Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Marja-Liisa Ratia (vas.) ja Ritva-Liisa Hakala kaatoivat asiakkaiden omenia puristimen kuiluun.
Marko Wahlström
ASKOLA, MONNINKYLÄ Mehuasema aloitti jälleen toimintansa Monninkylässä viime lauantaina. Mehustamaan pääsee niin kauan kuin omenasesonkia riittää eli ainakin syyskuun lopulle.
–?Puristimme silloin yhteensä noin 850 kiloa omenoita, toimintaa ylläpitävän Askolan Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Ritva-Liisa Hakala kertoi sesongin toisena aukiolopäivänä maanantaina.
Mehuasemalle tuotavien omenakilojen määrä on huvennut vuosi vuodelta.
–?Ihmiset eivät enää osaa tuoda, kun kaupasta saa ostettua valmista mehua, yhdistyksen edellinen puheenjohtaja Marja-Liisa Ratia sanoi.
Ylimääräiset omenat viedään puutarhoista jäteasemille ja peuroille syötäväksi.
–?Se on sääli, sillä kyllä niitä omenoita pitäisi hyödyntää nykyistä paremmin. Usein omenoita on vanhempien ihmisten puutarhoissa ja he eivät jaksa enää touhuta.
Vanhan talon ostaneet nuoremmat ovat täpinöissään puutarhassa olevista omenapuista.
–?Heitä on kiitettävästi varauksen tehneiden joukossa. Mehustaminen on edullista sekä mehu puhdasta ja terveellistä, Hakala jatkoi.
Vaa'an kautta puristimeen ja pastörointiin
Askolan mehuasemalla omenoiden puristaminen pastöroituna maksaa 90 senttiä omenakilolta. Tuore puristus maksaa 60 senttiä omenakiloa kohti.
–?Hanapakkauspusseista ja -laatikoista veloitamme erikseen, Hakala kertoi.
Sadasta omenakilosta tulee keskimäärin noin 70 litraa mehua.
–?Vaa'alla omenat punnitaan ja kilot kirjataan ylös. Sen jälkeen omenat kaadetaan puristimen kuiluun, josta ne kulkevat hihnaa pitkiin puristimeen. Omenamassa puristuu kankaan ja levyn välissä, Hakala selosti.
Vastapuristettu mehu valuu letkua pitkin ämpäriin, jotka kannetaan pastörointilaitteen luokse.
–?Tyhjät laatikot punnitaan vielä erikseen ja niiden paino vähennetään alkupunnituksen kokonaiskilomäärästä, Hakala jatkoi.
Asiakas maksaa puristuksesta mehut noutaessaan.
Pastörointi eli omenamehun kuumennus ja valmiin mehun pullotus tai pussitus on aikaa vievin osuus. Eija Leiramo pastörointilaitteen äärellä.
Marko Wahlström
Omenamäski menee peuroille ja pellonreunaan
Puristimessa syntyvä omenamäski menee kiertoon peurojen ruokintaa varten ja maaperän ravinteeksi pellon reunaan.
–?Olemme soitelleet maanviljelijöille ja tiedustelleet halukkuutta ottaa mäskiä vastaan. Kotitalouseläinten ruoaksi mäskiä menee enää vähemmän
Peurojen ruokintaa varten Askolan Maa- ja Kotitalousnaisilla on sopimus Askolan–Pukkilan riistanhoitoyhdistyksen kanssa.
–?Jotkut harvat asiakkaat saattavat viedä mäskin mukanaan ja laittavat sen kompostiin, Hakala sanoi.
Ylijäävät mäskit viedään puristamopäivän päätteeksi pois. Esimerkiksi viime lauantaina mäskiä kertyi kymmenen laatikkoa.
"Lisäaineetonta hyvää juotavaa talveksi"
Itäväylän vieraillessa mehuasemalla vaa'alla puristimeen menoa odotti 152 kiloa omenoita, jotka matkaavat noin 100 mehulitrana Ouluun.
–?Tästä on tullut jo 10–15 vuotta jatkunut perinne, että käymme omenavuosina täällä mehustamassa, eläkeläiset Toini ja Juhani Vääräniemi kertoivat.
Vääräniemen omenat olivat peräisin Toinin siskon puutarhasta Pornaisten Laukkoskelta.
–?Omenamehu maistuu hyvältä ja se on kaiken lisäksi täysin lisäaineetonta. Laitamme mehut pakastimeen talveksi, Juhani jatkoi.
Oululaiset ovat liikkeellä matkailuautolla ja pysähtelevät matkan varrella.
–?Tämä on meille samalla lomamatka, Toini lisäsi.
Monninkylän mehustamo sijaitsee entisen meijerin kiinteistössä Meijeritie 4:ssä.
Marko Wahlström
Mehuasema on avoinna kolmena päivänä viikossa
Mehuasemalla on vuorossa yleensä kaksi henkilöä, jotka ovat yhdistyksen eläkeläisjäseniä.
–?Toinen on pastöroimassa ja toinen hoitaa puristinta. Vuorossa olevat henkilöt vaihtuvat päivän aikana, Hakala jatkoi.
Tällä hetkellä mehuasema on avoinna maanantaina ja keskiviikkona kello 8–17 lauantaina kello 8–15.
–?Lisäksi puristamme muulloinkin ajanvarauksesta. Joka päivälle on jo varauksia, Hakala kertoi varausvihkoa selatessaan.
Askolan Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Ritva-Liisa Hakala kirjaa varausajat tarkasti vihkoon.
Marko Wahlström
Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät myös ruokakursseja
Askolan Maa- ja kotitalousnaiset vuokraa mehuaseman tilan talvikaudeksi Porvoon kansalaisopistolle verhoilukurssin pitopaikaksi lokakuun puolivälistä alkaen.
–?Yhdistys järjestää yleensä kolme ruokakurssia vuodessa. Yksi kurssi on tulossa tänä syksynä, Ritva-Liisa Hakala kertoi.
Maa- ja kotitalousnaisten toiminta jakautuu kolmeen kyläjaostoon: Vahijärvi, Kirkonkylä–Nalkkila ja Onkimaa–Korttia.
–?Jäseniä on yhteensä noin sata, ja jäsenmaksu on 17 euroa vuodessa, maa- ja kotitalousnaisten Kirkonkylä-Nalkkilan kyläjaoston puheenjohtajana 30 vuotta toiminut Hakala kertoi.
Askolan Maa- ja kotitalousnaiset huolehtivat seurakunnan syyskuun viimeisen sunnuntain jumalanpalveluksen yhteydessä järjestämän sadonkorjuujuhlan uutispuuron ja kahvin keitosta.
–?Vuorovuosina Askolan Itäpuolen Maaseutuseuran kanssa koristellaan kirkko ja viedään satoa alttarille siunattavaksi, Marja-Liisa Ratia kertoi.
»» Askolan Maa- ja kotitalousnaisten mehuasema toimii Meijeritie 4:ssä Monninkylässä. Mehua puristetaan ajanvarauksella. Tiedustelut ja varaukset: 0400?643?647.
Punnitut omenat odottavat pääsyä puristimeen.
Marko Wahlström
Maanantaina mehustamoon saapui iso saavillinen päärynöitä.
Marko Wahlström
FAKTALAATIKKO
Mehustamoita itäisellä Uudellamaalla ja lähialueella:
»» Askolan mehuasema, Meijeritie 4, Monninkylä, Askolan maa- ja kotitalousnaiset ry.
»» Sipoon mehuasema, Nikkiläntie 339, Nikkilä, yksityinen yritys»» Wildemansin mehuasema, Isnäsintie 86, Isnäs, Loviisa, yksityinen yritys»» Sannaisten tuoremehuasema, Hasselholmantie 126, Porvoo, yksityinen yritys»» Hämeenkylän tuoremehuasema, Nokanpalontie 151, Ruotsinkylä, Loviisa, Elimäen Hämeenkylän-Koskiston Marttayhdistys»» Hyvämäen mehustamo, Koskistontie 105 A Ruotsinkylä, Loviisa, yksityinen yritys»» Mäntsälän mehustamo, Vanha Pornaistentie 9, Mäntsälä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot