Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Toimitusjohtaja Måns Holmberg (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Johan Söderberg ovat tyytyväisiä siitä, että Porvoon Energia selvisi haastavasta energiavuodesta.
Marko Wahlström
PORVOO, TOLKKINEN Sähkön markkinahintojen raju nousu ja suuret hintavaihtelut leimasivat viime energiavuotta. Rajut muutokset koskettivat myös Porvoon Energiaa ja sen asiakkaita.
– Kun numeroita katsoo voisi kuvitella, että vuosi oli normaali, mutta se oli aika kaukana siitä, hallituksen puheenjohtaja Johan Söderberg kuvaili viime vuotta yhtiön tuloksen julkistamistilaisuudessa torstaina.
Vuoden aikana energiayhtiö on joutunut hankkimaan lämpöenergiaan valmistukseen tarvittavaa haketta aivan eri lähteistä ja toisenlaiseen hintaan kuin mihin se on tottunut.
– Energian hinta on sahannut ja sen hankinta on ollut haasteellista. Lisäksi jouduimme varautumaan noin 60 miljoonan euron käteisvaran hankinnalla, jotta pärjäisimme joulukuun, Söderberg sanoi.
Joulukuu on perinteisesti kylmä kuukausi, jolloin lämpöenergiaa kuluu reilusti.
– Pettymyksemme oli suuri, kun joulukuu oli lämmin kuukausi, eikä siitä mihin olimme varautuneet tarvinnut juurikaan käyttää, Söderberg jatkoi.
Yhtiön tarvitsi käyttää lyhytaikaisesta lainasta vain viisi miljoonaa euroa.
Kuluva talvi on ollut energaiyhtiölle suotuisa lämpimän ilman ja lyhyiden pakkasjaksojen johdosta.
Arkisto/Mika Laine
"Kuluva talvi sujunut energiajärjestelmän kannalta hyvin"
Energiayhtiön toimitusjohtaja Måns Holmbergin mukaan viime vuosi osoitti sen, että vaihteluväli vuoden aikana on aivan valtava.
– Se, että onko kylmää ja lähtevätkö hinnat karkaamaan, aiheuttaa energiamarkkinoille huiman epävarmuuden.
Holmberg arvioi, että kuluva talvi – lämmintä ja lyhyitä kylmiä jaksoja – on sujunut energiajärjestelmän kannalta oikein hyvin.
– Olemme keskittyneet siihen, että niin me kuin koko energiajärjestelmä selviää kunnialla haasteista. Kylmempi talvi olisi ollut kaukolämmön kannalta parempi, mutta kokonaisuuden osalta olen tyytyväinen leutoon talveen, hän sanoi talvikuukausien kääntyessä kohta kevääksi.
Porvoon Energian voimalaitokset toimivat viime vuoden aikana ilman suurempia haasteita.
Arkisto/Mika Laine
Toiminnallisesti vuosi sujui ilman suurempia haasteita
Kulunut vuosi oli vuonna 1900 perustetulle porvoolaisyhtiölle erikoinen.
– Strategiamme olla ympäristöystävällinen energiayhtiö on auttanut meitä selviämään kriisin läpi, Holmberg sanoi.
Toimitusjohtaja nosti viime vuoden kohokohdaksi yhtiön toiminnassa sähkön ja lämmön toimitusvarmuuden.
– Voimalaitoksemme ovat toimineet hyvin vuoden aikana ilman suurempia haasteita. Sähköä ja lämpöä olemme voineet toimittaa asiakkaillemme hyvin ja varmasti. Sähköpulaa ei meille tullut.
Viime vuosi sujui ilman fyysisiä myrskyjä.
– Sähköverkkoomme vuosien aikana tehdyt investoinnit kantavat nyt hedelmää, jolloin esimerkiksi myrskyjen aiheuttamat vaikutukset ovat pienempiä.
– Emme tehneet hätiköityjä ratkaisuja, kun harkitsimme hinnanmuutoksia, toimitusjohtaja Måns Holmberg sanoi.
Marko Wahlström
"Harkitsimme hinnanmuutoksia kilpailijoitamme pidempään"
Porvoon Energian sähköntuotannosta noin 30 prosenttia on omaa tuotantoa tai osuustuotantoa. Loput sähköstä eli noin 70 prosenttia yhtiö hankkii sähkömarkkinoilta.
– Sähkön hankinnassa ja hintasuojauksessa olemme onnistuneet vuoden aikana erityisen hyvin, Holmberg kuvaili.
Tämä mahdollisti sen, että porvoolaisyhtiö on voinut olla vastuullinen yhtiö asiakkailleen, vaikka joutuikin viime vuoden aikana lopulta korottamaan hintojaan.
– Korotimme hintoja selvästi myöhemmin ja vähemmän kuin suurin osa kilpailijoistamme. Harkitsimme hinnanmuutoksia myös muita pidempään, emmekä tehneet hätiköityjä ratkaisuja. Näin pystyimme pehmentämään energiakriisin vaikutuksia asiakkaille, Holmberg selvitti yhtiön strategiaa.
– Vielä lokakuun lopussa myimme sähköä hintaan 8,9 senttiä/kilowattitunti toistaiseksi voimassa oleville asiakkaille ja marraskuun alussa korotimme hinnan 19,9 senttiin kilowattitunnilta.
Sähkön markkinahinnat vaihtelivat hurjasti viime vuoden aikana. Elokuun lopussa ja syyskuun alussa näytti siltä, että loppua hinnannousulle ei ole näkyvissä.
– Nyt olemme ilmoittaneet, että alennamme sähköhintoja noin 25 prosenttia huhtikuun alusta alkaen, Holmberg sanoi.
Valtakunnallisesti muuttuneen regulaation myötä yhtiö alensi tytäryhtiönsä Porvoon Sähköverkko Oy:n sähkön siirtohintoja heinäkuun alussa noin 10 prosentilla.
Porvoon Energian Tolkkisissa sijaitseva päälämpölaitos käyttää energianlähteenä haketta.
Arkisto/Mika Laine
Venäläisen hakkeen tuonnin loppuminen aiheutti haasteita
Markkinaolosuhteiden osalta vuosi oli erittäin myrskyisä.
– Lämpötuotannon toimitusvarmuuteen suuria haasteita aiheutui, kun venäläisen hakkeen tuonti Suomeen päättyi maaliskuussa. Noin neljäsosa hakkeestamme on tuotu perinteisesti Venäjältä, Holmberg kertoi.
Energiayhtiö löysi vain pieneksi osaksi kotimaista haketta korvaamaan Venäjältä aiemmin tuotua haketta. Suurin osa hakkeesta tuotiin ulkomailta.
– Siitä huolimatta, että hintataso nousi selvästi, volyymejä ei löytynyt Suomesta. Toivon, että suomalaista haketta löytyisi tuleville talville, Holmberg sanoi.
Kohonneiden hankintahintojen takia yhtiö korotti kaukolämmön hintaa lokakuusta alkaen 18 prosentilla.
Porvoon Energia tuki omien laskelmiensa mukaan asiakkaitaan noin 12 miljoonalla eurolla viime vuoden aikana.
Arkisto/Mika Laine
"Emme ole halunneet rokottaa paikallista väestöä"
Porvoon Energian vuosi päättyi tuloksellisesti vahvasti.
– Olemme onnistuneet erittäin hyvin. On vaikea arvioida yksiselitteisesti kuinka paljon tuimme asiakkaitamme vuoden aikana, Holmberg sanoi.
Energiayhtiön tekemien laskelmien mukaan sen toistaiseksi voimassa olevat asiakkaat olisivat maksaneet sähköstään noin 12 miljoonaa euroa enemmän, jos olisivat ostaneet suoraan pörssisähköä.
– Olemme onnistuneet omassa sähkön tuotannossa, mutta myös suojaamaan markkinoilta ostetun loppuosan, mikä on mahdollistanut asiakkaiden tukemisen.
Tästä huolimatta verojen jälkeen tilikauden voitoksi jäi melkein 3,5 miljoonaa euroa, josta energiayhtiö voi maksaa hallituksen ehdotuksesta ja yhtiökokouksen niin päättäessä osinkoa omistajalleen eli Porvoon kaupungille.
– Kaupunki on asettanut meille 2,4 miljoonan euron tulostavoitteen. Yhtiöön myös jää rahaa, sillä omavaraisuusasteemme parani viime vuonna, Holmberg sanoi.
Tuloksessa on huomioitu myös Fennovoima-investoinnin alaskirjauksena 5,6 miljoonaa euroa.
– Ilman sitä tulos olisi ollut noin 9 miljoonaa euroa. Normaali liiketulos on ollut 5–6 miljoonaa euroa, Holmberg sanoi.
Monet sähköyhtiöt tekivät viime vuodelta aikaa huimaakin tulosta markkinatilanteesta johtuen.
– Aggressiivisemmalla myyntihinnalla tuloksemme olisi parantunut, mutta emme ole halunneet rokottaa paikallista väestöä. Olemme halunneet pitää hinnan kilpailukykyisenä niin, että yhtiön kilpailukyky säilyy, Johan Söderberg lisäsi.
Viime vuoden aikana uutta sähköverkkoa asennettiin muun muassa Haikkoonrannan uudella asuinalueella.
Arkisto/Mika Laine
Maakaapeloinnin aste nousi yli 50 prosentin
Energiayhtiö investoi viime vuonna yhteensä 14,2 miljoonalla eurolla, josta paikallisesti 10,1 miljoonalla eurolla.
Paikalliset investoinnit olivat muun muassa sähköverkon toimitusvarmuuden parantaminen, Hattulanrannan sähköasemaprojekti, kaukolämpöverkon rakentaminen ja saneeraus sekä Kevätkummun lämpöakkuprojekti.
Lisäksi yhtiö investoi 4,1 miljoonalla eurolla alueensa ulkopuolelle hiilidioksidipäästöttömään tuuli- ja vesivoimatuotantoon.
– Maakaapelointiasteessa saavutimme 50 prosentin rajapyykin viime vuoden lopulla. Nyt meillä on kaapeloituna verkostostamme vähän yli 50 prosenttia ja tavoitteena on saavuttaa 60 prosenttia vuoden 2036 loppuun mennessä, Holmberg kertoi.
Toimitusvarmuutta parantaviin maakaapelointi- ja muihin verkostoinvestointeihin käytettiin 7,1 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on sähköverkkoa yhteensä noin 3 700 kilometriä. Maakaapelia asennettiin vuoden aikana noin 50 kilometriä.
Kevätkummun lämpöakku otettiin käyttöön viime vuoden aikana.
– Se on osoittautunut hyväksi ja toimivaksi. Esimerkiksi menossa olevan talven aikana olemme hyvin harvoin joutuneet käyttämään fossiilisia varavoimalaitoksiamme lämmön tuotantoon huippukulutuksen aikana.
– Tällaisissa maaliskuun keleissä lämpöakku toimii kaikkien parhaiten, kun aamuyöstä saattaa olla todella kylmää lämpö tyhjennetään akusta ja päivällä auringon paistaessa ehdimme täyttää akun ennen seuraavaa yötä, Holmberg selvitti.
Kaukolämmön tuotannosta viime vuonna 98,8 prosenttia oli uusiutuvaa energiaa.
FAKTA
Porvoon Energian avainluvut 2022 (2021)
» Konsernin liikevaihto: 86,3 (75,1) miljoonaa euroa
» Konsernin liiketulos verojen jälkeen: 3,5 (2,0) miljoonaa euroa
» Myyntikate: 35,1 (23,1) miljoonaa euroa
» Käyttökate: 22,5 (11) miljoonaa euroa.
» Oman pääoman tuotto: 5,6 (3,1) prosenttia
» Omavaraisuusaste 34,7 (32,9) prosenttia
» Konsernin investoinnit: 14,2 miljoonaa euroa
» Henkilöstö: 74 (74) työntekijää
» Sähkön myynti: 597 gigawattituntia
» Sähkönsiirron asiakkaat: 37 505 asiakasta
» Lämmön myynti: 270 gigawattituntia
» Lämpöasiakkaat: 35 000 asiakasta, 2 085 liittymää
» Sähkön hankinta: oma tuotanto 10 prosenttia, tuotanto-osuudet 19,9 prosenttia, pienvesivoima 2,2 prosenttia ja markkinasähkö 67,9 prosenttia
//Uutista korjattu 20.3.2023 kello 14.25: Energiayhtiön tekemien laskelmien mukaan sen toistaiseksi voimassa olevat asiakkaat olisivat maksaneet sähköstään noin 12 miljoonaa euroa ENEMMÄN, jos olisivat ostaneet suoraan pörssisähköä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot