Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Uusloviisalaiset Joonas Lahervaara ja Irene Kalk ovat tyytyväisiä tehtyään ratkaisun ryhtyä kahvilayrittäjiksi. – Kahvilan nimeä mietimme kauan. Suomeksi suosikkia tarkoittava Favorit tuntui lopulta parhaimmalta, Kalk kertoo.
Marko Wahlström
LOVIISA Helsingistä Loviisaan viime pääsiäisen aikaan muuttaneet Irene Kalk ja Joonas Vahervaara ryhtyivät kahvilayrittäjiksi uudessa kotikaupungissaan.
–?Olimme miettineet muuttoa pienemmälle paikkakunnalle, kertoo Kalk, joka työskenteli sipoolaisomisteisen Runda Munkenin Loviisan-kahvilassa.
Sipoolaiskahvila ehti toimia Loviisassa lähes kolmen vuoden ajan, kunnes omistajat päättivät keskittyä yhtiönsä catering-liiketoimintaan.
–?Unelmissani olin haaveillut, että jossain vaiheessa perustaisin oman kahvilan. Nyt tämä haave toteutui, vaikkakin nopeammin kuin olin ajatellut, salityössä asiakkaiden parissa viihtyvä Kalk kertoo.
"Liikepaikka on mitä sopivin kahvilalle"
Kokkipuolisonsa kanssa Kalk teki tarkat laskelmat ja miettivät, että uskaltavatko ryhtyä yrittäjiksi.
–?Avasimme ovet vappuna. Hieman jännitti se, että miten ihmiset löytävät takaisin, kun paikka ehti olla suljettuna puolentoista kuukauden ajan, hän kertoo.
Kalk on kuitenkin tyytyväinen ratkaisuun.
–?Nyt tuntuu siltä, että on ollut kiva jatkaa yrittäjänä ja tehdä työtä itselle. Ihmiset ovat löytäneet ja olleet tyytyväisiä. Tämä liikepaikka on mitä sopivin kahvilalle.
Tarjottavat syntyvät paikan päällä
Kahvi- ja teehuone Favoritissa on 49 asiakaspaikkaa. Kesällä terassilla on kymmenkunta paikkaa ja pihan puolella toiset 10 paikkaa.
–?Valikoimassamme on myynnissä irtoteetä ja -kahvia, Kalk kertoo.
Kahvilan vitriinistä löytyy niin suolaisia kuin makeita kahvileivonnaisia.
–?Olemme panostaneet erikoisruokavalioihin, sillä esimerkiksi gluteenittoman rinnalla ovat yleistyneet vegaaniset, maidottomat ja sokerittomat tuotteet, Kalk jatkaa.
Kakkuja lukuunottamatta yrittäjäpariskunta tekee kaiken tarjottavan itse kahvilan keittiössä, jonka he muuttivat valmistuskeittiöksi.
–?Juustokakut tilaamme porvoolaisesta Kakkukuningatar-yrityksestä. On mukavaa tehdä myös yhteistyötä muiden paikallisten pienyritysten kanssa, Kalk kertoo.
Juhannuksen jälkeen aputyövoimaa
Kahvila on avoinna seitsemänä päivänä viikossa.
–?Toistaiseksi olemme työskennelleet kahdestaan. Olemme kuitenkin varautuneet yhden ulkopuolisen palkkaamiseen. Juhannuksen jälkeen saamme osa-aikaista aputyövoimaa, Kalk kertoo.
Tällöin yrittäjille jää aikaa myös liiketoiminnan edelleen kehittämiseen.
–?Ja ehkäpä pääsen myös ratsastamaan hevosellani, joka on Kirkkonummella. En ole juurikaan ehtinyt rakkaan harrastukseni pariin, Kalk sanoo.
MARKO WAHLSTRÖM
marko.wahlstrom@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot