Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Depositphotos
Olen 11-vuotiaan joukkueurheilua harrastavan lapsen eteläsuomalainen vanhempi. Olen seurannut hänen harrastustaan useita vuosia, olen myös mukana toiminnassa aktiivisesti. Valmennustehtäviä eikä osaamista siihen minulla ei ole. Ihmettelyä sitäkin enemmän.
Olen todella järkyttyneenä seurannut valmentajien vuorovaikutusta suhteessa harrastajiin; lapsiin. Kyseessä ovat useat eri joukkueet. Valmentajien osalta mm. suoranaista ilonpitoa ja vähättelyä vastustajan tahallisesta satuttamisesta, tuomareiden kyseenalaistamista, huutamista lapsille. Tätä tekevät aikuiset ihmiset, ja osa heistä valmennuskoulutuksen saaneita.
Te, osa hyvinkin arvonsa tuntevista valmentajista olette leikinohjaajia. Säilyttäkää se roolimalli lasten edessä. Mikäli nautitte lasten arvostusta Teistä kasvaa ajanmittaan valmentajia.
Ja me vanhemmat; tutkimme tilastoja lapsen suorituksesta, vertaamalla toisiin, mitätöimällä joukkueen jäsenten suorituksia solvauksilla. Kyse on alakoululaisista. Antakaa hyvät ihmiset lasten pelata ja harrastaa vaikka vakavasti, mutta aikuisten on syytä tajuta lasten leikin ja kehityksen olevan kyseessä.
Ja vanhemmat nauttikaa näistä hetkistä, kun lapsi saa viettää aikaansa kavereiden kanssa tehden koulun vastapainoksi itselleen merkityksellisiä asioita.
Jos lapsi etenee ja pelaa joskus ammatikseen on se täyttä totista työtä ja armotonta pudotuspeliä, mutta ei vielä 11-vuotiaana.
Tähän taustaan peilaten minun ei ole lainkaan vaikeaa olla ymmärtämättä nuorten nousujohteisia mielenterveyden haasteita. Jos elää lapsuutta pikkudiktaattoreiden ympäröimänä tai vaihtoehtoisesti tekemisesi ei kiinnosta ketään aikuista ei se varmasti ole vaikeaa kenellekään normaaliin ajatteluun ja empatiaan kykenevälle.
Jotain me aikuiset teemme väärin, että lapsemme ja nuoremme eivät voi hyvin. Syy on meissä, ei lapsissamme. Se tuntuu armottomalle, mutta näin sanottuna aikuiselta aikuiselle se vaan on.
Annetaan lasten harrastaa, pysytään me aikuiset aikuisina niin valmennuksessa kuin kotonakin. Ja katsotaan peiliin rehellisesti, vaikka se sattuu. Sen jälkeen korjaus toimintaan jos korjattavaa on.
PIDÄ HUOLTA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot