Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoon Paahtimon ravintolapäällikkö Anni Salminen asettelee olutlaseja pöydälle. Taustalla Vakka-Suomen Panimon panimomestari Jani Vilpas (vas.) ja myyntipäällikkö Janne Mikkola sekä Paahtimon ravintolajohtaja Linda Pokki.
Marko Wahlström
PORVOO Uudessakaupungissa toimiva Vakka-Suomen Panimo ja porvoolaisravintola Porvoon Paahtimo lanseerasivat uuden yhteistyöoluen tänään maanantaina.
–?Tämä on ensimmäinen kerta, kun oluen valmistuksessa on käytetty meidän omaa kahvia, ravintolapäällikkö Anni Salminen kertoo.
Panimollekaan vastaava yhteistyö paikallisen ravintolan kanssa ei ole arkipäivää.
–?Olemme tehneet helsinkiläiselle Savoylle olutta ravintolan omien mehiläisten tuottamasta hunajasta, myyntipäällikkö Janne Mikkola sanoo.
Yhteistyö porvoolaisravintolan kanssa alkoi jo edellisenä keväänä.
–?Ravintoloitsija Antti Soivio löysi Vakka-Suomen Panimon kahvistoutin ja ehdotti yhteistyötä, Mikkola kertoo.
Tästä alkoi yhteistyö, jonka tuloksena syntyi kahvivehnä viime vuoden keväänä, kahvibock viime vuoden syksynä ja suklaakahvi tänä keväänä.
–?Kyse on pils-tyylisestä vaaleasta kahvioluesta. Olut on tehty kylmäuuttamalla kahvi olueeseen, Vakka-Suomen Panimon panimomestari ja perustaja Jani Vilpas sanoo.
–?Valmistusmenetelmä estää kahvirasvan päätymisen olueeseen
Yhteistyön neljäs kahvi, uusi vehnäkahvi, nousee tämän viikon torstaina myös Alkon hyllyille.
–?Olemme kehittäneet edellisvuonna syntynyttä tuotetta lisää ja tehneet siitä nyt 5,2-prosenttisen version, Vilpas jatkaa.
Vakka-Suomen Panimon markkinointipäällikkö Janne Mikkola kaataa kahvivehnäolutta lasiin.
Marko Wahlström
Panimo valtaa hanat lauantaina
Porvoolaisravintolassa kaikkia kolmea yhteistyöolutta saa hanoista loppuviikosta alkaen. Ravintolassa vietetään niin sanottua Tap take over -tapahtumaa tulevana lauantaina.
–?Silloin Vakka-Suomen Panimo valtaa meidät hanat, ravintolajohtaja Linda Pokki kertoo.
Tapahtumassa on paikalla myös panimon olutasiantuntija Jussi Lankinen, joka kertoo oluista yleisemminkin.
–?Tänä päivänä monet asiakkaat haluavat maistella uutuuksia. Se näkyy meillä kysyntänä tiskillä, Anni Salminen kertoo.
Porvoon Paahtimon valikoimassa on tällä hetkellä yli 80 erilaista olutta.
Porvoon Paahtimon suklaakahvi maustaa Vakka-Suomen Panimon suklaakahvin. Vierellä kesäisempään makuun sopiva vehnäkahvi, joka löytyy torstaista alkaen myös Alkon hyllyltä.
Marko Wahlström
"Pienpanimoista annettu ruusuinen kuva"
Vakka-Suomen Panimo aloitti perustettiin vuonna 2007 ja panimoyhtiön ensimmäiset oluet löysivät tiensä ruokakauppojen hyllyille seuraavana vuonna.
–?Kaikki tuotantomme tapahtuu Uudessakaupungissa, jossa laajensimme tuotantotiloja neljä vuotta sitten, Jani Vilpas sanoo.
Hänen mielestä pienpanimoalasta on annettu julkisuudessa ehkä hieman turhankin ruusuinen kuva.
–?Tämä on hyvinkin raakaa työtä. Ei vain sitä, että valitaan sopivat humalat ja maltaat sekä seuraavaksi maistellaan tuotteita terassilla. Viranomaisvalvonta (muun muassa Valvira, Evira ja Tulli) on myös tiukkaa, Vilpas muistuttaa.
Mikkola ja Vilpas korostavat, että menestyäkseen pienpanimolla pitää olla ennen kaikkea tuote kunnossa.
–?Vielä 10 vuotta sitten markkinoille pääsy oli suhteellisen helppoa, kun panimoita vain noin 20, Vilpas muistelee.
–?Nyt kilpailu on koventunut, sillä Suomesta löytyy tällä hetkellä jo 120 yritystä, jolla on pienpanimolupa. Oluen kokonaiskulutus on laskussa, mutta pienpanimoiden tuotantomäärät kasvussa, Mikkola jatkaa.
Suomi ollut edellä Keski-Eurooppaa
Suomalainen pienpanimoteollisuus on ollut Mikkolan mukaan hieman edellä keskieurooppalaisia.
–?Keski-Euroopan olutmaku on hyvin perinteinen. Nyt sielläkin on alettu perustaa pienpanimoita, hän kertoo.
Panimomestarin mukaan pienpanimoissa uskalletaan tehdä kokeiluja
–?Meille sellainen oli Pekoniolut, joka jakoi kuluttajien mielipiteet täysin: osa tykkäsi, osa ei pitänyt lainkaan, Vilpas sanoo.
Vakka-Suomen Panimo tekee oluiden lisäksi myös lonkeroita ja siidereitä sekä jääteejuomia. Panimo tunnetaan etikettien Prykmestar-sanasta.
–?Se on Uudenkaupungin murretta ja tarkoittaa panimomestaria, Vilpas kertoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot