Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Smaku-ruokatapahtuman järjestäjäkaksikko, porvoolaiset siskokset Laura Pulkkinen (oik.) ja Pilvi Mölsä korostavat, että Smakun tarkoituksena on tukea paikallista yrittäjyyttä ja edistää yhteistyötä. – Unohtamatta hyvää ja lähellä tuotettua ruokaa, he toteavat.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA–HAIKKOO–RITA Porvoolaisissa ravintoloissa on käynyt vilske tällä ja viime viikolla. Kaupungin kahdeksi viikoksi vallanneessa Smaku-ruokatapahtumassa on myyty seitsemän euron hintaisia maisteluannoksia 60–80 annoksen päivävauhdilla.
–?Tänä vuonna mukana on kaikkiaan 17 ravintolaa, joista keskustan ulkopuolella sijaitsevat Haikon Kartano ja ravintola Porvoo Golf, tuottaja Laura Pulkkinen Smaku Festivals Oy:stä.
Smakussa olisi ollut tällä kertaa mukana 20 ravintolaa, mutta tapahtumasta vetäytyivät viime hetkillä Cafe Postres ja Ani's Café toimitilajärjestelyiden takia sekä brasserie-ravintola L'Amour, joka lopetti toimintansa.
–?Aikaisemmin ei ole ollut näin suurta liikehdintää Smakun alla. L'Amourin osalta on harmillista, että niin kävi, Pulkkinen pahoittelee.
Nyt neljännen kerran järjestettävä tapahtuma huipentuu suureen ruokajuhlaan Taidetehtaan Avanti-salissa tulevana lauantaina.
Kävijämäärät nousivat kolmantena vuonna
Ajatus porvoolaisesta ruokatapahtumasta syntyi Visit Finlandin julkaistessa maamme ensimmäisen ruokamatkailustrategian vuonna 2015.
Samoihin aikoihin Haaga-Helian liiketalouden koulutusohjelman porvoolaiset opiskelijat Minttu Helanne ja Minna Kiiski tekivät opinnäytetyön, jonka aiheena oli "Porvoo ruokakulttuurikaupungiksi". Opiskelijat loivat tapahtumakonseptin Kippo & Kattila (Kopp & Kastrull) ammattilaisten ravintolapäivälle, josta Smaku alkoi muodostua.
Ensimmäinen Smaku-tapahtuma järjestettiin kulttuuritalo Grandissa elokuussa 2016.
–?Ensimmäisenä ja toisena vuonna kävijöitä oli noin 2?000. Viime vuonna kävijöitä oli noin 4?000 ja annoksia myytiin 10?200 kappaletta, tuottaja Laura Pulkkinen kertoo.
Pulkkinen työskenteli Smakun syntymisen aikoihin Triangeli-matkailuhankkeen tuottajana.
Smaku Festivals Oy pitää tuottaja Laura Pulkkisen kiireisenä. Hän suunnittelee jo marraskuussa Rovaniemellä järjestettävää Smaku Touria ja mielessä on jo Järvi-Suomi. Viime viikolla hän ehti emännöidä toimittajavieraita Porvoossa.
Marko Wahlström
Smaku Tour: Naantali, Rovaniemi ja Järvi-Suomi
Smaku-ruokatapahtuma levittäytyi tänä vuonna ensimmäistä kertaa kotikaupunkinsa ulkopuolelle.
–?Smaku Tour järjestettiin onnistuneesti Naantalissa kesäkuussa ja jatkoa siellä on luvassa ensi vuoden kesänä, Pulkkinen kertoo.
Smaku Tourin uutena paikkakuntana kuvioihin tulee mukaan Rovaniemi.
–?Tapahtuma järjestetään siellä ensi marraskuussa. Mukaan on ilmoittautunut kuusi paikallista ja yksityistä ravintolaa, Pulkkinen jatkaa.
Rovaniemen jälkeen Smaku Festivals Oy:n väen katseet suuntautuvat Järvi-Suomen alueelle.
–?Uutta kaupunkia emme ole miettineet sen tarkemmin. Uuden alueen haltuunotto ja yhteistyön rakentaminen paikallisten ravintoloiden välille vie aina aikaa ja palavereita. Porvoonkin Smaku-tapahtuman suunnittelu alkoi syksyllä 2015, Pulkkinen muistuttaa.
Ruokajuhlaa Taidetehtaalla lauantaina 24.8.
Smaku-ruokafestivaalin maisteluannokset ovat tarjolla ravintoloissa perjantaihin 23.8. saakka. Yleisö voi myös äänestää omaa suosikkiannostaan.
Tämän vuoden Smaku huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan lauantaina 24.8., jolloin kaikki ravintolat maistattavat annoksiaan Taidetehtaalla.
–?Päätapahtuma järjestetään Avanti-salissa kello 13–18. Sitä ennen pidämme VIP-tilaisuuden kello 11–13, jossa voi ruokailun lomassa kuunnella Jose Mäenpään live-musisointia, Laura Pulkkinen kertoo.
–?Ruokajuhlan yhteydessä järjestetään myös lähituottajatori, jossa on mukana tuottajien lisäksi paikalla on muun muassa keramiikkatuotteita Porvoon Kevätkummussa valmistava Vaja Finland Oy, hän vinkkaa.
Viime maaliskuussa ensimmäisen kerran järjestetty talvitapahtuma Smaku Exclusive tultaneen järjestämään Porvoossa myös ensi vuonna.
Smaku ja Porvoo Jazz Festival kohtaavat iltamassa
Tulevana lauantaina järjestetään jo toistamiseen ilta, jossa kaksi porvoolaista festivaalia Smaku ja Porvoo Jazz Festival vaihtavat viestikapulaa.
Ilta järjestetään ravintolatapahtuma Smakun päätöspäivänä, jolloin Porvoo Jazz alkaa kiihdyttää omia valmisteluitaan kohti syyskuun lopulla järjestettävää festivaaliaan. Yhteinen illanvietto järjestetään Vanha 123:ssa WSOY-talossa, jossa ovet yleisölle aukeavat kello 20.
Lavalle nousee joukko Porvoo Jazz Festivalin esiintyjiä uniikissa kokoonpanossa, joka on luotu vain erikoisiltaa varten. Kokoonpanossa soittavat Jose Mäenpää (laulu, koskettimet ja trumpetti), Linda Fredriksson (saksofonit), Mikko Helevä (hammond) ja Jaska Lukkarinen (rummut). Levymusiikista vastaa dj Teemu Åkerblom.
–?Suurempaa jazzin nälkää poteville mainittakoon, että kello 19 alkaen Vanha 123:n Lybeck-salissa on tarjolla myös erillinen tilaisuus, jossa kansainvälisten muusikoiden muodostama Kama-Kollektiv aloittaa Suomen kiertueensa, tuottaja Elina Brooks kertoo.
Smakun ja Porvoo Jazz Festivalin tilaisuuden livekeikka alkaa vasta kello 22, joten yleisö voi halutessaan nauttia kahdesta eri konsertista samana iltana.
Illan tarjoiluista vastaa Aatos Café. Lippuja voi ostaa ennakkoon Livetosta 15/13 eurolla. Tapahtuma on K18.
»» Lisätietoja Smaku-tapahtumasta ja ruokajuhlan VIP-paketeista saa täältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot