Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
– Smaku-ruokatapahtuman konseptia on yhdessä tuottaja Laura Pulkkisen kanssa hiottu ja kehitetty vuodesta 2016 asti. On hienoa, että tapahtuma on kasvanut ja laajentunut myös kaupungin ulkopuolelle, Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen sanoi.
Marko Wahlström
PORVOO Ruokatapahtuma Smaku järjestetään tänä vuonna jo viidettä kertaa kotikaupungissaan Porvoossa. Koronavirustilanteen takia vain ravintoloissa järjestettävä tapahtuma alkaa ensi viikon maanantaina ja jatkuu 5.9. asti.
–?On ollut ilo nähdä Smakun tarina alusta asti. Täältä lähteneenä tapahtuma on levinnyt Naantaliin ja Rovaniemelle, tapahtuman mediapäivää perjantaina emännöinyt Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen totesi.
Porvoolainen villiruokakokki Jyrki Tsutsunen on loihtinut porvoolaisten Liisa Moliis-Niinisen ja Kimmo Niinisen Hemmetin kulttuurikotiin neljä Smaku-annosta, joissa maistuvat luonto ja metsä. Kuvan lautasella suklaa-moussea, käpyjä ja mustikkaa.
Marko Wahlström
Aiempina vuosina ruokatapahtuma on huipentunut yhteiseen päätapahtumaan Taidetehtaalle, joka on kerännyt 4?000–7?000 henkilöä.
–?Tänä vuonna nautitaan annoksista ravintoloissa ja Porvoossa ollaan iloisia, että pääsemme nauttimaan jokasyksyisen ruokajuhlan annista, Myllynen jatkoi.
Tapahtumassa ovat mukana tänä vuonna Salt, Fabriken, Bistro Gustaf, Haikon Kartano, Café Cabriole, Hemmetin kulttuurikoti ja Jyrki Tsutsunen, Fryysarinranta, Rafael´s Steakhouse, Lehtimäen Grilli, Petris Chocolate Room, Ranta-Aitta ja Seireeni.
Kahvilat ja ravintolat näkyvät nettihauissa
Matkailu- ja markkinointipäällikön mukaan porvoolaiset ravintolat ovat keskeinen osa ruokamatkailijan Porvoota.
–?Porvoo tarjoaa erityyppisiä ravintoloita. Kaupungin kokoon nähden meillä on tosi paljon ja korkealaatuisia ravintoloita erilaisissa miljöissä ihanista puutaloista modernimpaan ympäristöön, Myllynen kiitteli.
Kuluvana vuonna kotimaiset matkailijat ovat löytäneet Porvoon, mikä on näkynyt kaupungin kahviloissa ja ravintoloissa.
–?Matkailusivustomme kävijätilastoissa kahvilat ja ravintolat nousevat hyvin korkealle suosittujen uimahallin ja kirjaston rinnalla, Myllynen kertoi.
Hänen mukaan ruoan ympärille Porvoossa kietoutuu tukijalkana toimivien kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi hyvin paljon elämyksiä.
–?Kyllä me rohkeasti puhumme itsestämme yhtenä Suomen merkittävistä ruokakaupungeista, Myllynen sanoo.
Suklaakahvila Petris Chocolate Roomin yrittäjä Petri Sirén tarjoilee Smaku-tapahtuman aikana viiden euron hintaisia suklaa moctaileja. – Olemme mukana tapahtumassa nyt ensimmäistä kertaa, hän kertoi.
Marko Wahlström
Majoitusliikkeet: Porvoossa viivytty pidempään
Tämän kesän matkailijavirrassa on näkynyt porvoolaisittain uusi ilmiö.
–?Porvoossa on vietetty aikaa pidempään, minkä olemme kuulleet paikkakunnan majoitusliikkeistä. Porvoo on ollut tyypillisesti ja perinteisesti varsinkin pääkaupunkiseudulla asuvien päivämatkakohde, Myllynen jatkaa.
–?Päivämatkailijat ovat meille edelleen toki hyvin tärkeä kohderyhmä, mutta kehotamme ihmisiä jäämään pidemmäksi aikaa, jotta kaupungin parhaat piirteet – ruoka, luonto, shoppailu ja kulttuuri – tulevat esiin.
– Työllistämme tällä hetkellä 18 henkiöä, perhetaustaista ravintolaa luotsaava ravintoloitsija Marella Närkki kertoi.
Marko Wahlström
Porvoosta kehittynyt ruokamatkailijan ostoskeskus
Ravintoloitsija Mika Gehör bistro Gustafista kertoo, että kuluva kesä on ollut todella vilkas ja asiakkaita on riittänyt.
–?Yksistään heinäkuussa myyntimme nousi viime vuodesta melkein 40 prosenttia. Kesäkuussa jäimme hieman.
Ravintoloitsija Marella Närkki Rafael's Steakhousesta iloitsee niin ikään hyvästä kesästä koronakevään jälkeen.
–?Kertaakaan historiassamme meillä ei ole ollut tällaista kesää. Koronarajoitusten purkauduttua saimme keskeyttää henkilöstön lomautukset heti ja palkata kolme työntekijää lisää.
Närkki arvioi perhetaustaisen ravintolan myynnin kasvaneen kuluvana kesänä noin 10 prosenttia, kun ravintola avasi uudelleen koronarajoitusten poistuttua.
–?Smakussa olemme mukana viidettä kertaa. Nyt, kun tapahtuma järjestetään pelkästään ravintoloissa, elämyksellisyys korostuu entisestään, hän uskoi.
– Aasialainen keittiö on ollut meidän juttu tähän asti. Ensi vuonna suuntaamme katseemme perulaiseen ruokaan, ravintoloitsija Robert von Bell paljasti.
Marko Wahlström
Jokirannassa sijaitsevan ravintola Ranta-aitan ravintoloitsija Robert von Bell nimeää Porvoon ruokamatkailijan ostoskeskukseksi.
–?Täältä löytyy jotain jokaiselle ja kaupungin ravintoloitsijoiden välillä on hyvät suhteet, hän kiitteli.
Myös von Bell kiitteli heinäkuuta, joka oli myynnillisesti hyvä
–?Ruoan osuus myynnistä oli noin 80 prosettia, kun alkoholin osuus jäi 20 prosenttiin. Alkoholittomien juomien myynti kasvoi jäätävästi. Nyt elokuussa huomaa selvästi ulkomaisten matkailijoiden puuttumisen.
Ravintoloitsija Teemu Laakko on pyörittänyt Fryysarinrantaa jo lähes 10 vuoden ajan.
Marko Wahlström
Ravintolat myyvät Smaku-annoksia myös mukaan
Smakussa on mahdollisuus maistella ravintoloiden parhaimpia maisteluannoksia viiden tai seitsemän euron hintaan.
Jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Suurin osa ravintoloista myy Smakuannoksia myös mukaan.
Smakun aikana käydään myös leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta ja valitaan vuosittain Porvoon Makuaarre. Kaikkien suosikkiannostaan äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi kahden hengen lahjakortteja osallistujaravintoloihin.
Hankkeena käynnistyneen Smaku-ruokatapahtuman järjestää tänä päivänä porvoolainen Smaku Events Oy tuottaja Laura Pulkkisen johdolla.
»» Smaku-ruokatapahtumasta saa lisätietoja täältä
(Juttua päivitetty 24.8. kello 11.05: Ravintola Rafael's Steakhousen myynti on kasvanut kuluvan kesän aikana noin 10 prosenttia.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot