Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Tämän vuotisen sateenkaarikartan mukaan, Suomi on kuudentena sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen lainsäädännön ihmisoikeustilanteessa. Maahanmuuttokriittinen Tanska on myös kunnostautunut tässäkin, ollen siinä sijalla kaksi. Pitääkö Porvoon kaupungintalolla liputtaa Pride sateenkaarilipulla?
Ei mielestäni. Suomessa toimii demokratia ja eduskunta on hyväksynyt vuonna 1918 tehdyllä päätöksellään ainoastaan siniristilippumme maamme tunnukseksi. Eduskunnassa on myös päätetty nykyisestä tasa-arvolaista, jota toteutetaan Suomessa tälläkin hetkellä. Toisena lippuna kaupungintalon lipputangossa sallisin olevan Porvoon kaupunginviirin. Pitääkö sateenkaariperheistä tuoda lisää näkyvyyttä kouluihin ym. tasa-arvon nimeen?
On toki tunnistettava uudenlaiset sateenkaariperheet, mutta heidän osuutensa kaikista perheistä on tällä hetkellä vain 0,2 %. Sateenkaari ajattelua tukevat muutamat puolueet sitä ylikorostaen, mutta suhtautuvat taas lähestulkoon synkistellen Suomen syntyvyyden laskuun.
Sitä ne sitten yrittäisivät paikata maahanmuutolla haitaksi asti. Tänä päivänä perhe-elämä on hektistä suorittamista ja suurimmaksi osaksi arjesta selviytymistä. Perheenisällä tai –äidillä työpäivä ei lopu töitten loputtua vaan se jatkuu edelleen perheen parissa. Kaikki elämä pyörii siten työn ja perheen välillä. Lisäksi suurimmalla osalla on varmasti tällä hetkellä taloudellinen tilanne haastava.
Tässä vaiheessa monella vanhemmalla tuntuu jo varmasti sanoin kuvailtuna, että oma patterin lataus on laskenut viiteen prosenttiin ja yrität sitä sitten kiireessä pikalatauksella ladata, mutta sekin jää lyhyen latauksen takia vain kymmeneen prosenttiin. Taas matka jatkuu seuraavalle pysäkille, joka voi olla kuitenkin liian kaukana.
Miten nyt perhe-elämä nuorille saataisi näyttämään trendikkäämmältä? Nyt Suomessa tulisi vaihtaa ajattelutapaa ja käyttää kaikkia keinoja tilanteen muuttamiseksi, jota on käytettävissä perhepolitiikassa sekä vahvistaa tulevaisuudenuskoa perhe-elämästä muulla tapaa. Muuten meistä on tulossa vähemmistö meidän omassa maassamme.
Lähtökohtaisesti perhettä pitäisi pitää yhtenä maailman tärkeimpinä asiana eikä vain pidetä sitä huonona työllisyys politiikkana tai tehdä sellaista sosiaalipolitiikkaa tehokkuuden nimissä, joka sitten kurjistaa ihmisiä. Lapsiperheille pitäisi antaa myös mahdollisuus tehdä itsenäisiä päätöksiä ja eikä heille pitäisi tuputtaa väkinäistä tasa-arvoa esim. vanhempainvapaa.
Suomessa on myös puhuttu byrokratian rattaista ja tästä syystä ei jakseta sitten hakea perheelle kuuluvia palveluja. Niitä voidaan jopa pitää liian hankalina haettavina tai ei edes tiedetä omista oikeuksista. Silloin hyvinvointialueella byrokratiaa tulisi olla vähemmän ja ulospäin viestintä tulisi olla selkeämpää.
ILKKA LUUSUA (PS,),
PORVOON KAUPUNGINVALTUUTETTU,
ITÄ-UUDENMAAN ALUEVALTUUTETTU
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot