Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist näkee, että kertynyt, noin 80 miljoonan euron alijäämän kattaminen vuoden 2026 loppuun mennessä ilman valtion lisärahoitusta on käytännössä mahdotonta.
Arto Wiikari
ITÄ-UUSIMAA Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli 31. lokakuuta kokouksessaan muun muassa ehdotusta hyvinvointialueen talousarvioksi vuodelle 2025. Hyvinvointialuejohtajan talousarvioesitys vuodelle 2025 oli noin 4,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen.
Talousarvioesitys ei sisällä Varautuminen ja turvallisuus -lautakunnassa 1.10.2024 esitettyjä säästötoimenpiteitä eikä Palveluiden järjestäminen -lautakunnassa 2.10.2024 esitettyjä noin 2,6 miljoonan euron lisäsäästötoimenpiteitä, joilla toteutuessaan olisi myös tukipalvelukustannuksia hillitsevä vaikutus. Mikäli säästötoimenpiteet hyväksytään esitetyn mukaisesti, vuoden 2025 talousarviossa on mahdollista kerryttää noin 7,2 miljoonan euron ylijäämä.
Talousarvioesitykseen sisältyy omaishoidon tuen palkkioiden laskeminen, josta arvioidaan kertyvän noin miljoonan euron säästöt.
– Vaikka ensi vuoden talousarvioehdotus on ylijäämäinen, on kertynyt, noin 80 miljoonan euron alijäämä niin suuri, että sen kattaminen vuoden 2026 loppuun mennessä ilman valtion lisärahoitusta on käytännössä mahdotonta, toteaa hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist tiedotteessa.
Hyvinvointialueen omaa tuotantoa sopeuttamalla vuosien 2023 – 2024 alijäämiä ei pystytä kattamaan vuoden 2026 loppuun mennessä ja samanaikaisesti turvaamaan perustuslaissa tarkoitettujen riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen tai perustuslain tarkoittamien perusoikeuksiin liittyvien pelastustoimen palvelujen järjestäminen. Kumulatiivisten alijäämien kattaminen vuoden 2026 loppuun mennessä on mahdollista valtion lisärahoituksella.
Yhteistoimintamenettelyt käynnissä
Aluehallitus on käynnistänyt jo toisen yhteistoimintamenettelyn, jolla tavoitellaan kustannussäästöjä sekä hallinnon keventämistä. Useilla hyvinvointialueilla on jo käynnissä viides tai kuudes yhteistoimintamenettely ja on todennäköistä, että myös Itä-Uudellamaalla joudutaan käymään vastaavia, kunnes kustannustasoa on saatu laskettua lähemmäs valtionrahoituksen kestävää tasoa. Toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen on vaikeaa samalla, kun leikataan ja tuottavuutta täytyy nostaa merkittävästi.
– Kumulatiiviset alijäämät vuosilta 2023 – 2024 on mahdollista kattaa vuoden 2028 loppuun mennessä, jos pystytään tekemään päätökset vuoden 2025 talousarvioesityksien lautakuntakäsittelyssä esitetyistä lisäsäästötoimenpiteistä, jatkaa Lönnqvist.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot