekä tietenkin yksityiskodeissa. Toivomme, että loviisanleivoksesta tulee valtakunnallinen ja miksei kansainvälinenkin herkku, Wiklund hymyili.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
// Juttuun korjattu 16.5. klo 9.00 Irere Kalkin sukunimi oikeaksi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot