Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Olin varautunut horror-vuoteen! Sellaiseen, ettei nukuta yhtään ja elämä on yhtä selviytymistä. Esikoinen olikin helppo tapaus, kertoo personal trainer ja kuntosaliyrittäjä Janika Martinsalo.
Anna Brandt
PORVOO Personal trainer, äitiysliikuntavalmentaja ja Hype Center -kuntosalin sekä Hype Treeniboxin yrittäjä Janika Martinsalo odottaa toista lastaan. ”Esikoisen myötä arvoni muuttuivat kertaheitolla.”
Miksi halusit äidiksi?
– Koin, että muodostamme kumppanini kanssa hyvän tiimin lapsen kasvatukseen ja että minulla on riittävät valmiudet ottaa vastuuta muustakin kuin itsestäni. Aloin nähdä tulevaisuuden lasten kanssa enemmän kuin ilman lapsia. Lasten hankinta tuntui siksi luontevalta stepiltä.
Mikä äitiydessä yllätti?
– Olin varautunut horror-vuoteen! Sellaiseen, ettei nukuta yhtään ja elämä on yhtä selviytymistä. Esikoinen olikin helppo tapaus. Ekasta vuodesta tuli kiva. Neuvolatätini sanoi kerran, että kaikkien ei tarvitse tykätä vauvavuodesta, ja se oli mielestäni lohdullista. Jos odottaa vauvantuoksuista vuotta, voi pudota aika korkealta.
Mitä äitiys opettanut?
– Kärsivällisyyttä. Olen temperamenttinen ja semisti lyhytpinnainen. Lapsi opettaa pitkää pinnaa. Opin nopeasti, ettei siitä ole hyötyä, että multa loppuu kärsivällisyys. Lapsi aistii paljon vanhemman tunnetilaa. Rauhoitun ajatuksesta, ettei lapsi tee asioita tahallaan, vaan hän elää tunnetta ja näyttää sen usein koko kehollaan.
– Neuvolatätini sanoi kerran, että kaikkien ei tarvitse tykätä vauvavuodesta, ja se oli mielestäni lohdullista. Jos odottaa vauvantuoksuista vuotta, voi pudota aika korkealta, kertoo personal trainer ja kuntosaliyrittäjä Janika Martinsalo.
Anna Brandt
Mitä äitiys merkitsee sinulle?
– Äitiys on tärkein tehtävä elämässäni tällä hetkellä. Huolehdin työkseni muiden hyvinvoinnista, mutta nyt oma lapsi menee senkin edelle. Pidän paljon työstäni, joten olin työnarkomaniaan taipuvainen. Esikoisen myötä arvoni muuttuivat kertaheitolla.
– Varmaan klassista, mutta rakastuin lapseeni välittömästi, kun hän tuli tämän maailmaan.
Mitä aiot hoitaa toisella tavalla toisen lapsen kanssa?
– Lapsillemme tulee vuosi ja seitsemän kuukautta ikäeroa. Toivoisin, että stressaisin vähemmän toisen kanssa. Ensimmäisen kanssa mietin, miten käsitellä pientä ja heikkoa lasta ja tarkistelin, hengittääkö hän. En ole pahimmasta päästä, mutta jo toisen koiranikin kohdalla huomasin, että ensimmäisestä stressaa enemmän.
Olet personal trainer, miten treenaat itse?
– Kävin edellisen raskauden aikana äitiysliikuntavalmentajan koulutuksessa enemmän itsekkäistä syistä, sillä halusin selvittää, miten voisin liikkua turvallisesti raskaana ja aloittaa synnytyksen jälkeen liikkumisen. Siitä oli paljon apua. Kävin kuntosalilla siihen asti, kun esikoinen syntyi. Yksivuotiaan ja alkuraskauden pahoinvoinnin kanssa liikkuminen on ollut haastavampi yhtälö.
– Kävelemme päivittäin koiran kanssa, ja alussa pelasin padelia, kun siinä en huomannut pahaa oloa niin hyvin. Nyt kaikki pallopelit ovat riskialttiita liikuntamuotoja hormoonien aiheuttaman nivelten löystymisen vuoksi.
Miten kannustaisit odottajia pitämään itsestään huolta?
– Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, uni ja liikunta. Niistä kannattaa pitää kiinni, ja niistä minä pidän kiinni. Nyt raskaana on kaikenlaisia mielihaluja, eikä minun tee valitettavasti mieli perusruokia, vaan epäterveellinen on uponnut paremmin.
– Synnytys on aika lailla maraton, ja siihen kannattaa valmistautua. Ensimmäisen kolmanneksen aikana voi liikkua samalla tavalla kuin aikaisemminkin, mutta sen jälkeen on hyvä alkaa pohtia asiaa ja kääntyä ammattilaisten puoleen. Kehon kuuntelulla selviää johonkin asti, mutta tietyt lainalaisuuksien tietäminen estää vaurioittamasta omaa kehoa tarpeettomasti.
– Tieto lisää tuskaa. Nyt kun tiedän eritoten tuoreiden äitien liikkumiseen liittyvät riskit, en haluaisi vetää sellaisia ryhmiä. Jokaisen odotus ja synnytys on niin erilainen, että on hyvä käydä raskausfyssarilla ennen kuin aloittaa liikunnan. Väärien asioiden tekeminen synnytyksen jälkeen vaikeuttaa kehon palautumista.
Mitä kysyisit itseltäsi?
– Miten selviydyn äitiydestä parhaiten? En ole perinteinen naisen malli. Olen maskuliinisempi. Meillä on melko tasa-arvoinen suhde, ja yhteiskunnan rakenteissa on vielä roolipaineita ja paineita siitä, millainen äiti pitäisi olla. Meillä esimerkiksi lapsen isä oli kotona esikoisen kanssa seitsemän kuukautta vanhempainvapaiden ajan, ja minä olin töissä. Monet ovat ihmetelleet, miten voin olla töissä, kun kotona on pieni vauva. Hän on siitä kummallinen, että hänellä on isä.
– Terve itsevarmuus auttaa selviämään paineista. Ja se, että kysyy apua, kun sitä tarvitsee.
FAKTALAATIKKO
Janika Martinsalo
» 31 vuotta
» Perhe: Corgi Lisa, aviomies ja Kuisma (1 vuotta, 2 kuukautta)
» Urheiluhieroja, liikuntaneuvoja, äitiysliikuntavalmentaja ja Hype Center -kuntosalin ja Hype Treeniboxin yrittäjä
» Harrastukset: Olen kuin koirani, juoksen jokaisen pallon perässä. Olen mukana mm. salibandyjoukkueessa, mutta se on nyt tauolla. Tyypillisesti myös kuntosaliharjoittelu.
» Motto: Because I can, teen koska voin. Perustelen sillä usein tekemiseni, oli se järkevää tai ei
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot