Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
PORVOO Porvoon Kuninkaanportissa sijaitseva uusi keskuskeittiö tehostaa kouluruokien valmistusta. Tämän vuoden haastava satokausi on kuitenkin arvoitus raaka-aineiden hinnan osalta.
Suomi ja Ruotsi ovat maailman ainoat valtiot, joissa tarjoillaan verovaroin kustannettua kouluruokaa.
–?Se oli hämmentää, kun olimme eräässä seminaarissa Norjassa ja vierailimme päiväkodissa, jossa lapsille oli tarjolla jugurttia ja valkoista leipää. Tädit olivat käyneet ne kaupasta ostamassa, Porvoon Tilapalveluiden toimitusjohtaja Annika Malms-Tepponen sanoo kouluruoan äärellä.
Kaupungin omistama Tilapalvelut-liikelaitos ylläpitää muun muassa keskuskeittiötä, joka toimittaa päivittäin 9?000 ruoka-annosta porvoolaisiin kouluihin ja päiväkoteihin sekä 1?000 annosta vanhuspalvelun yksiköihin.
"Toki toivoisimme, että ateria myös syötäisiin"
Malms-Tepponen muistuttaa, että ilmainen. lämmin kouluateria kerran päivässä on hyvin tasa-arvoinen tapa.
–?Siihen eivät sosioekonomiset tavat vaikuta. Toki toivoisimme, että ateria myös syötäisiin, hän sanoo.
Porvoon kouluruokaloissa vietettiin viime viikolla kouluruoan 70-vuotisjuhlaviikkoa.
–?Palaute on ollut pääasiassa myönteistä ja ruokaa on mennyt todella paljon, ruokahuoltopäällikkö Leila Korhonen kommentoi.
–?Itse jännitin eniten keskiviikkoa, jolloin ruokana oli tillilihaa. Sen suosio kuitenkin yllätti, ja siitä tykättiin. Tarjottu tilliliha oli tehty ruskeaan kastikkeeseen, hän jatkaa.
Malms-Tepponen huomauttaa, että 10?000 annoksen päivävauhdilla ei kaikkia syöjiä voida miellyttää.
–?Eräs päättäjistämme myönsi, että ei heidän perheessäkään kaikki tykkää samoista ruoista. Hän kertoi tekevänsä eri ruokia, hän toteaa.
– Haastavimpia päiviä kouluruoan määrässä ovat ne päivät, jolloin koulussa on retkipäiviä tai kotitaloustunneilla tehdään ruokaa, eikä tieto niistä kantaudu keskuskeittiöööe, ruokahuoltopäällikkö Leila Korhonen ja ruokahuoltosuunnittelija Erik Iivari toteavat nauttiessaan juhla-aterian jälkiruokajäätelöä.
Marko Wahlström
Asenteet siirtyvät lapsille ja nuorille kodin perintönä
Kouluruokailussa ennakkoluulot ja asenteet elävät vahvoina.
–?Jopa niin, että vanhemmat kertovat kouluajan ikävistä kokemuksistaan omille lapsille, Malms-Tepponen sanoo.
–?Ikävintä on se, että oppilaat eivät itse pääse näin muodostamaan omaa käsitystään, kun se tarjoillaan annettuna asiana, Korhonen jatkaa.
Ruokahuoltosuunnittelija Erik Iivari pitää juhlaviikon aterioita onnistuneina.
–?Soijamakaronilaatikko yllätti myönteisesti. Se oli maukasta kasvisruokaa, hän sanoo.
Kanaviillokki sai monessa ruokalassa niin suuren suosion, että se loppui palvelukeittiöistä kesken. Juhlaviikon huipensi perjantain ateria, jolla oli tarjolla paahtopaistia ja kermaperunoita sekä jälkiruoaksi jäätelöä.
Kanaviillokki pääsee vakiolistalle
Palvelukeittiöiden esimiesten kautta palaute koulukeittiöistä vierii myös keskuskeittiöön.
–?Esimerkiksi kasvisviettelys poistettiin listalta ensimmäisen kerran jälkeen saadun kielteisen palautteen johdosta, Korhonen sanoo.
Kouluruoan suunnittelua ohjaavat kansalliset ravitsemussuositukset ja porvoolaiset linjaukset.
–?Koululaisten suosikkiruokia ovat tortilla, kalakeitto, kasvissosekeitto, lihapullat sekä puuro, jonka kanssa tarjolla on leikkeleitä, hedelmiä/marjasosetta ja pehmeää leipää. Juhlaviikon ruuista kanaviillokki otetaan listalle, mutta tillilihasta teemme vielä tarkemman kyselyn, Korhonen kertoo.
Porvoon koulussa tarjottiin viime vuotisen juhlaviikon huipentumana paahtopaistia ja kermaperunoita. Ateriaan kuuluu myös salaatti.
Marko Wahlström
"Tehokkaampi tuotantotapa mahdollistaa hinnanalennuksen"
Porvoossa kouluruoka-ateria maksaa alakoulussa 2,85 euroa, yläkoulussa 3,55 euroa ja lukiossa 4,15 euroa.
–?Yläkoululainen ja lukiolainen syövät suurin piirtein saman verran, mutta meiltä häviää kolmannes asiakkaista, kun abiturientit siirtyvät lukulomalle. Kaikki kiinteät kulut pysyvät kuitenkin samoina, Malms-Tepponen sanoo.
Tilapalvelut-liikelaitoksen ensi vuoden talousarviossa lounaiden hinta laskee viidellä prosentilla kaikkien osalta.
–?Johtokunta on hinnoittelupäätöksen jo hyväksynyt, Malms-Tepponen kertoo.
Halpuutus johtuu uudesta, tänä vuonna vaiheittain käyttöön otetusta keskuskeittiöstä.
–?Tehokkaampi tuotantotapa vaikuttaa siihen, että tuotantokustannukset alenevat, Leila Korhonen perustelee.
Keskuskeittiö siirtyi täyteen tuotantokapasiteettiinsa elokuussa. Kuluva syyskuu on ensimmäinen täysi tuotantokuukausi.
–?Moni asia perustuu vielä arvioon, mutta uskomme toiminnan tehostumiseen ja siksi uskallamme alentaa hintoja, Malms-Tepponen lisää.
Kalatuotteiden hinnoissa nousua jo tänä vuonna
Kuluneen sadon kasvukauden haastavuus loi epävarmuustekijöitä myös keskuskeittiön toimintaan ensi vuodeksi.
–?Joidenkin elintarvike- ja maataloustuotteiden saatavuudessa on ennakoitu vaikeuksia sekä sen myötä hinnannousuja, Malms-Tepponen jatkaa.
Esimerkiksi eräiden kalatuotteiden hinta on noussut jo kuluvan vuoden aikana voimakkaasti.
–?Raaka-aineen hinta ensi vuonna on arvoitus. Nyt, kun kaikki ruoka tehdään yhdessä paikassa, raaka-aineiden ostamista voidaan myös tehostaa ja saada siten kustannushyötyjä, Korhonen lisää.
Keskuskeittiössä työskentelee 12 henkilöä.
MARKO WAHLSTRÖM
marko.wahlstrom@itavayla.fi
FAKTALAATIKKO
Kouluruokailun lyhyt historia
* Porvoolaisen kouluruokailun historian juuret ovat johdettavissa aina 1800-luvulle asti. Vuonna 1837 kaupunkiin perustettiin tyttöjen köyhäinkoulu, jossa oppilaat saivat koulutarpeet, ruuan ja vaatteet maksutta.
* Vuodesta 1851 alkaen Porvoossa oli myös poikain koulu, jossa parhaille oppilaille oli tapana antaa palkinnoksi yksinkertaisia aterioita.
* Laki maksuttoman kouluruoan tarjoamisesta säädettiin vuonna 1943. Viiden vuoden siirtymäajan jälkeen maksuton kouluruokailu alkoi maassamme vuonna 1948.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot