Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Yrittäjä Roni Collin on ihastunut napolilaiseen pizzaan Italian matkoillaan.
Mia Smolander
PORVOO Porvoon Rauhankadulle avautui 17.9. pizzeria Via Armonia. Miehet ravintolan takana ovat Roni Collin ja Curtis Pollard.
LadyLinen ja Subwayn naapurista löytyi sopivat tilat ravintolalle.
–?Tämä on yli satavuotias talo ja kun piirustusten mukaan avasimme seinän siitä kohtaa missä piti olla hormi, se ei ollutkaan siinä. Sen vuoksi avasimme kaksi viikkoa suunniteltua myöhemmin, Collin kertoo.
Via Armonia sai nimensä Rauhankadun sijainnista. Collin sanoo nimen tarkoittavan Rauhankatua ja Napolista löytyy myös Via Armonia niminen katu.
Mia Smolander
Via Armonia ei ole mikä tahansa pizzeria, vaan ravintolasta saa vain ja ainoastaan napolilaista pizzaa.
–?Olen matkustanut paljon Italiassa ja muistan, kun ensimmäisen kerran Napolissa maistoin autenttista napolilaista pizzaa. Se on jäänyt mieleen ja olen miettinyt pitkään, että tämän tyyppisen ravintolan haluan perustaa, Collin sanoo.
–?Minulle on tosi tärkeää, että ravintolan paikka toistaa kokonaisuutta. Kun tämä tila tuli joutilaaksi ja vuokrattavaksi, minulla oli tosi kiire muiden projektien kanssa. Myöhemmin kuulin välittäjältä, että joku muu on kiinnostunut tästä paikasta ja ajattelin, että nyt tai ei koskaan.
Vanha rakennus sopii pizzerian tunnelmaan.
–?Italiassa on paljon vanhoja kivirakennuksia. Tämän paikan isot kaari-ikkunat korostavat tunnelmaa. Tältä voisi näyttää, jos nyt istuttaisiin Napolissa pizzeriassa.
Pizza ei kauaa paistu
Italia on pizzan kotimaa ja kehto, ja voisi sanoa, että jos ei ole maistanut autenttista italialaista pizzaa, ei ole maistanut pizzaa lainkaan.
–?Jos käyt Roomassa, he sanovat, että heidän pizzansa on ainoa oikea. Napolilaisten mielestä heidän pizzansa on se ainoa oikea. Olen käynyt kummassakin paikassa ja se on makuasia, mutta omaan makuuni napolilainen on todella hyvää, Collin toteaa.
Aidon napolilaisen pizzan halkaisijan pitää olla alle 30 senttiä.
Mia Smolander
Täydellisen napolilaisen pizzan salaisuus on pitkään kohotetussa kuohkeassa taikinassa, maltillisissa täytteissä ja nopeassa paistamisessa.
–?Ananasta ei näissä pizzoissa ole, Collin naurahtaa.
Pizzaa kypsennetään vain minuutin verran.
–?Pizza paistetaan avotuliuunissa, joka kuumennetaan yli 400-asteeseen.
Sertifiointi työn alla
Aidoksi napolilaiseksi pizzaksi ei voi kutsua mitä tahansa pizzaa, sillä se vaatii sertifioinnin. Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) myöntää sertifikaatin, jos ravintola täyttää kriteerit. Suomessa sertifikaatti on toistaiseksi vain neljällä ravintolalla.
–?Olemme prosessissa ja se kestää vielä. Kaikki on tosi tarkkaa. Esimerkiksi se, että emme ota pöytävarauksia, on osa aitoutta. Meillä on kokki valvomassa tätä ja hän allekirjoittaa sertifioinnin, jos saamme sen.
–?Meidän täytteet tulevat Napolista, samoin pizzajauhot, kaikki tulee sieltä.
Collinin mukaan Via Armonia on rento paikka, johon voi astella sisään sellaisena kuin on.
–?Kuten Italiassakin, sisään voi tulla yhtä lailla raksamiehen kuteissa tai solmiokaulassa, kun tekee mieli pizzaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot