Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Monica Hänninen perusti lounasravintola Hanna Marian Gunvor Fagerholmin kanssa 35 vuotta sitten.
Mia Smolander
VANHA-PORVOO Porvoolainen lounasravintola Hanna Maria täytti viime keskiviikkona 35 vuotta. Kävimme jututtamassa suositun ruokapaikan emäntää Monica Hännistä.
Kuinka Hanna Maria syntyi?
–?Ravintola sai alkunsa siitä, kun tapasin Gunvor Fagerholmin Telen keittiössä. Borgåbladetissa oli ilmoitus, että Simolinin tavaratalo hakee henkilöstöravintolaan yrittäjiä. Kysyin Gunvorilta onko hän ikinä ajatellut yrittäjyyttä, ja hän sanoi, että laitetaan hakemus sisään. Alkuvaihe oli aika hektistä, meidän miehetkin saivat olla mukana töissä. Gunvor jäi eläkkeelle vuonna 2007 ja siitä lähtien tämä on sitten ollut meidän perheyritys.
Mistä ravintola sai nimensä?
–?Simolinin tyttäristä Hannasta ja Mariasta. Simolinin rahtilaiva, joka toi materiaalia Euroopasta Suomeen oli myös Hanna Maria. Se oli suora kytkös Simolinin tavarataloon, he halusivat, että nimi liittyy jotenkin heihin. Vuonna 1997 ostimme kiinteistön itsellemme.
Haaveilitko nuorena yrittäjyydestä ja ravintola-alan työstä?
–?Täytyy sanoa, että kyllä. En ole ehtinyt oikein muuta ajatella. Valmistuin kotitalousopettajaksi ja olin vuoden opettajana, sitten tuli tämä yrittäjyys.
Miten toiminta on muuttunut vuosien aikana?
–?Olemme yrittäneet pitää samaa konseptia eli suomalaista kotiruokaa. Sama lohikeitto ja samat lihapullat ovat olleet 35 vuotta. Seuraavalla sukupolvella eli tyttärillä Heidillä ja Annalla on samat reseptit päässään. Meillä ei ole ikinä ollut mitään reseptikirjaa. Vielä ei ole tullut sitä päivää, että kirjoitamme ne ylös, ehkä se tulee vielä. Salaattipuolta on tullut enemmän vuosien aikana ja nyt koronan myötä take away -ruoka. Ruokakassit tulivat myös koronan myötä mukaan, ne ovat olleet todella suosittuja. Niitä täytyy varmasti jatkaa.
Näkyykö korona vielä toiminnassa?
–?Kyllä näkyy. Ulkomaalaiset turistit ovat poissa. Vähän olen jo kuullut keittiön puolelta englantia linjastossa. Korona on tuonut meille paljon haasteita, mutta emme ole joutuneet täysin sulkemaan toimintaamme.
Mitkä ovat Hanna Marian suosituimmat annokset?
–?Aikuisilla lohikeitto ja läskisoosi ja lapsilla lehtipihvi ja lihapullat. Perinteisiä suomalaisia ruokia.
Mikä on oma henkilökohtainen suosikkisi?
–?Lohikeitto on kyllä hyvää. Sitä syö, vaikka sitä on keittänyt 35 vuotta. Se on hyvää.
Katse tulevaisuuteen. Miten näet toiminnan kehittyvän seuraavan kymmenen vuoden aikana?
–?Luulen, että mennään samoissa urissa aika pitkälti. Jos tämä covid-19 yhtään rauhoittuisi ja ovet ulkomaille avautuisivat, niin kyllähän se olisi meille vuosittaismyynnissä iso plussa.
Mitä kysyisit itseltäsi?
–?Koska tämä covid-19 loppuu? Ei ikinä. No, toivottavasti nopeasti, mutta en usko, että tämä koskaan poistuu kokonaan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot