Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Tapahtuman tuottaja Laura Pulkkinen (vas.) haastatteli Porvoon Makuaarre -palkinnon viime vuonna saaneen ravintola SicaPellen edustaja Simona Milazzoa. Taustalla Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula, joka toivoi tapahtumaan lisää kansainvälistä väriä.
Arkisto/Amelie Enroth
PORVOO Elokuinen Porvoo kutsuu jo neljättä kertaa kiertelemään Smakun merkeissä ensi maanantaista alkaen. Tänä vuonna mukana on yhteensä 18 toinen toistaan tunnelmallisempaa kahvilaa ja ravintolaa.
Tapahtuman ympärillä ja paikallisissa ravintoloissa on käynnissä jo hyvä ennakkosutina.
–?Sutina kiihtyy aina mitä pidemmälle elokuu etenee. Joka vuosi Smaku on ollut hiukan erilainen kuin edellisenä vuonna. Näin on paljon asioita, joita tulee huomioida, jotta lopputulemana on huipputapahtuma, tuottaja Laura Pulkkinen Smaku Festivals Oy:stä kertoo.
Tänä vuonna päätapahtuma siirtyy Taidetehtaan Avanti-saliin.
–?Tämä muutos luo jälleen uusia upeita toteutusmahdollisuuksia. Saliin katetaan pitkät pöydät läpi salin ja tunnelma tulee tänäkin vuonna olemaan katossa, Pulkkinen uskoo.
Yleisön äänesti viime vuonna suosikikseen Rafael's Steakhousen annoksen. Kuvassa ravintolan edustajat Henrik Alhonen (vas.) ja Andreas Fronden. Heidän vierellään Simona Milazzo ravintola SicaPellestä.
Arkisto/Amelie Enroth
Päätapahtumassa myytiin viime vuonna 10 200 annosta
Ennen loppuhuipennusta ihmisillä on kahden viikon ajan mahdollisuus maistella porvoolaisten ravintoloiden smaku-annoksia seitsemän euron hintaan. Maisteluannokset ovat tarjolla 12.–23.8.
–?Viime vuonna annoksia myytiin ennakkotapahtuman aikana ravintoloissa useita tuhansia ja päätapahtumassa 10?200. Ennustaisin, että tänä vuonne peitotaan viime vuoden lukemat, Pulkkinen jatkaa.
Yhteisessä ruokajuhlassa kaikki mukana olevat ravintolat ja kahvilat ovat saman katon alla maistattamassa smaku-annoksiaan. Päätapahtuma järjestetään Porvoon Taidetehtaalla lauantaina 24.8. kello 11–18.
–?Lippuja tapahtumaan on myyty yllättävän paljon jo ennakkoon Taidetehtaan infosta. Ennakkoon ostaminen onkin hyvä tapa välttyä lippujonolta päätapahtumassa, Pulkkinen muistuttaa.
Smaku-ruokatapahtuman päätapahtumassa suosituimmat annokset loppuivat viime vuonna kesken. Annoksia myytiin noin 10 200.
Arkisto/Amelie Enroth
Ekologisuus näkyy lautasissa ja aterimissa
Viime vuonna osa Smaku-viikot huipentavan ruokajuhlan annoksista pääsi loppumaan.
–?Festivaaliluonteisen tapahtuman ollessa kyseessä tämä on tietenkin aina mahdollista. Toki pyrimme varmistamaan tänäkin vuonna, että kaikkia annoksia riittäisi loppuun saakka, Pulkkinen sanoo.
Toisaalta ekologisuus on Smaku-tapahtumalle tärkeä arvo.
–?Haluamme minimoida kohtuuttoman hävikin. Ekologisuus näkyy tänä vuonna myös lautasissa ja aterimissa, jotka ovat pääosin kompostoituvaa materiaalia, Pulkkinen kertoo.
Ruokajuhlan annoslippuja voi ostaa myös ravintoloista
Päätapahtuman annosliput tulevat myyntiin myös Smakuun osallistuviin ravintoloihin ensi maanantaista alkaen.
–?Itse tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta annoslippuja on jonotettu joka vuosi, Pulkkinen sanoo.
Päätapahtuman ensimmäiset kaksi tuntia kello 11–13 on varattu VIP-asiakkaille ja VIP-liput ovat myynnissä Smaku Storessa.
–?Tapahtumassa valitaan myös Porvoon Makuaarre 2019. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiannostaan koko kahden viikon ajan. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi lahjakortteja osallistujaravintiloihin.
Varvinainen voittajan valitsee raati, jossa vaikuttavat tänä vuonna Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen, ruokakulttuuriguru sekä ravintolapäivän ja We Love Helsingin perustaja Timo Santala, Uusimaa-lehden päätoimittaja Marko Enberg, porvoolainen rap-artisti ja syväluotaava ruokakriitikko Lasse Yrjölä ja Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Mauri Molander.
Aiemmin palkinnon ovat voittaneet vuonna 2016 Wanha Laamanni savukurpitsaa ja sieniä sisältävällä annoksellaan, vuonna 2017 Meat District Maminha-nimisellä annoksellaan sekä viime vuonna Sicapelle annoksellaan, joka koostui risotosta, tomaatista, munakoisosta ja Ricotta Salata -juustosta.
Naantaliin syntyi omanlainen "Smaku-kupla", seuraavaksi Rovaniemelle
Smaku-tapahtuma laajentui tänä vuonna ensimmäistä kertaa kotikaupunkinsa ulkopuolelle.
–?Naantalin Smaku Tour oli hurmaava kokemus. Naantalissa osallistuneet ravintolat olivat kaikki lähellä toisiaan ja tämä loi omanlaisen "Smaku-kuplan" satamarannan alueelle, tuottaja Laura Pulkkinen kuvailee.
Smaku Tour toteutetaan Naantalissa myös ensi vuonna ja mukaan on lähdössä lisää ravintoloita. Seuraava Smaku Tour on suunnitteilla Rovaniemelle joulukauden alkumetreillä.
–?On mielenkiintoista tutustua eri alueiden ruokakulttuuriin ja ravintolatarjontaan. Elokuinen Porvoo on ja pysyy kuitenkin Smakun pääkaupunkina, Pulkkinen vakuuttaa.
»»Päätapahtuman VIP-paketeista saa tietoa tapahtuman verkkosivulta
FAKTALAATIKKO
Smaku-ravintolat
* Bistro Gustaf, Mannerheiminkatu 9
* Bistro Sinne, Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1
* Bondai, Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1
* Brasserie L'amour, Rihkamatori 2
* Ravintola Fryysarinranta, Jokikatu 2
* Haikon Kartano, Haikkoo
* Meat District, Gabriel Hagertin kuja
* O.M.B Porvoo, Mannerheiminkatu 21
* Rafael's Steakhouse & Bistro, Piispankatu 28
* Ranta-Aitta, Jokikatu 8
* Ravintola Porvoo Golf, Klubitie 46, Rita
* Restaurant Salt, Vuorikatu 17
* SicaPelle, Kirkkotori 3
* Ravintola Seireeni, Linnankoskenkatu 45
* Vanhan Porvoon Glassikko, Kirkkotori 7
* Ravintola Verstas, Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1
* Villi Parveke (Villikokki Jyrki Tsutsunen), Rauhankatu 33
* Zum Beispiel, Rihkamakatu 2
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot