Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Pakistanilainen Wareem Qureshi (vas.) ja intilainen Reetu Singh odottavat innolla syyskauden alkamista lounasravintolassa.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO Automyyntiliike Mega Auton tiloissa Porvoon Asentajantiellä tuoksuu itämainen ruoka, ja joukko tyytyväisiä asiakkaita seurustelee pöydissään keittiön antimista nautiskellen. Lounasravintolan linjastolta löytyy tiistaisena päivänä kahta eri kanaruokaa, yhtä naudanliha- ja yhtä kasvisruokaa. Lisukkeeksi tarjolla on monipuolisen salaattipöydän herkkuja sekä keitettyä riisiä, ja jälkiruokapöydästä löytyy teetä, kahvia, kakkua ja keksejä.
–?Kiitos, todella maistuvaa oli, huikkaa asiakas toisensa jälkeen jättäen leveät hymyt yrittäjäpariskunta Reetu Singhin ja Wareem Qureshin kasvoille.
Asiakkaiden tyytyväisyys tärkeintä
Alunperin intialainen Singh ja pakistanilainen Qureshi ovat asuneet Suomessa jo pitkään. Singh muutti lapsena perheensä mukana 1980-luvun puolivälissä ja Qureshi puolestaan 1990-luvun alussa.
–?Silloin vuonna 1991, kun muutin tänne, työskentelin videovuokraamossa. Sen jälkeen olen tehnyt töitä ravintola- ja baarialoilla, Qureshi kertoo.
Singh taas on toiminut vaatealan yrittäjänä 14 vuotta. Ravintolayrittäjyys on siis kummallekin uusi reviiri valloitettavaksi.
–?Keittiöstäkin minulla on kokemusta vain kaksi kuukautta, Qureshi naurahtaa.
–?Tämä on kaikki meille niin uutta. Porvookin on uusi alue. Olemme tietenkin käyneet täällä, mutta muuten, Singh jatkaa.
Vaikka lähtökohdat ovat poikkeukselliset, kokemattomuutta ei yrittäjien toiminnasta huomaa. Pariskunta onkin yllättynyt, kuinka valtavasti positiivista palautetta he ovat saaneet osakseen.
–?Valituksia ei ole tullut ollenkaan. Paitsi ihan alussa tuli palautetta, että ruoassa on liikaa chiliä, mutta sitten, kun vähensin sitä, kaikki ovat olleet tyytyväisiä, Qureshi kertoo.
–?On ollut todella positiivinen yllätys, kuinka hyvää palautetta olemme saaneet. On tosi kiva, miten hyvin ihmiset ovat ottaneet meidät vastaan, vaikka emme ole ehtineet edes mainostaa, Singh jatkaa.
Tarjolla on monipuolisia liha- kana- ja kasvisvaihtoehtoja. Esimerkiksi perunasta, herneestä ja mausteista tehdyt samosa-nyytit maistuvat varmasti niin liha- kuin kasvissyöjillekin.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Asiakkaiden tyytyväisyys onkin yrittäjille kaikista tärkeintä. Pääasia on, että syöjät voivat aidosti nauttia ruoasta ja asiakaspalvelu on laadukasta. Kokkaamisesta vastaava Qureshi panostaa ruoan laatuun muun muassa käyttämällä tuoreita mausteita.
– Jauhamme mausteet täällä itse, Singh ilmoittaa ylpeästi.
Myös lihan tuoreus on asia, johon pariskunta panostaa. Tuoreista raaka-aineista syntyy ruokaa, joka ei anna asiakaille aihetta nyrpistelylle.
– Se on kyllä pakko sanoa, että porvoolaiset ovat valtavan ystävällisiä, Qureshi toteaa.
Eksoottisuutta Porvoon ravintolatarjontaan
Idea ravintolasta heräsi, kun Vantaalla asuva pariskunta bongasi lehdestä ilmoituksen, jossa haettiin uutta lounasravintolayrittäjää Mega Auton yhteyteen.
–?Tulimme sitten katsomaan tätä, ja ihastuimme, Singh hymyilee.
– Muistan, kun tulimme tänne joskus puoli seitsemän aikaan illalla ja paikka oli kiinni. Menimme sitten viereiseen Veikon Koneeseen, jonka omistaja sanoi meille heti, että tämä paikka on kannattava. Hän antoi tämän paikan omistajan puhelinnumeron, ja soitimme hänelle saman tien. Omistaja sanoi, että tulkaa maanantaina, ja siitä se sitten lähti, Qureshi muistelee.
R&R Lahore Delhi Gate on eksoottinen lisä Porvoon monipuoliseen ravintolatarjontaan. Paikka on yksi harvoista ravintoloista Suomessa, jossa voi nauttia autenttisista pakistanilaisen keittiön antimista. Pariskunta haluaakin osaltaan moninaistaa porvoolaista ruokakulttuuria.
–?Tuomme tällä tavalla erilaisuutta tänne. Kun miettii pakistanilaista ruokaa, se on ehkä enemmän lihapainotteista, kun taas intialainen ruoka on enemmän kasvispainotteista. Ne mausteet ja se ruokakulttuuri ovat suunnilleen samat, mutta reseptit ovat erit, Singh kertoo.
Ravintolan sisustaminen on vielä kesken. Tarkoituksena on luoda itämaista tunnelmaa tiloihin.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Toiminta käynnistyi nopeasti
Ravintolatoiminta lähti käyntiin myös yrittäjille yllättävän nopeasti. Kun pariskunta tuli ensimmäisen vierailun jälkeisenä maanantaina katsastamaan tiluksia, sopimukset allekirjoitettiin heti saman päivän aikana.
–?Mekään emme vielä usko, että edes olemme täällä. Näimme mainoksen, tulimme käymään ja sitten jo mietimmekin, minkälaista keittiötä lähdemme laittamaan, Singh naurahtaa.
Ensimmäistä kertaa ovet avattiin kesäkuussa, mutta asiakaspulan vuoksi ne sulkeutuivat jälleen muutamaksi viikoksi. Heinäkuun alusta asti lounasravintola on pyörinyt ongelmitta, ja asiakaskunta kasvaa kasvamistaan.
–?Meillä on esimerkiksi yksi asiakas, joka kävi ensimmäistä kertaa kuukausi sitten. Sen jälkeen hän on tullut joka päivä syömään ja tuo aina mukanaan uusia ihmisiä, Singh kertoo.
Vaikka asiakkaita on tullut enemmän, heitä ei ole liikaa. Vielä eletään lomakautta, mikä tarkoittaa lounasravintolalle hiljaisempaa jaksoa. Yrittäjät odottavat syksyn vilkastavan lounasaikoja.
–?Edellinen yrittäjä kertoi, että täällä oli aina sellainen noin sata ruokailijaa. Sitä odotamme myös syksyltä, Singh selittää.
Salaattipöydästä löytyy rehuja moneen makuun.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Nimessä lepää historiallinen merkitys
Ravintolan nimi Lahore Delhi Gate liittyy historian kautta myös pariskunnan molempien osapuolten taustoihin. Pakistanin Lahoressa ja Intian Delhissä sijaitsevat portit jättivät välilleen tärkeän kauppareitin.
– Ennen kuin britit tulivat maahamme, tavarat liikkuivat porttien välillä maasta toiseen, Lahoressa syntynyt Qureshi kertoo.
– Halusimme meidät jotenkin mukaan siihen nimeen. Olemme suunnitelleet, että kylttiimme tulisi myös näiden hienojen, vanhojen porttien kuvat, Singh selittää.
Kyltti ei ole ainoa asia, joka on vielä tulossa. Pariskunnalla on suunnitelmissa sisustaa ravintolan tilat itämaiseen tapaan, jotta miljöön tunnelma sopisi siellä tarjoiltavien herkkujen luonteeseen. Suuria suunnitelmia on myös pakistanilaisen keittiön laajentamisen suhteen.
–?Aiomme tähänkin ravintolaan tehdä à la carte -listan, josta voi tilata myös Woltilla ja Foodoralla kotiin, Singh kertoo.
Lounasravintola on tällä hetkellä avoinna arkisin kello 8–15, mutta pysyvän menun muodostettuaan yrittäjät aikovat pidentää aukioloaikaa viiteen saakka. Mega Auto menee silloin kiinni, eli myöskään ravintolaa ei voi pitää auki sen pidempään.
– Haluaisimme tulevaisuudessa perustaa myös pakistanilaisen ravintolan Porvooseen, joka ei olisi vain lounasravintola, Qureshi haaveilee.
Iina-Kaisa Viheriävaara
"Kannattaa kokeilla!"
Iloinen pariskunta toivottaa uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan eksoottisen keittiön antimista. He muistuttavat, että kannattaa olla avoin uusia makukokemuksia kohtaan.
– Meillä on vielä erilaista ruokaa, kuin vaikka nepalilainen tai intialainen. Kannattaa kokeilla ainakin kerran, Qureshi huomauttaa.
–?Tuomme sellaista uutta makuelämystä lounaspöytään. Harvassa lounasravintolassa on tällainen etninen keittiö, Singh lisää.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot