Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Mummon Munkki aukeaa arkipäivisin kuudelta, mutta työpäivä alkaa jo yömyöhään. Munkkiaikana Siina Kuusisto (oik.) ja toinen kokki pyöräyttävät illalla erikoismunkit, yöllä Nina jatkaa munkkirinkeleillä.
Merja Forsman
PORVOO, TARMOLA Nina Kuusisto perusti 2,5 vuotta sitten Mummon Munkki -leipomon vanhan työpaikkansa tiloihin. Nyt hän leipoo vapuksi valtavan määrän vappumunkkeja, joista tuli menestystuote.
Kevätkummussa sijaitsevassa Mummon Munkki -leipomossa on kiire vapun alla. Yrittäjä Nina Kuusisto on herännyt yhdeltä yöllä leipomaan taikinaa ja paistamaan munkkeja.
Vappumunkkien ennakkotilaus on käynnissä ja jatkuu keskiviikkoon 28.4. saakka.
–?Viime vuonna meiltä tilattiin noin 2500 munkkia! Valtava määrä, Kuusisto naurahtaa.
Tuore leipomo oli laittanut ensimmäistä kertaa ennakkotilausmahdollisuuden Facebook-sivuilleen ja odotti koronapandemian vuoksi vain muutamaa sataa tilausta. Munkkien suosio yllätti täysin.
–?1500 munkin kohdalla puhalsin pilliin. Meillä ei riittänyt kapasiteetti tilausten käsittelyyn. Loput asiakkaat tulivat aikaisin vappuaattoaamuna leipomoon hakemaan munkit, kun Facebookin kautta ei saanut, Kuusisto kertoo.
– Jos haluamme, että aamulla on tuoreita tuotteita tarjolla, tämä on yötyötä. Kyllä tähän tottuu, Nina Kuusisto vakuuttaa.
Merja Forsman
Resepti salaisuus
Mikä näissä munkeissa sitten on niin erikoista? Mikä on mummon munkkien salaisuus?
–?Reseptiä en paljasta! Kuusisto myhäilee. – Mutta voin kertoa, että käytämme laktoositonta voita ja hyvää paistoöljyä, joka tekee rapean pinnan. Taikinaan ei tule kananmunaa. Siksi meidän munkkimme ovat niin pehmeitä sisältä.
Munkit ovat niin omanlaisiaan, että Kuusistoa on epäily jopa reseptin varastamisesta.
–?Kerran eräät asiakkaat heittivät vitsinä, että he saivat viimeksi tällaisia munkkeja Lapista, joten minä olen varmaan käynyt Lapissa varastamassa reseptin, Kuusisto kertoo. – Osa asiakkaistamme sanoo, etteivät he enää osta muualta munkkeja, vain meiltä.
Munkkien kyytipojaksi Kuusisto suosittelee kahvia tai kylmää maitoa.
–?Se on toki makuasia! Isäpuoleni juo munkin kanssa Coca-Colaa ja se on hänestä herkkua. Minulle se on outo yhdistelmä, Kuusisto oudoksuu.
Ja sitten on tietenkin se ikuisuuskysymys: voiko munkkia syödä nuolematta huulia?
– En usko, että kukaan pystyy siihen! Mutta korona-aika on selvästi muuttanut tapoja, koska nykyään munkin jälkeen ei enää nuolla sormia. Ennen olivat asiat toisin.
Tiitu eli Siina Kuusisto on Ninan tytär ja oikea käsi. Poika Miki Kuusisto on vasen käsi, ei kuvassa.
Merja Forsman
Munkkeja moneen makuun
Leipomon ovi käy tiuhaan. Sisään astuu työmiehiä keltaisissa liiveissä. Ninan tytär, Siina Kuusisto, laskee kassalla asiakkaan ojentamia kolikoita.
–?Kyllä, tässä on tarpeeksi. Ei tarvitse jäädä tiskaamaan, hän sanoo.
Leipomossa myydään munkkien lisäksi leipiä, joista suosituin on valkosipulijuustoleipä.
Munkkejakin on monia laatuja: hillomunkkeja, possumunkkeja, vanilja- ja mansikkamunkkeja, kermamunkkeja, omenakanelimunkkeja, berliininmunkkeja ja tietysti munkkirinkeleitä.
Tuotteita myydään leipomon lisäksi muun muassa Eestinmäen M-kaupassa, Marskissa ja Porvoon torikahvilassa.
–?Olemme erittäin kiitollisia kaikille asiakkaille, ovat pitäneet meidät pystyssä – näin vaikeinakin aikoina, Nina Kuusisto sanoo.
Mummon Munkki myi viime vapun alla noin 2500 munkkia.
Merja Forsman
Pystytkö syömään munkin huulia nuolematta?
Merja Forsman
Asiakkaiden pyynnöstä
–?Luulin aluksi, että selviäisimme kolmella hengellä, mutta tuotemäärämme on noussut koko ajan.
Hän perusti Mummon Munkki -leipomon 2,5 vuotta sitten vanhan työpaikkansa tiloihin.
–?Näissä tiloissa toimi aiemmin mieheni siskon leipomo, Hellun Pulla Oy, jossa olin töissä. Kälyni opetti minut leipomaan, Kuusisto kertoo.
Hellun Pullan lopetettua Kuusisto työskentely muualla kahdeksan vuotta.
–?Aina välillä tapasin entisiä asiakkaita, jotka kysyivät, että koska avaan kahvilan. Siitä se idea lähti. Tulimme siskoni kanssa katsomaan tätä paikkaa ja minusta tuntui, kuin olisin palannut kotiin takaisin.
Tällä hetkellä Mummon Munkki -leipomossa kaksi osa-aikaista leipuria, harjoittelijoita ja tytär. Poika Miki Kuusisto auttaa kuljetusten kanssa.
–?Tästä tuli perheyritys. Hyvä niin!
MERJA FORSMAN
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot