Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Maatilan työt -kurssilla nuoret pääsevät tutustumaan työskentelyyn maatiloilla.
Mia Smolander
LAPINJÄRVI, MYRSKYLÄ, PUKKILA 4H:n Ruokapakki-hanke tarjoaa nuorille mahdollisuuden työllistyä tulevaksi kesäksi maatiloille. Hanke järjestää huhtikuun kahtena ensimmäisenä lauantaina 13–29-vuotiaille nuorille Maatilan työt -kurssin, jossa nuori pääsee tutustumaan, millaista työskentely maatilalla on.
Kurssilla keskitytään myös maa- ja metsätilojen työturvallisuusasioihin, päästään maatiloille käymään niin vierailun kuin harjoittelunkin merkeissä. Nuori saa kurssista todistuksen ja mahdollisuuden aloittaa maatilan työtehtävissä jo tulevana kesänä.
Nuorille on töitä maaseudulla
Ruokapakki-hankkeessa tutkittiin viime keväänä tilallisten kokemuksia ja kiinnostusta nuorten työllistämisestä maaseudulla. Tutkimus osoitti, että maatiloilla on paljon pieniä työtehtäviä, joita tilalliset olisivat valmiita ulkoistamaan nuorille.
Tilalliset kaipaavat ajoittain apua esimerkiksi sesonkien kiireisiin, arjen töihin, lastenhoitoon ja aitojen korjaustöihin. Moni tilallinen on myös valmis maksamaan nuorelle kelvon palkan.
Maaseutu hiljenee ja nuoria muuttaa isompiin kaupunkeihin opiskelemaan tai töihin. Moni jää sille tielleen, koska kaupunki tarjoaa enemmän mahdollisuuksia verrattuna maaseutuun. Jos nuori voisi saada positiivisia kokemuksia siitä, miten maallakin voi löytyä elämänsisältöä ja työtä, se saattaisi innostaa uusia sukupolvia jatkamaan maaseutumme arvokasta tuotantoperinnettä. Yhtenä Ruokapakki-hankkeen tavoitteena onkin nuorten työllistämisen kautta pitää maaseutu elinvoimaisena.
Ruokapakki lisännyt alueen ruokakasvatuksen merkittävyyttä
Ruokapakki-hanke on keskittynyt nuorten työllistämisen ohella lisäämään myös lasten ja nuorten maataloustietämystä ja ymmärrystä siitä, mistä ruoka tulee pöytäämme.
Suosittuna hankkeen toimintona lasten keskuudessa ovat olleet kokkikerhot ja ruoka-aiheisen leiripäivät. Hankkeen kerhotoimintoihin osallistuu tällä hetkellä noin 100 lasta. Kesälle tarjotaan muhkeaa kokkausteemaista leiritarjontaa. Kullakin kerralla keskitytään johonkin ruokaan liittyvään aiheeseen ja pyritään lisäämään lasten ymmärrystä maatiloista ja ruoan alkuperästä. Kuluvan lukuvuoden kerhoissa on muun muassa pohdittu maidon alkuperää, lihatuotantoa, lähiruokaa, luomua ja luonnon antimia.
Ruokapakki-hanke on toiminut vuodesta 2015 Orimattilan, Nastolan, Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven alueilla. Ampun 4H-yhdistyksen ja Lahden 4H-yhdistyksen hanketta rahoittavat paikalliset Leader-ryhmät.
Kokkikerhoilla ja ruoka-aiheisella lastentoiminnalla on selkeä kysyntä. Ampun 4H-yhdistys pyrkiikin jatkamaan hankkeen saavutuksia ja pitämään yllä lasten innokkuutta ruokaan ja kokkaukseen siitä huolimatta, että itse hanke päättyy kesän lopulla.
Maatilan työt -kurssille voi ilmoittautua Ampun 4H-yhdistyksen nettisivuilla osoitteessa ampu.4h.fi/nuorille.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot