Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Sakari Vehkala Toimistotukku Talkalta kehottaa tarkistamaan uuden alv-prosentin toimivuuden nykyisissä kassajärjestelmissä.
Mika Laine
PORVOO Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1. syyskuuta alkaen. Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia.
Näitä ovat esimerkiksi kodinhoito- ja taloustarvikkeet, vaatteet ja jalkineet, rakennustarvikkeet, uudet ajoneuvot, alkoholi- ja tupakkatuotteet. parturi- ja kampaamopalvelut sekä useimmat muut palvelut.
Korotuksen myötä Suomi on Euroopan toiseksi raskaimmin verotettu maa yleisellä verokannalla mitattuna. Edellä on vain Unkari 27 prosentin arvonlisäverolla.
Nopea voimaantuloaikataulu on tarkoittanut monelle yrittäjälle ponnisteluja. Etenkin pienet ja yksinyrittäjät ovat harmitelleet, että hallitukselta ei löytynyt edes yhtä kuukautta enempää aikaa muutokseen sopeutumiseen.
Verottaja edellyttää, että kassakuitissa näkyy alv-prosentti sekä alv:n osuus loppusummasta.
Mika Laine
Toimistotukku Talkan toimitusjohtaja Sakari Vehkala ymmärtää yrittäjien huolen. Talkalla on Porvoossa asiakkaina paljon pien- ja yksinyrittäjiä, joille he toimittavat kassalaitteita ja -järjestelmiä, ja joita he myös ylläpitävät.
Verottaja vaati vuosia sitten, että kassasta asiakkaalle annettavassa kuitissa näkyy arvonlisäveroprosentit ja sen osuus loppusummasta.
– Asiakkaat ovat olleet huolestuneita siitä, kuinka he esimerkiksi tekevät kassakoneeseen muutokset. Siitä on meille tullut ehkä eniten alvi-palautetta ja kysymyksiä.
Vehkala kuitenkin rauhoittelee, jos kuitilla ei ole oikeat alvit heti syyskuun ensimmäisestä päivästä lukien.
– Sillä ei ole minuuttitarvetta, sillä kassakoneella alv lasketaan vain asiakkaan kassakuitille. Laitteella voi edelleen myydä. Alv on vain informatiivinen tieto kuluttajalle. Kirjanpitäjä huolehtii, että alv-tilitykset menevät oikein. Perinteisistä pikkukassoista otetaan harvoin alv:n osuutta.
Vehkalan kalenteri on täyttynyt asiakkaiden tukipyynnöistä ja odottaa kiireistä syyskuun ensimmäistä viikkoa.
– Syyskuun 1. arkipäivänä lähden aamulla kello 8 liikkeelle ja käyn yksitellen niiden asiakkaiden luona, jotka ovat pyytäneet minua tekemään muutokset kassajärjestelmiin.
Harmia ja lisäkustannuksia aiheuttaa myös uuden alv-prosentin puolikas prosentti. Yrittäjällä voi olla edessä jopa koko kassajärjestelmän uusiminen.
– On paljon vanhoja kassakoneita, joihin sellaista arvonlisäveroprosenttia ei voi syöttää taustalle. Ne eivät ymmärrä kolminumeroista alv-prosenttia tai kolmedesimaalista lukua.
Vehkala kehottaakin asiakkaita viimeistään nyt tarkistamaan oman kassajärjestelmän taipumisen uuteen veroprosenttiin.
Alv-verokannan korotus kaivetaan pääsääntöisesti kuluttajien kukkaroista. Esimerkiksi Porvoon vesi siirtää arvonlisäveron nousun suoraan hintoihin. Esimerkiksi veden arvonlisäverollinen kuutiohinta nousee noin 2 senttiä ja jäteveden noin 3 senttiä. Porvoon Energia puolestaan kertoi jo kesäkuun hintojen korotustiedotteessaan uusien 1.9. voimaan tulevien hintojen sisältävän myös arvonlisäveron korotuksen.
Muoti-Aitta Jaakkolan yrittäjä Helena Roos-Lindellille alv-muutoksen ajankohta tuntuu vielä etäiseltä.
Mika Laine
Itäväylä haastatteli muutamaa porvoolaista pienyrittäjää ja kysyivät, miten he ovat valmistautuneet tulevaan alv-muutokseen.
Muoti-Aitta Jaakkolan yrittäjä Helena Roos-Lindell on hieman yllättynyt toimittajan kertoessa alv-muutoksen tulevan voimaan jo neljän viikon päästä.
– Sehän tulee vasta syksyllä. Täällä vanhassa kaupungissa eletään vielä kesää, Roos-Lindell naurahtaa ja osoittaa ulos Välikadun turistivirran suuntaan.
Hieman puskista tullut fakta saa yrittäjän mietteliääksi.
– En ole mitenkään valmistautunut enkä ole vielä keskustellut edes kirjanpitäjän kanssa.
Miten alv-korotus sitten näkyy tuotteiden hinnoissa?
– Hmm… Tätäkään en ole miettinyt. Ehkä se tulee minun takkiin tai sitten asiakkaan. Nyt on alettava miettimään.
Porvoon Rengaspalvelun yrittäjä Tomi Gustafsson kertoo olevansa jo hyvin valmistautunut muutokseen kirjanpitäjän vinkistä.
– Kassa- ja laskutusjärjestelmät on tarkistettu ja niihin uusi alvi-prosentti taipuu, Gustafsson toteaa samalla kun vaihtaa asiakkaan Porscheen uusia kesärenkaita.
Kumiset pyörät ovat Gustafssonin mukaan syyskuussa hieman kalliimpia, sillä veronkorotus on tarkoitus viedä täysimääräisinä hintoihin.
Reetan Ruutu -kauppias Pirjo Siprosella on edessä iso urakka tuotteiden uudelleen hinnoittelussa.
Mika Laine
Jokikadulla Reetan Ruutu -liikettä pitävä Pirjo Sipronen on epäileväinen.
– Jos valtio lähtee siitä, että tuotteen hintaan voidaan lisätä yli neljäsosa veroa, ei se kyllä kaupankäyntiä ainakaan lisää.
Sipronen epäilee myös sitä, että valtion kassaan ei kilise veroeuroja niin paljon kuin veronkorotuksella haetaan.
Liikkeen hyllyissä on arviolta yli tuhat tuotetta aina jouluisista julisteista suosittuihin Muumi-tuotteisiin.
– Me tiedämme, että kassaan pystyy alvikannan vaihtamaan, mutta suurin työ on vaihtaa hintoja kaikkiin tuotteisiin.
Siprosen mukaan uudelleenhinnoittelussa on se vaara, että hinnat saattavat nousta enemmän kuin veronkorotus.
– Tuotteissa on voi olla muutenkin korotuspaineita. Pelkän muutaman sentin lisääminen per tuote tuntuu työläältä.
Kalliimmissa hankinnoissa puolentoistaprosentin arvonlisäveron lisäys onkin jo tuntuvampi lisäkulu.
Osamaksukaupassa arvonlisäveron suuruus määritellään sillä hetkellä, kun tavara luovutetaan ostajalle. Eli jos tavara on luovutettu ennen veron korotusta, koko kauppahintaan sovelletaan vanhaa 24 prosentin verokantaa.
– Eihän se puolitoista prosenttia merkitse halvoissa tuotteissa paljon mitään. Puhutaan jostain senteistä. Sitten kun mennään isoihin ostoihin esimerkiksi autoihin, niin semmoiset kaupat kannattaisi tehdä nyt, Vehkala pohtii.
ARVONLISÄVERON KÄSITTELY
» Verohallinto on laatinut ohjeet siitä, miten arvonlisävero käsitellään.
» Tavaran myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun.
» Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana.
» Osamaksukaupassa arvonlisäveron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan ostajalle. Eli jos tavara on luovutettu ennen veron korotusta, koko kauppahintaan sovelletaan vanhaa 24 prosentin verokantaa.
» Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.
» Jatkuvaluonteisessa tavaran ja palvelun myynnissä vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Esimerkiksi vuokrauspalvelu on jatkuvaluonteinen palvelu.
» Lähde: Verohallinto
Yleisen arvonlisäverokannan korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin astuu voimaan 1. syyskuuta.
Mika Laine
ARVONLISÄVEROMUUTOKSIA VUONNA 2025
» Pienten yritysten arvonlisäverotukseen on tulossa muutoksia myös ensi vuonna.
» Pienet yritykset eivät voi enää saada alarajahuojennusta vuodesta 2025 alkaen. Alarajahuojennus on ollut verohelpotus yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden tilikauden (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa.
» Vähäinen liiketoiminta on jätetty arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Lakimuutoksen myötä vuodesta 2025 alkaen vähäisen toiminnan raja nousee nykyisestä 15 000 eurosta 20 000 euroon. Yrityksen ei tarvitse rekisteröityä tällöin arvonlisäverovelvolliseksi.
» Liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan jatkossa aina kalenterivuoden liikevaihtoa nykyisen tilikauden liikevaihdon sijaan.
» Lähde: Verohallinto
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot