Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Smaku-ruokatapahtumia luotsaa porvoolaisen Smaku Events Oy:n siskokaksikko eli tapahtumakoordinaattori Pilvi Mölsä (vas.) ja tuottaja Laura Pulkkinen.
Smaku Events Oy
PORVOO–LOVIISA Suomen ruokamatkailun tähtikaupungissa Smaku-tapahtuma järjestetään jo kuudennen kerran. Smakun satelliittitapahtuma pidetään Loviisassa ensimmäistä kertaa.
Porvoossa jo vuodesta 2016 alkaen järjestetty Smaku-ruokatapahtuma saa jälleen jatkoa tänä vuonna. Kaksiviikkoinen ruokajuhla keskittyy paikallisiin makuihin porvoolaisissa ravintoloissa 23.8.–4.9.
Tänä vuonna Smaku X LWT järjestetään kaksipäiväisenä satelliittitapahtumana Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman yhteydessä Loviisan Seurahuoneella 28.–29.8.
–?Ajatus yhteistyöstä Porvoon ja Loviisan loppukesän huipennustapahtumien välillä on kytenyt jo ennen Smakun syntymää. Aikoinaan Moon River -kaupunkitapahtumaa tuottaessani heräsi ajatus siitä, voisiko itäiselle Uudellemaalle saada houkuteltua matkailijoita vielä enemmän, jos tekisimme yhteistyötä Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman kanssa ja markkinoisimmekin tapahtumia myös ristiin, tuottaja Laura Pulkkinen Smaku Events Oy:stä kertoo.
Aika ei tuolloin ollut vielä kypsä.
–?Tapasimme Loviisan Wanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtaja Nina Wiklundin kanssa viime vuoden keväällä ja ajatus molemminpuolisesta synergiaedusta heräsi välittömästi, Pulkkinen iloitsee.
LWT-tapahtumassa vierailee vuosittain yhden viikonlopun aikana tuhansia ihmisiä, joille on nyt mahdollisuus tarjota myös ruokajuhla samaan aikaan.
–?Uskomme, että LWT-asiakkaat ovat kiinnostuneita laadukkaasta ruuasta ja paikallisista ravintoloista.
Smaku X LWT -ruokatapahtumassa mukana on kuusi loviisalaista ravintolaa ja kahvilaa eli ravintola Seurahuone, Osteria Locale, Favorit Cafe & Tea, Bistro Kronan, Degeri ja ravintola Ruukinmylly.
Smakun Loviisan satelliittitapahtuma pidetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Seurahuone-kiinteistössä, joka on maamme ainoa tulipalolta säilynyt puinen seurahuone.
Arkisto/Marko Wahlström
Porvoon Smakussa 17 ravintolaa
Smakun kotikaupungissa Porvoossa tänä vuonna ensimmäistä kertaa ovat mukana Runo Kitchen & Bar, Ani's Café, Aatos Café, Café Fanny, Sannäsin kartano, ravintola Taste ja Bosgårdin kartano.
–?Smaku on siitäkin mielenkiintoinen tapahtuma, että annokset ovat joka vuosi täysin erilaisia edellisiin vuosiin verrattuna. Joka vuosi saa aivan uuden makujen ilotulituksen kierroksella, Pulkkinen sanoo.
Hän kehottaakin tutustumaan niin tuttujen Smaku-ravintoloiden annoksiin kuin myös uusiin.
–?Ehkä löytyy jopa uusi lempparipaikka!
Porvoossa mukana on tänä vuonna mukana 17 ravintolan ja kahvilan yhteensä 23 annoksen tarjonta. Uusien ravintoloiden lisäksi mukana ovat vanhat tutut Bistro Gustaf, Café Cabriole, Fryysarinranta, Haikon Kartano, Lehtimäen grilli, PetriS Chocolate, ravintola Porvoo Golf, Rafael's Steakhouse, Salt ja Seireeni.
Porvoon Smaku-ruokatapahtumaan osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Aatos Café. Kuvassa kahvilan loihtima Brunssinen, joka sisältää muffinin (paahteinen paprika, kesäporkkanat, suolainen feta ja tuoreet yrtit), tuorepuuron (kesän marjat ja sitruunalaku) ja inkivääri-mustikkasmoothie.
Arkisto/Ilona Savola
"Urakkasmakuilijoille" luvassa some-arvontaa
Smaku-kierros onkin helppo tapa tutustua kaupungin ruoka- ja ravintolatarjontaan. Smakuileminen ja Smaku-kierrokset ovat termeinä tulleet suoraan tapahtuman asiakkailta.
–?Vuodesta toiseen on kulinaristeja, jotka kiertävät jokaisen mukana olevan ravintolan ja maistavat jokaisen annoksen, tuottaja Laura Pulkkinen kertoo.
Tänä vuonna esitteisiin on lisätty pienet paikat rastille tai vaikkapa numeraaliselle arvioinnille, jotta omaa kierrostaan on helppo seurata ja muistella.
–?Onneksi tapahtuma on kaksiviikkoinen, sillä tänä vuonna urakka on jälleen melkoinen, jos aikoo maistaa kaikki annokset, Pulkkinen naurahtaa.
"Urakkasmakuilijoille” on tänä vuonna luvassa pientä arvontaa tapahtuman sosiaalisen median sivuilla, joita kannattaa seurailla.
Vuodesta toiseen Smaku-tapahtuman aikana porvoolaisissa ravintoloissa kiertää kulinaristeja, jotka maistavat jokaisen annoksen.
Arkisto/Mika Laine
Yhteistyö, ylpeys ja laatu Smakun suosion salaisuuksia
Smakun suosio jatkuu vuodesta toiseen. Mikä ruokatapahtuman salaisuus on?
–?Tapahtuman salaisuus on saumaton yhteistyö ja yhteinen ylpeys porvoolaisesta ruokakulttuurista, Pulkkinen myhäilee.
Hän muistuttaa, että tapahtuvaa tuottava porvoolaisyritys tekee vuosittain yhteistyötä kymmenien paikallisten yritysten kanssa, mukaan lukien ravintolat ja kahvilat, lähituottajat, valokuvaajat, graafikot, markkinointitoimistot, painotalot, kukka- ja somistuspalvelut, sponsorit ja muut yhteistyökumppanit.
–?Kaikkia yhdistää laatu ja yhteinen tahtotila tuoda Porvoota esille Suomen ruokamatkailukaupunkina numero yksi, Pulkkinen sanoo.
Ravintoloissa tarjoiltavat Smaku-annokset maksavat 5 tai 7 euroa.
Arkisto/Amelie Enroth
Smakuilijoita riitti viime vuonna yhtä paljon kuin edellisvuonna
Koronavuodet vaikuttaneet myös Smakun järjestämiseen.
–?Viime vuonna koronan rantauduttua Suomeen jouduimme perumaan Taidetehtaan päätapahtuman ja näin myös tänä vuonna, Pulkkinen toteaa.
Tapahtumajärjestäjä panostaa ruokaelämyksiin ravintoloissa
–?Siitä olemme erittäin onnellisia, että viime vuonnakin asiakkaita kävi ravintoloissa yhtä paljon kuin edellisvuonnakin kahden viikon ennakkotapahtuman aikana.
Pulkkinen toivookin, että myös tänä vuonna asiakkaat lähtevät ajan kanssa smakuilemaan.
–?Myös Smaku Tour -kiertueen toteuttamissuunnitelmat ottivat koronan vuoksi takapakkia, mutta luottavaisin mieli kohti tulevaa mennään, Pulkkinen sanoo.
Smaku Events Oy pitää tuottaja Laura Pulkkisen kiireisenä. – Meillä on laaja, upea mediayhteistyöverkosto ja Porvoon mediapäivää odotamme jo kovasti! Kuvassa hän emännöi toimittajavieraita Porvoossa elokuussa 2019.
Arkisto/Marko Wahlström
Naantalissa smakuiltiin kolmannen kerran
Itäisen Uudenmaan ulkopuolella Naantalissa smakuiltiin kesä–heinäkuun vaihteessa kolmatta kertaa tänä vuonna ja asiakasmäärä kolminkertaistui viime vuoteen verrattuna.
–?Olemme erittäin tyytyväisiä ja yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa oli antoisaa. Tuntui siltä, että yhteistyö antoi myös lisäpaukkuja jaksaa tässä ravintoloille ja kahviloille haastavassa tilanteessa, ja kokemuksia tilanteesta jaettiin myös vertaistuen muodossa, Pulkkinen iloitsee.
Hänen mukaan Smaku vaikutti olevan iloinen piristys myös Naantalissa ja mediassakin tapahtuma näkyi aiempia vuosia paremmin.
Itäväylän lukijat äänestivät Smakun Porvoon vuoden 2019 parhaaksi tapahtumaksi. Kuvassa tuottaja Laura Pulkkinen valinnasta kertovan kunniakirjan kanssa.
Arkisto/Marko Wahlström
"Toivottavasti korona ei enää kurittaisi ravintoloita"
Smaku-tapahtumien tuottaja toivoo, että korona ei enää yhtään pahemmin kurittaisi ravintola-alaa.
–?Näin jokainen alalla toimiva yritys voisi vihdoin jatkaa toimintaansa edes suht normaalisti ja turvallisesti, Laura Pulkkinen sanoo.
Viime vuodelle suunniteltu laajentuminen Smaku Tour -kiertueen muodossa on saanut uudet aikataulut. Keskustelut Porvoon, Loviisan ja Naantalin tapahtumien lisäksi ovat käynnissä useampaan kaupunkiin.
–?Tiedotamme tulevista Smakuista sosiaalisen median kanavissamme ja verkkosivuillamme sitä mukaa, kun tulevat tapahtumat varmistuvat, Pulkkinen jatkaa.
FAKTA
Triangeli-matkailuhanke synnytti Smakun
* Tänä vuonna kuudennen kerran järjestettävän Smakun juuret Porvoossa juontavat EU-rahoitteiseen Triangeli-matkailuhankkeeseen, johon osallistui myös Porvoon kaupunki.
* Smakun syntyä edelsi Haaga-Helian porvoolaisopiskelijoiden Minttu Helanne ja Minna Kiiski tekemä opinnäytetyö.
* Ensimmäistä kertaa ruokatapahtuma järjestettiin vuonna 2016. Suunnittelu alkoi jo edellisenä vuonna.
* Smaku-tapahtumia tuottava Smaku Events Oy perustettiin vuonna 2018.
* Smaku Porvoo on palkittu useasti: Itä-Uudenmaan matkailupalkinto Matkakivi 2017, Uplift-yrityskilpailun voittaja 2018 ja Porvoon paras tapahtuma -yleisökilpailu (Itäväylä-lehden lukijat) 2019.
»» Smaku-ruokatapahtuman verkkosivut löytyvät täältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot