Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Tom Ahlberg sanoo marmoroidun lihan olevan hyvän pihvin maun takana.
Mia Smolander
PORVOO Pihvin paistamista ei kannata arastella, sanoo Tom Ahlberg porvoolaisesta lihakauppa Herekistä.
–?Moni pelkää suotta, että kallis liha menee hukkaan ja ei sen takia uskalla paistaa pihviä, mutta ei sen paistaminen ole vaikeaa. Se on nopeaa ja helppoa.
Hyvän pihvi syntyy mureasta lihasta.
–?Tämä pitää sisällään possun, karitsan ja naudan. Pihvi tulee ruhon mureasta osasta, sisäfileestä, ulkofileestä tai entrecôteesta.
Ennen kuin liha on kuluttajan käytettävissä, se on mureutettu.
–?Naudan lihan pitää olla kuukauden tai kaksi vanhaa. Liha raakakypsytetään ja se ei onnistu yhdessä yössä. Possu on tuoretavaraa.
Jos haluaa paistaa hyvän pihvin isälle naudasta, siihen käy yhtä hyvin ulko- kuin sisäfileekin.
–?Maku tulee siitä, että liha on marmoroitu eli se sisältää vähän rasvaa. Hienoimmat pihvilihat tuleva kesän laitumella rasvaa keränneistä hiehoista.
Peruna sopii pihvin lisukkeeksi.
Mia Smolander
Puolet voita ja puolet öljyä
Ahlbergin mukaan naudanpihvin paistamista on turha pelätä, sillä se on helppoa.
–?Moni asiakas kysyy meiltä vinkkejä pihvien paistamiseen ja montako minuuttia per puoli pihviä pitää paistaa. Sitähän ei voi sanoa, koska se riippuu niin monesta asiasta, esimerkiksi siitä kuinka kuuma pannu on ja millainen pannu on.
–?Mutta se on hyvä vinkki, että kun pihvin pintaan tulee tippa lihasnestettä, silloin se käännetään ja sama toisella puolella, tippa nestettä ja pihvi pois pannulta vetäytymään. Näin pihvistä tulee mehevä medium.
Pihviä paistaessa paistinpannun pitää olla kuuma ja siihen ei saa laittaa liian montaa pihviä yhtä aikaa.
–?Kolmasosa pannusta tyhjänä, se on tärkeää. Jos pannu ei ole tarpeeksi kuuma tai siihen laittaa liikaa pihvejä, niistä tulee lihasneste ulos. Pihvi ei saa kiehua, vaan sen pitää paistua. Paistamiseen käytetään puolet voita ja puolet öljyä.
Pihvi saa vetäytyä kastikkeen valmistamisen ajan.
–?Pihvi pois pannulta lautaselle ja toinen lautanen päälle. Ei siinä mitään foliota tarvita.
"Pihvi ilman perunoita on teeskentelyä"
Ahlberg sanoo, että kauniin näköinen, valmiiksi ennen paistamista reunoilta pippuroitu liha on muisto vuosien takaa ja sellaiseksi se saisikin jäädä, muistoksi.
–?Ennen tehtiin lihatiskille tuotteita valmiiksi ja siinä oli sisäfileet esillä kyljet täynnä pippuria, mutta kuka syö niin paljon pippuria. Onhan se kaunis lihatiskin koristeena.
–?Yleensä sanotaan, että pihvi kannattaa maustaa vasta paistamisen jälkeen, mutta ei sen niin väliä, kunhan suolaa, ennen tai jälkeen. Pippuri lisätään jälkeenpäin myllystä, tuoreena.
Pihvin lisuke on makuasia, mutta Ahlberg sanoo itse olevansa perunan ystävä.
–?Olen niin vanhanaikainen, että pihvi ilman perunoita on teeskentelyä. Lohkoperuna esimerkiksi on hyvää. Tai sitten uuniperuna.
–?Ja kermakastiketta pitää olla, totta kai. Sen tekeminenhän ei ole sen vaikeampaa kuin kaataa kuohukermaa pihvin paistamisen jälkeen samalle pannulle, lisää vähän pippuria, suolaa ja lorauksen konjakkia.
Perunalisuke
10 isohkoa perunaa
1 lihaliemikuutio
2–3 valkosipulin kynttä
kermaa
anjovisfileen lientä
pippuria
suolaa
Pese ja kuori perunat. Viipaloi ne parin, kolmen millimetrin viipaleiksi. Sulata korkeareunaisessa paistinpannussa voita ja laita perunat pannuun. Paista ja kääntele perunoita hetki, lisää sitten murskattu valkosipuli, lihaliemi, yhden anjovisfileepurkin liemi, suola ja pippuri. Lisää kermaa hiljalleen pannulle sitä mukaa kun perunat kypsyvät.
Papulisuke
pakastepapuja
suolaa
voita
Keitä vihreitä pakastepapuja suolalla maustetussa vedessä kymmenisen minuuttia, tarkista kypsennysaika pakkauksesta. Kaada pavut siivilään ja anna niiden kuivahtaa hetki.
Sulata paistinpannulla runsaasti voita ja lisää pavut kuumalle pannulle. Paista niitä hetki, niin että ne ottavat vähän väriä. Tarjoile heti.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot