Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja, ravintolalyrittäjä Kristian Vuojärven mukaan ravintolakokkien palkkaus ja työajat eivät tällä hetkellä innostaa alalle. – Itse olin jo lapsena sanonut äidille, että minusta tulee kokki, POMO-talon kasvatti sanoo.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Suomen kokkimaajoukkue valmistautuu parhaillaan joukkueenjohtaja Kristian Vuojärven johdolla Culinary Olympics -kilpailuun eli kokkien olympialaisiin, jotka pidetään Stuttgartissa Saksassa 16.–19.2.
–?Tavoitteena on napata kultainen mitali. Edellisellä kerran vuonna 2016 saimme hopeaa, mikä on joukkueen toistaiseksi paras saavutus. Kyllä tässä kiirettä riittää, sillä ennen olympialaisia pidämme yhteensä seitsemän harjoitusillallista, mies tuumaa.
Ennen sitä kokkimaajoukkue järjestää kolmen ruokalajin harjoitusillallisen 110 henkilölle koulutuskonserni Careerian POMO-talossa (Aleksanterinkatu 20) Porvoossa maanantaina 18.11. kello 17.30–21.
Oppilaitos on kutsunut illalliselle itäisen Uudenmaan ravintoloitsijoita ja yhteistyökumppaneitaan.
–?Noin puolet illallispaikoista jää yleisön ostettavaksi. Illallisen hinta on 55 euroa henkilöltä. Illallislippuja tulee myyntiin leipomomyymälä Myyttiin 2.10. alkaen, koulutuspäällikkö Iina Palvajärvi kertoo.
Lisäksi illallislippuja on myynnissä Careerian verkkosivujen (www.careeria.fi) kautta 1.10. alkaen.
–?Pääkaupukiseudulla harjoitusillalliset eivät kiinnosta yleisöä, mutta maakunnissa salit täyttyvät aina ruokailijoista, Kristian Vuojärvi kertoo.
Suomen kokkimaajoukkue järjesti edellisen harjoitusillallisen Porvoossa ennen vuoden 2016 kokkiolympialaisia. – Tulemme tekemään täydellisen toisinnon kilpailumenusta 110 hengelle annetussa ajassa, Kristian Vuojärvi sanoo. Vierellä ravintolakokkilinjan tuntiopettaja Sirpa Järvimäki, joka on aikoinaan opettanut Vuojärveäkin.
Marko Wahlström
Menu pidetään salassa olympialaisiin asti
Kokkimaajoukkue järjestää harjoitusillallisen toistamiseen POMO-talossa. Edellisen kerran kokkimaajoukkue harjoitteli Porvoossa ennen vuoden 2016 olympialaisia.
–?Teemme täydellisen toisinnon kilpailusuorituksesta annetussa ajassa. Menu pidetään salassa kilpailupäivään asti, joten ruoka-annoksia ei saa kuvata harjoitusillallisella. Tarjolla on kalaa, lihaa ja makeaa, Vuojärvi raottaa.
Maajoukkue valmistaa harjoitusillallisen annokset POMO-talon opetuskeittiössä.
–?Koulun kokkiopiskelijat saavat seurata illallisen valmistumista, mutta eivät auttaa joukkuetta. Opiskelijat auttavat pöytiin tarjoilussa, Vuojärvi sanoo.
Kilpailemisen ohessa kokkimaajoukkueen tehtävänä on kehittää ja viedä suomalaista ruokakulttuuria maailmalle.
–?Eri oppilaitoksissa käymme sen takia, että nuoret kiinnostuisivat kokin ammatista, kilpailutominnasta ja suomalaisesta ruokakulttuurista, Vuojärvi sanoo.
– Työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmaan olemme etsineet ratkaisua erilaisten hankkeiden avulla yhdessä yritysten ja koulujen kansssa, kehittämiskoordinaattori Mekdes Miettinen (oik.) ja asiantuntija Tanja Kyllönen Uudenmaan TE-toimistosta sanovat. Taustalla Careerian toimitusjohtaja Sari Gustafsson.
Marko Wahlström
Kokkiopiskelijoiden määrän väheneminen huolettaa
Kokkimaajoukkueen jäsenet ovat laittaneet huolestuneina merkille sen, että kokkiopiskelijoiden määrä on vähentynyt.
–?Ongelma on samanlainen niin pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassamme. Se on hälyttävää, koska yrittäjänä haen koko ajan työntekijöitä, jotka ovat kivenkolossa tällä hetkellä, Vuojärvi jatkaa.
Uudenmaan TE-toimiston asiantuntija Tanja Kyllösen mukaan ravintola-alan työpaikkoja oli tammi–heinäkuussa koko maassa 22?743, Uudellamaalla 8?824 ja Porvoon alueella 304.
Careerian ravintolakokkien tuntiopettajana työskentelevä Sirpa Järvimäki kertoo, että tällä hetkellä POMO-talossa opiskelee 10 ensimmäisen vuosikurssin sekä 16 toisen ja kolmannen vuosikurssin kokkiopiskelijaa.
–?Oppilasmäärien kehitys on jatkunut samanlaisena viimeiset viisi vuotta. Sitä ennen meillä oli aina täydet oppilasmäärät, hän jatkaa.
Koulutuskonserni Careerian koulutuspäällikkö Iina Pälväjärvi iloitsee siitä, että paikalliset ravintolat ovat halunneet tarttua kohtaanto-ongelmaan. – Yhteistyössä etsimme ratkaisuja, hän sanoo.
Marko Wahlström
Unelma kokin ammatista kyti hiekkalaatikolla
Kokkimaajoukkueen vetäjä on ponnistanut omalle uralleen POMO-talosta ja palaa nyt juurilleen kokkiolympialaisten harjoitusillallisten merkeissä.
–?Keittiötunneilla kyllä viihdyin, mutta kirjalliset tunnit eivät kauheasti napanneet. Onneksi jo silloin (2000-luvun alussa) oli paljon harjoittelua talon ulkopuolella. Näin kokiksi valmistuva työllistyy helpommin ja työharjoittelupaikasta irtoaa ensimmäinen kesätyöpaikka. Tämä on sen verran luova ala ja käsityötä tarvitaan paljon, Vuojärvi sanoo.
Loviisalaissyntyinen mies on kuulema pikkupoikana sanonut hiekkalaatikolla äidilleen, että hänestä tulee isona kokki.
–?En ole koskaan edes mitään muuta miettinyt, Vuojärvi sanoo.
Hän pyörittää tällä hetkellä omaa KV Restaurants Oy -nimistä yritystä, jolla on yksi ravintola Helsingissä, kaksi Loviisassa ja yksi Karjaan Billnäsissä.
–?Sen lisäksi, että omistajan yrityksen, teen koko ajan fyysisesti myös keittiöhommia, Vuojärvi sanoo.
Kokkimaajoukkueeseen kuuluu tällä hetkellä yhteensä 12 jäsentä.
Suomen kokkimaajoukkueen kuva-arkisto
Kapteenista joukkueenjohtajaksi
Joukkueenjohtajana Vuojärvi vastaa joukkueen kokoamisesta vuosittain.
–?Olen ollut mukana joukkueessa vuodesta 2013 asti. Ensin kapteenina ja nyt joukkueenjohtajana eli enää en ole kauhan varressa. Pidän huolta siitä, että joukkueella on kaikki tarvittava, hyvä olla ja olemme oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hän kertoo.
Yhdessä kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Tapio Laineen kanssa joukkueenjohtaja miettii sponsoriasioita rahoituksen takia.
Kokkimaajoukkueella on oma koulutuskeskus Helsingin Laajasalossa. Maajoukkueeseen kuuluu tällä hetkellä 12 jäsentä, jotka ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta, Turusta, Karjaalta ja Lappeenrannasta. Joukkue sijoittui viime vuoden marraskuussa Luxemburgissa pidetyssä kokkien maailmanmestaruuskilpailussa – olympialaisten välikilpailuissa – kuudenneksi.
(Juttua korjattu 19.9. kello 17.11: Kristian Vuojärvi on ollut mukana kokkimaajoukkueessa vuodesta 2013, ei 12–13 vuotta. Juttuun on lisätty myös illallislippujen myynti Careerian verkkosivujen kautta.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot