Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
– Tämä on mahtava paikka. Täällä saa tehdä työtä museossa, sillä Degerby Gillellä on historiaa takana, uusi ravintoloitsija Mia Heijnsbroek-Wirén sanoo.
Marko Wahlström
LOVIISA, KESKUSTA Loviisalainen ravintoloitsija Mia Heijnsbroek-Wirén tarttui rohkeasti tilaisuuteen ottaa Degerby Gille ravintolayhtiönsä hoteisiin.
–?Tämä on ollut todella nopea prosessi: syyskuun puolivälissä keskustelimme ensimmäisen kerran yhdessä kiinteistönomistajan kanssa. Aloitteellisina ovat olleet aktiiviset kaupunkilaiset, jotka ovat olleet huolissaan siitä, että talo ei ole tarpeeksi laajasti käytössä.
–?Viime viikolla tapasimme uudelleen ja viime sunnuntaina saimme sopimuksen aikaisesti Degerby Rusthåll Ab:n kanssa.
Vuonna 1695 rakennetussa Degerby Gillessä on harjoitettu ravintolatoimintaa 1930-luvun alusta alkaen.
Degerby Gillen omistavan Degerby Rusthåll Ab:n hallituksen jäsen Folke Lindborg iloitsee sitä, että Mia Heijnsbroek-Wirén ryhtyy Gillen uudeksi ravintoloitsijaksi.
Marko Wahlström
Jo uran kolmas oma ravintola työn alle
Jo kolmatta omaa ravintolaansa nyt rakentava Heijnsbroek-Wirén avasi Bistro & Butik Kronan marraskuussa 2020.
–?Koin jo silloin sen tunteen, että haluan luoda jotain uutta loviisalaisille ja heidän vierailleen. Kun minulla oli visio valmiina, se lähti nopeasti käyntiin. Kronan on minun jalokivi, josta en päästä millään tavoin irti.
Heijnsbroek-Wirén perusti ensimmäisen ravintola Segelin nuorena Kotkan Meriniemessä.
Ruotsi–Suomen hallitsijan aloittama kievari
Heijnsbroek-Wirén iloitsee päästä työskentelemään ainutlaatuisessa paikassa, jolla perinteitä.
–?Kaivoin esille Gillen historiikin, jonka olin saanut vajaa pari vuotta sitten 50-vuotislahjaksi saamani Degerby Rusthåll Ab:n yhden osakkeen kanssa.
Kirjassa lukee, että "kun kruunu vuonna 1691 (rakennettu 1695) otti kiinteistön (Degerbyn ratsutila) haltuunsa, alettiin kievaritoimintaa kehittämään.
–?Nyt vuonna 2021 kruunu (Kronan) tukee uudelleen, ravintoloitsija sanoo.
Hän haluaa ylläpitää ja kehittää perinteitä eteenpäin, jotta talo tavoittaa ihmisiä helpommin.
–?Tämä tulee olemaan pääasiassa tilausravintola, mutta jo perinteeksi tulleet torstailounaat jatkuvat. Tupa toimii mitä mainioimmin pienten seurueiden illallispaikkana höystettynä hyvällä musiikilla. Haluan tuoda tänne enemmän myös kulttuuria ja järjestää talon historiasta ammentavia teemaillallisia.
Oma visio saa taustatukea kollegoilta
Loviisalaisravintoloitsija perusti Bistro & Butik Kronanin keskellä koronaviruspandemiaa.
–?Vaikka viimeisten parin vuoden aikana ravintola-ala on ollut haavoittuvainen, uskon omaan visiooni.
Gilleä vakavasti miettiessään Heijnsbroek-Wirén otti yhteyttä muun muassa entisiin kollegoihin, joiden kanssa on tehnyt työtä 15 vuotta erilaisissa paikoissa.
–?Näin olen saanut ringin, joka mielellään työskentelee myös täällä.
Yrittäjä työllistää tällä hetkellä viisi vakituista työntekijää
Bistro&Butik Kronan Ab työllistää tällä hetkellä yrittäjän itsensä lisäksi viisi palkallista ja muutaman tarvittaessa töihin tulevan, kuten yrittäjän omat tyttäreni.
–?Nykyisen henkilöstön myötä saan synergiaetuja Gilleen. Rohkenin jo palkkaamaan kokoaikaisen kolmannen kokin. Gillen tilaisuuksia varten tarvitsen toki lisätyövoimaa keittiöön.
Perinteisen ravintolan liiketoiminta uusissa käsissä lähtee liikkeelle jo tulevana lauantaina, jolloin Sepänkuja 4:ssä pidetään yksityistilaisuus.
–?Gille-veljet puolestaan pitävät täällä tilaisuuden 22.10. Sen jälkeen marraskuun alusta alkaen voidaan avata ovet yleisölle torstailounaiden merkeissä.
Ravintoloitsija uskoo, että suoraan yhdelle vuoden parhainta sesonkia hypätessään uusi liiketoiminta saa ansaitsemaansa vauhtia.
–?Ihmisillä on hurja halu päästä viettämään pikkujouluja ja yritystilaisuuksia. Yhteiskunnan avautumisen myötä uskon, että pystymme tekemään marras–joulukuussa hyvän liikevaihdon ennen tammi–helmikuun hiljaista jaksoa, hän sanoo.
Ravintolan menu työn alla
Aivan kaikki ei ole luonnollisestikaan vielä valmista. Yksi työn alla olevista asioista on menu.
–?Tulen vaalimaan perinteitä, ja karjalaista verta olevana olen viehättynyt aiempien yrittäjien (Sanna Brandt ja Tiia Tahvanainen) tekemästä työstä, Heijnsbroek-Wirén sanoo.
Toisaalta hän luottaa skandinaaviseen keittiöön kala- ja riistateemoineen, jotka tulevat olemaan vallalla.
–?Laadukasta ruokaa sydämellä tehtynä.
Degerby Gillessä on sisätiloissa 80 asiakaspaikkaa ja terassilla on käytettävissä noin 30 paikkaa kesäaikana.
– Gillen kiinteistön pitäisi olla maamme vanhin puurakennus, joka on ei-kirkollisessa käytössä, Degerby Rusthåll Ab:n hallituksen jäsen Folke Lindborg sanailee Gillen tunnelmallisessa tuvassa. Vierellä uusi ravintoloitsija Mia Heijnsbroek-Wirén.
Marko Wahlström
Kiinteistö ehti saada purkutuomion
Degerby Gillessä ovat ravintoloitsijat vaihtuneet tiuhaan viimeisten vuosien aikana.
–?Ensin oli Hotel Degerby, jonka jälkeen oli Marja Kühn. Sen jälkeen tulivat Sanna Brandt ja Tiia Tahvanainen. Viimeksi vuokralaisena toimi Jaakko Salmi, hallituksen jäsen Folke Lindborg kiinteistön omistavasta Degerby Rusthåll AB:stä kertoo.
Ravintolan kulttuurihistoriallisesti merkittävä ympäristö on maamme oloissa ainutlaatuinen.
–?Professori Olle Sirénin tekemän Gillen historiikin mukaan kiinteistö pitäisi olla maamme vanhin puurakennus, joka on ei-kirkollisessa käytössä, Folke Lindborg jatkaa.
Suuren osaa Loviisaa tuhonnut tulipalo vuonna 1855 kiersi Gillen. 1900-luvulle tultaessa kiinteistö oli kuitenkin päässyt pahoin rapistumaan ja sai kaupungilta purkutuomion vuonna 1920.
–?Onneksi Loviisan kaupungin varat olivat tuolloin niin huonot, että koneet eivät koskaan tulleet paikalle ja purkua ehditty aloittaa, Lindborg kertoo.
Loviisan silloinen apteekkari Otto Torsten Mether näki talon arvon.
–?Silloin talo lahjoitettiin ja perustettiin osakeyhtiö (Degerby Rusthåll Ab) vuonna 1929. Osakeyhtiössä vaikuttaneet ihmiset perustivat seuran (Degerby Rusthåll rf.), joka aloitti klubiravintolatoiminnan vuonna 1930, Lindborg jatkaa.
Degerby Rusthåll Ab omistaa myös Gille-rakennuksen kanssa samassa pihapiirissä sijaitsevat kaksi muuta rakennusta – keltaisen vihreän talon.
FAKTA
Mia Heijnsbroek-Wirén
* Syntynyt Ruotsin Göteborgissa 52 vuotta sitten. Asui lapsuudessaan Porissa ja Lapinjärvellä, josta perhe muutti Kotkaan.
* Koulutustausta: hotelli- ja ravintola-alan yo-esimieslinja (nyk. restonomi).
* Perusti ensimmäisen ravintolayrityksensä (Café Segeli) Kotkan Meriniemeen vuonna 1994, jonka möi pois vuonna 1998 muuttaessaan Hollantiin. Toinen ravintolayritys Bistro & Butik Kronan syntyi Loviisan Aleksanterinkadulle marraskuussa 2020.
* Työura: Haikon Kartano, Wanha Laamanni ja Hotel Kämp. Prakticum-oppilaitoksen ravintolalinjan opettaja. Loviisan Ohjaamon hankekoordinaattori. Toiminut presidentinlinnan hovimestarina vuodesta 2007.
* Harrastaa vapaa-ajallaan veneilyä ja kesämökkeilyä Pernajassa Käldön saaressa.
* Perheeseen kuuluvat aviomies Rogier sekä tyttäret Emma ja Lotta.
Mia Heijnsbroek-Wirén avasi Bistro & Butik Kronanin Aleksanterinkatu 2:ssa marraskuussa 2020.
Arkisto/Marko Wahlström
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot