Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Helsingin silakkamarkkinat on järjestetty jo vuodesta 1743. Viime vuonna markkinoiden ykköspaikan Kauppatorin kolera-altaan kulmauksessa sai tirmolainen kalastaja Magnus Nyholm.
Arkisto/Marko Wahlström
HELSINKI–ITÄ-UUSIMAA Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat jälleen Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt vilakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 6.10. ja jatkuvat lauantaihin 12.10. saakka.
Markkinoille on tulossa 32 kalastajaa, joiden joukossa on myös itäuusmaalaisia kalastajia. Avajaispäivän lopulla palkitaan vuoden maustekala ja vuoden silakkayllätys.
Kotimainen kala on ilmastoystävällinen ja terveellinen vaihtoehto. Kalan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan ja luonnonkalojen syöminen on ympäristöteko myös veden laadun kannalta, koska kalansaaliiden kanssa vedestä poistuu fosforia ja typpeä.
Erityisesti läheltä pyydetyn silakan ja kilohailin ympäristövaikutukset ovat todella pienet.
–?Silakan kulutus on laskenut roimasti Suomessa. Vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyinen kulutus on enää kymmenesosa siitä, 3,5–4 miljoonaa kiloa. Nyt on korkea aika muuttaa trendiä, ja alkaa käyttää enemmän terveellistä lähikalaa, Kalatalouden Keskusliitto kehottaa.
Silakka muodostaa maamme kalansaaliista lähes kaksi kolmasosaa ja merisaalista yhdessä kilohailin kanssa 95 prosenttia. Silakka ja kilohaili ovat ilmastoystävällistä lähiruokaa, jota myydään silakkamarkkinoilla suoraan kuluttajalle.
Kalatalouden Keskusliitto on mukana silakkamarkkinoilla. Lyypekinlaiturin kalamökillä voi käydä tutustumassa akvaariossa uiviin Itämeren kaloihin ja kysyä niin kaloista kuin kalastuksesta.
»» Stadin Silakkamarkkinoiden ohjelma löytyy täältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot