Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoon Smaku-tapahtuman mediapäivään osallistui noin 20 sosiaalisen median vaikuttajaa ja toimittajaa. Ravintolakohteiden lisäksi he saivat kuulla matkailuopas Birgitta Palmqvistin mielenkiintoista ruoka-, historia- ja taidetarinaa.
Marko Wahlström
PORVOO Helle helli, kun Smaku-ruokatapahtuman mediapäivään osallistuneet sosiaalisen median vaikuttajat ja toimittajat kiersivät viime viikolla tapahtuman kotikaupungissa, Porvoossa, järjestettävän tapahtuman kohteita.
Ruokatapahtuma kiinnostaa niin ruokamatkailijoita kuin paikallisia.
–?Porvoolaiset suunnittelevat Smakun aikana esimerkiksi, että minne mennä lounaalle tai missä käydä maistelukierroksella kaveriporukalla. Paikalliset odottavat innolla tapahtumaa, ruokaopastuksiin erikoistunut porvoolaisopas Birgitta Palmqvist sanoo.
Palmqvist on seurannut Smakun tarinaa sen alusta asti, sillä hän oli mukana ruokatapahtuman syntyyn vaikuttaneessa EU-rahoitteisessa Triangeli-matkailuhankkeessa.
Sosiaalisen median vaikuttaja Alexander Trivedi videoi ravintola Meat Districtin hiiligrillin loimua some-sisältöjään varten.
Marko Wahlström
Porvoossa 16 Smaku-kohdetta
Mediapäivän kohteet valitaan pitkällisen harkinnan kautta. Tällä kertaa noin 20:stä media-alalla työskentelevästä koostuva joukko tutustui päivän aikana 16:sta kohteesta kahdeksaan.
Urakka alkoi Sannaisten kartanolta ja päättyi Haikon kartanolle. Välille mahtuivat Taste, Seireeni, Meat District, Ranta-aitta, Runo Kitchen & Bar ja Sinne.
Välille mahtui opas Birgitta Palmqvistin tarinointia porvoolaisen ruokakulttuurin historiaan ja taiteeseen.
–?Ruokatarinoita pääsee kuulemaan Porvoon Oppaiden Porvoo kielellä -kävelykierroksilla, hän mainitsee.
"Teemme kaiken alusta loppuun"
Sannaisten kartanon keittiömestari Jari Uotila kertoo, että vuonna 1847 rakennetun maalaiskartanon ruokafilosofia pohjaa lähiruokaan.
–?Teemme kaiken alusta loppuun: esimerkiksi leivomme ja keitämme liemet itse. Valmiita croissanteja ja riisipiirakoita täältä ei saa.
Yrittäjä Antti Oras perusti kahden kaverinsa – Oskar Ahonen ja Mikko Buddas – kanssa katuruokaan erikoistuneen Taste-ravintolan Aleksanterinkadulle kaksi vuotta sitten.
–?Tacot ovat se meidän juttu. Yksi erikoisuutemme on Skagen fries -annos, Oras kertoo.
Yritys on laajentanut toimintaansa avaamalla Taste Lunch -toimipisteen Veckjärventie 5:een.
Ruokaopastuksiin erikoistunut matkailuopas Birgitta Palmqvist kertoi muun muassa tuhoisaan Porvoon paloon liittyvistä tapahtumista vuonna 1760.
Marko Wahlström
Porvoossa keitettiin tuhoisa kalasoppa
Ruoka kytkeytyy myös kaksi kolmasosaa Porvoon kaupungista kesäkuussa vuonna 1760 tuhonneeseen tulipaloon.
Tulipalo sai alkunsa Vuorikadulta, nykyisen ravintola Saltin vieressä olevasta Anders Bergmanin kiinteistöstä, jossa tehtiin peltikaton remonttia.
–?Emännöitsijä Maria Holm keitti illalla valmiiksi kalasoppaa aamulla tuleville rakennusmiehille. Sopan valmistuttua hän istui hellan viereen odottamaan, että viimeinenkin kekäle oli sammunut, Birgitta Palmqvist kertoo.
Aamulla Holm herää kovaan pauheeseen ja huomaa talon palavan. Porvoossa puhalsi tuolloin kova pohjoistuuli.
–?Palosta seurasi katastrofi, kun kaikki kodit, eläimet, varastossa olevat ruoat ja kaupungin raatihuoneella oleva arkisto tuhoutuivat. Maria Holm vapautettiin syytteistä käräjillä ja eli asian kanssa Porvoossa loppuelämänsä
Palon jälkeen Porvoossa suosittiin talojen rakentamisessa kivimateriaalia paloturvallisuussyistä.
– Kiva olla jälleen mukana Smakussa kahden vuoden tauon jälkeen, ravintolapäällikkö Jami Lagos ja henkilöstöjohtaja Nina Khoshnami ravintola Meat Districtistä kertoo.
Marko Wahlström
Raaka-aineiden hintojen nousu hirvittää
Raaka-aineiden hintojen nousu aiheuttaa ravintolayrittäjille kustannuspaineita.
–?Norjalaisen taimenen hinta nousi toissa viikolla niin, että sen sisäänostohinta meille on nyt 32 euroa/kilo ilman arvonlisäveroa, kun aiemmin maksoi noin 24 euroa, ravintola Ranta-aitan yrittäjä Robert von Bell kertoo.
–?Jos haluaisin jatkaa tuotteen käyttöä, joutuisin pyytämään asiakkaalta 38 euroa lohiannoksesta. Suomalaisen lohen hintaa hän ei halua edes ajatella, hän konkretisoi.
Yrittäjä laskee, että hänen olisi tällä hetkellä edullisempaa tuoda tonnikalaa Filippiineiltä kuin ostaa lohta Norjasta.
–?Tilanne on katastrofaalinen varsinkin niille ravintoloille, joiden pitäisi elää myös talvikaudella, kesäravintolaa yhdessä Porvoon 21:stä ranta-aitasta pyörittävä von Bell kertoo.
Laulaja–muusikko Frans Andersson musisoi Smaku-tapahtuman päätapahtuman yhteydessä järjestettävässä Food Talks -tapahtumassa. Taustalla ravintoloihtija Kai Kallio bistro-ravintola Sinne keittiössä.
Marko Wahlström
Puhetta ruoasta riittää Taidetehtaalla
Porvoon kaupunki on ollut Smaku-tapahtuman yhteistyökumppani alusta asti.
–?Tänä vuonna järjestämme Taidetehtaalla ensimmäisen kerran Food Talks -tapahtuman, jossa ruoasta puhuvat muun muassa Karita Tykkä, Satu Silvo ja Robert Nemlander, tapahtumatuottaja Katarina Broas kertoo.
Bistro-ravintola Sinneä luotsaava yrittäjä Kai Kallio päättää tapahtuman loihtimalla täyden kympin aterian.
–?Tänä vuonna toteutamme roskakala-annoksen, jossa laitan itseni peliin. Laskemme verkot vesille Loviisan mökillä. Aina ei voi tietää, mitä kaloja verkkoon tarttuu. Setä ja faija hälytetään apuun, jos kala uhkaa loppua kesken, Kallio sanailee.
Smaku-ruokatapahtumia järjestävät porvoolaiset siskokset, tuottaja Laura Pulkkinen ja tuottaja–tapahtumakoordinaattori Pilvi Mölsä Smaku Events Oy:stä.
FAKTA
Smaku-ravintolat 2022
* Porvoo: Bistro Gustaf, Bistro Sinne, Bosgårdin tilakaupan ravintola, Haikko Bistro & Cafe, Haikon Kartano, Meat District, One-ravintola, Petri’s Chocolate Room, Rafael’s Steakhouse, Fryysarinranta, Ranta-aitta, Runo Kitchen & Bar, Salt, Sannäsin Kartano, Seireeni ja Taste
* Loviisa: Bistro & Butik Kronan, Degeri Sport Pub & Dine, Favorit Cafe & Teashop, Loviisan Seurahuone, Osteria Locale ja Degerby Gille
* Naantali: Cafe Akseli, Cafe Laituri, Kuulas Garden Grill & Café, Merimaskun Rantamakasiini, Kultaranta-ravintola, Naantalin Metsätähti, Trappi ja Snickari
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot