Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Järvenpääläisen luomuravintola Härmän Ratin keittiömestari Juha Ollila ja myrskyläläisen luomutila Gobbas Gårdin luomutuottaja Aira Sevón pokkasivat luomualan ensimmäisen innovaatiopalkinnon uudella härkäpapuvalmisteella.
Milla Karkulahti
MYRSKYLÄ–JÄRVENPÄÄ Ensimmäistä kertaa järjestetyn European Organic Food Innovation Award -kilpailun on voittanut myrskyläläisen luomutila Gobbas Gårdin sekä järvenpääläisen luomuravintola Härmän Ratin yhteistyössä kehittämä uudentyyppinen luomuhärkäpapuvalmiste, joka on tarkoitettu ammattikeittiöille. Luomualan yrityksille suunnatun kilpailun finaali pidettiin luomuelintarvikepäivässä Helsingissä keskiviikkona.
Yritysten yhdessä kehittämä härkäpapuvalmiste on kotimainen ja vegaaninen luomutuote, jolla voidaan korvata ruoanvalmistuksessa esimerkiksi soijaa, tofua tai kermaa. Se soveltuu moneen käyttöön kuten kastikkeiden, jäätelön, majoneesin tai jogurtin valmistukseen. Voittoisa tuoteinnovaatio on niin uusi, että se on vielä vailla nimeä.
Kilpailun tuomaristo arvosti Gobbas Gårdin ja Härmän Ratin härkäpapuvalmisteessa sen monipuolisuutta, hyvää makua ja tarkkaa kohdentamista ammattikeittiöille. Voittajatuote todettiin myös aidosti täysin uudenlaiseksi innovaatioksi.
–?Härkäpapuvalmiste on kotimainen luomuvaihtoehto soijalle, jota monet huippuravintolat eivät halua käyttää. Valmisteen tuotekehityksessä on yhä monipuolisia mahdollisuuksia, kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä tiivisti tuomariston näkemyksen.
Finaaliin osallistui kymmenen yritystä
European Organic Food Innovation Award -finaaliin osallistui kymmenen luomualan yritystä, jotka esittelivät innovaationsa lyhyessä englanninkielisessä pitchauspuheessa.
Tuomariston mukaan kilpailun taso oli kova, ideat monipuolisia ja kaikki esitellyt innovaatiot potentiaalisia menestyjiä.
Luomuelintarvikepäivän noin 200-henkinen yleisö äänesti omaksi suosikikseen jämsäläisen Jokilaakson Juusto Oy:n kehittämän vegaanisen valkohome-juustonkorvikkeen, joka on valmistettu luomucashewpähkinästä.
Jämsäläisen Jokilaakson Juuston toimitusjohtaja Esa Luomanperä vastaanotti luomuelintarvikepäivän yleisöäänestyksen palkinnon vegaanisesta valkohome-juustonkorvikkeesta.
Milla Karkulahti
Kehittäjätkin hämmästyivät helppokäyttöisyyttä
Härkäpapuvalmistetta innovaatiokilpailun finaalissa esitelleet luomutuottaja Aira Sevón Gobbas Gårdista ja keittiömestari Juha Ollila Härmän Ratista korostavat yhteistyön merkitystä. Uuden härkäpapuvalmisteen kehittämisessä on tarvittu monenlaista osaamista.
–?Pienetkin toimijat voivat saada aikaan paljon, kun voimat yhdistetään, Sevón painottaa.
Vielä nimettömän tuotteen tarina sai alkunsa, kun Gobbas Gårdissa ryhdyttiin miettimään kotimaisen luomuhärkäpavun jalostamista helppokäyttöiseksi valmisteeksi korvaamaan tuontisoijaa ammattikeittiöissä. Härmän Ratin asiantuntemuksella löytyi sopiva makumaailma ja monet käyttösovellukset.
–?Hämmästyimme itsekin, että siitä tuli niin hyvää ja helppokäyttöistä, Sevón ja Ollila tunnustavat.
Luomuhärkäpapuvalmiste kestää kovia lämpötiloja ja öljyä hyvin eikä leikkaudu. Valmistetta käyttävät jo Härmän Ratin lisäksi muun muassa helsinkiläiset ravintolat Jord ja Maannos. Se soveltuu myös kuluttajatuotteiden valmistukseen.
Voittajat yhteiskuvassa: keittiömestari Juha Ollila (vas.) luomuravintola Härmän Ratista, luomutuottaja Aira Sevón Gobbas Gårdista ja toimitusjohtaja Esa Luomanperä Jokilaakson Juustosta.
Milla Karkulahti
Kilpailu kannustaa innovoimaan luomuna
Ensimmäistä kertaa järjestetyn European Organic Food Innovation Award -kilpailun tavoitteena on kannustaa elintarvikealan yrityksiä tuomaan markkinoille innovatiivisia luomutuotteita tai palveluja. Kilpailun voittaja sai palkinnokseen 4?500 euroa ja markkinointitoimisto Pinnan suunnittelupalveluja 5?000 euron arvosta.
Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajan toimineen Ilkka Alarodun lisäksi vientijohtaja Thimjos Ninios MTK:sta, PT-tavarakaupan johtaja Harri Hovi K-ryhmästä ja innovaatioyrittäjä Charlotte Aschim norjalaisesta TotalCtrl-yrityksestä.
European Organic Food Innovation Award -kilpailun järjestivät Pro Luomu ry ja Founder Institute yhteistyössä Markkinointitoimisto Pinnan sekä S-ryhmän ja K-ryhmän kanssa. Pro Luomu ry edistää luomualan kehitystä ja kasvua Suomessa. Yhdistyksen noin 70 jäsenorganisaatiota edustavat koko ruokaketjua luomutuottajista elintarvikeyrityksiin ja kauppaan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot