Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
–¿Tämä on kuin toinen koti, jossa haluamme myös asiakkaidemme viihtyvän ja nauttivan ruuastaan. Koronakevät on ollut kovin kriisi työurallani, 60 vuotta ensi maanantaina täyttävä yrittäjä Monica Hänninen kertoo.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Porvoolainen lounasravintolayrittäjä on selvinnyt 1990-luvun alun lamasta, talouden taantumista ja koronakriisistä kovaa työtä tekemällä.
Miten sinusta tuli yrittäjä?
–?Tapasin Gunvor Fagerholmin keväällä 1986, jolloin löimme hynttyyt yhteen ja perustimme ruokapaikka Hanna Marian. Silloin oli keväällä sähkölakko ja pääsimme aloittamaan heinäkuussa.
–?Gunvor lopetti vuonna 2008. Nyt pyöritämme paikkaa perheyhtiönä: tyttäremme Anna (s. 1986) ja Heidi (s. 1989) tulivat mukaan. Samoin mieheni Tapio on ollut mukana auttamassa yrityksessä.
Pitikö sinusta tulla alunperin yrittäjä?
–?Haaveenani oli, että alkaisin vetää bed & breakfast -paikkaa. Olin yhtenä vuonna kesätöissä Saksassa pensionat Sonnenhofissa, ja ihastuin työhöni. Mutta haave ei ole toteutunut – vielä.
–?Toki vanhempani olivat maanviljelijöitä. isoisäni oli viljelijä ja isonisän isänikin oli yrittäjä. Suvussamme on ollut yrittäjyyttä paljonkin.
Yritystoimintaa on kuulunut niin ala- kuin ylämäkiä. Miten olette niistä selvinneet?
–?Työtä tekemällä. 1990-luvun alun lama oli kova, mutta siitä selvittiin. Sen jälkeenkin alamäkiä on riittänyt, mutta aina ollut töitä.
Miten koronapandemia asettuu työurallasi?
–?Tämä on vaikein kriisi, koska emme ole päässeet konkreettisesti tapaamaan asiakkaita. Haluamme, että paikka on eräänlainen olohuone, jossa syöt ja olet. Take away -toiminta ei ole samanlaista palvelua.
Mikä on salaisuutenne, jolla olette pärjänneet?
–?Omat reseptit ja se, että teemme kaiken alusta loppuun asti itse. Konsepti on pysynyt lähes samana vuodesta 1986, vaikkakin trendit ovat muuttuneet. Ihmiset syövät mielellään kotiruokaa.
Onko päivääkään, mitä et vaihtaisi pois?
–?Yksikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen. Et koskaan tiedä, mitä sinulla on vastassa, kun tulet aamulla töihin. En tiedä vaihtaisinko mitään pois. Ennemminkin olet iloinen siitä, että saan olla terve ja jaksan tehdä työtäni.
Mitä harrastat työn vastapainoksi?
–?Nyt ollaan paljon ulkoiltu. Matkailu on minulle tärkeä asia; en ole laskenut kuinka monessa maassa olen käynyt. Pisimmillään olemme käyneet Indonesiassa ja Balilla. Viimeksi olimme Malediiveilla, mikä oli hieno kokemus. Myös Amerikka on tullu tutuksi.
–?Lastenlasten kanssa häärääminen on mummulle aina tärkeää. Endin olla myös mukana yhdistystoiminnassa (Borgå svenska köpmannaförening ja Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistys).
Mitä kysyisit itseltäsi?
–?Millaista pullaa on tarjolla huomenna? Se voi olla ehkä mantelikierrepulla. Itseään pitää aina kehittää sekä toimintaa suunnitella ja uudistua. (Alkuvuosina Hanna Mariassa leivottiin itse, nyt leipominen on aloitettu uudelleen.)
Monica Hänninen viettää syntymäpäiväänsä työn merkeissä. Ruokapaikka Hanna Mariassa (Välikatu 6) on tarjolla take away -kahvit ja pullat maanantaina 25.5.
FAKTALAATIKKO
Monica Hänninen
* Syntyi Helsingissä 60 vuotta sitten.
* Varttui Askolan Huuvarin kylässä Hiiksin tilalla viisilapsisen perheen keskimmäisenä lapsena.
* Kävi alakoulua Kvarnbacken skolassa ja yläkoulua Strömborgska högstadietissa, joka oli silloin vielä tyttökoulu. Kirjoitti ylioppilaaksi Borgå Gymnasiumista 40 vuotta sitten.
* Valmistui kotitalousopettajaksi Högvalla seminariumista Hinthaarasta vuonna 1984, jonka jälkeen toimi vuoden englannin ja äidinkielen lehtorina Ströhössä.
* Työskenteli Valtioneuvoston linnan apuemäntänä syksyllä 1985, josta siirtyi töihin Itä-Uudenmaan aikuiskoulutuskeskuksen keittiöön Porvooseen.
* Vapaa-ajallaan harrastaa ulkoilua ja matkailua sekä neljän lapsenlapsen mummoilua ja jonkin verran yhdistyselämässä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot