Viikon kysymys
A-
A+
Yli sata vuotta sitten perustettu Honkala avasi ovensa terassiravintolana ja täysin uudistettuna tilausravintolana kesäkuun alussa. – Porvoo on jo yksi Suomen kovimmista ruokakaupungeista ja voisimme olla pohjoismaisella tasollakin kiinnostava ruoka- sekä kulttuurikaupunki, yrittäjä Niko Lehto sanoo.
Merja Forsman
PORVOO Juna-aseman läheisyyteen, suositun kävelypaikan varrelle, nousi vuonna 1913 Turisthyddaniksi eli Matkailijamajaksi kutsuttu kioski.
Hanna Caireniuksen pitämä pikkuruinen myyntikoju laajeni vuosien mittaan kahvilaksi ja upeaksi Honkalaksi (Furunäs), jonka paviljonkiin ja verannalle virtasi matkailijoita ja paikallisia nauttimaan kahvila- ja pitopalveluravintolan herkuista ja kulttuurista.
1920-luvun lopussa Turisthyddanin yrittäjänä toimi neljän lapsen yksinhuoltajaäiti, Hilda Forsblom.
– Näistä kuvista näkee, että Turisthyddan oli 30-luvulla hyvin suosittu paikka, kertoo Hildan Forsblomin lapsenlapsi Leila Björkell ja nostaa vanhoja kuvia pöydälle.
Kuvissa näkyy tuttu talo, Honkala, jonka pihalla on koreasti pukeutuneita hattupäisiä ihmisiä.
Kuvat on ottanut Björkellin ja hänen siskonsa Birgitta Forsman-Savelan valokuvausta harrastanut eno Helge Forsblom.
Siskokset kertovat moneen otteeseen, etteivät varmaankaan muista kaikkia tarinoita oikein – onhan 30-luvusta aikaa, eivätkä he itse olleet silloin olemassakaan, ja moni tarina on vain hatara muisto jostain, mitä joku on joskus kertonut.
Muutamia tarinoita heillä on kuitenkin kerrottavanaan.
Välikadulta Näsinmäen huipulle
Nuorena Pieksämäeltä Porvooseen muuttanut Hilda Forsblom piti puolisonsa Andersin kanssa 1900-luvun alussa kauppaa Välikadulla, siinä missä nykyään toimii Kahvila Helmi.
Kun Anders kuoli vuonna 1913 keuhkokuumeeseen, kauppa myytiin, ja Hilda muutti lapsineen osoitteesta toiseen, kunnes tapasi varakkaan sulhasehdokkaan, joskus vuosina 1916–1917.
– Isoäiti oli ostamassa tämän miehen kanssa Karkkilasta kartanoa. He tekivät jo kauppakirjatkin, mutta sitten tulivat huonot ajat ja sisällissota, eikä kauppoja syntynyt. Meille on selvinnyt myöhemmin, että tämä mies olikin jonkinlainen huijari, Björkell kertoo.
Pariskunta päätyi eroon, ja joskus 1920-luvun lopussa Hildasta tuli Turishyddanin yrittäjä.
Samoihin aikoihin muuan Lennart Brunberg siirsi nopeasti kasvavan makeistehtaansa Villa Borgiin, Papinkatu 17:ään.
Ei enää koskaan
Elokuussa 2021 avatun Vårin kunnostaminen oli valtava työ. Papinkadun puukiinteistö, Brunbergin entinen makeistehdas, oli aikoinaan äänestetty Porvoon kauneimmaksi rakennukseksi. Ennen remonttia se oli vain varjo entisestään.
Ravintola Vårin yrittäjät Niko Gustafsson, Marjo Lindberg ja Niko Lehto ajattelivat remontin valmistuttua, etteivät he enää koskaan lähde moiseen projektiin.
– Kun Honkala sitten tuli myyntiin, ihastuimme paikkaan, Lehto sanoo Honkalan terassilla. – Honkala huusi ravintolatoimintaa ja tunsimme, että meillä voisi olla jotain annettavaa. Ehkä voisimme herättää tämänkin historiallisen rakennuksen henkiin.
Rakennuksen kunto oli huono, ja remontin suuruus kävi ilmi vasta remonttia tehdessä.
– Ajattelimme, että Honkalasta tulisi lyhyempi ja helpompi projekti kuin Vårista, mutta toisin kävi.
Näsin puistometsä on ollut 1700-luvulta saakka virkistyskohde. Honkalasta on upeat maisemat Vanhaan Porvooseen.
Merja Forsman
Honkalan kohtalo kiinnostaa
Honkalan pihalla on kuluneiden kuukausien aikana käynyt lähes päivittäin lukuisia uteliaita kulkijoita.
– Puolet ovat kiinnostuneita siitä, mitä me teemme ravintolapuolella, puolet siitä, että herätämme vanhaa rakennusta henkiin, Lehto kertoo.
Jos yrittäjät ovat olleet paikalla, kulkijat ovat saaneet kurkata sisälle. Kurkkimisen aika on päättynyt: ovet ovat nyt virallisesti avattu.
Michelin-tähdellä palkittu Vår tarjoaa asiakkaille fine dining -kokemuksia, mutta Honkalasta suunniteltiin rennompi ja hintatasoltaan matalampi kohtaamispaikka.
– Toimme Vårista osaamisen, mutta emme samaa hintatasoa. Halusimme Honkalasta paikan, jossa porvoolaiset ja me itsekin voisimme käydä ystävien ja lastemme kanssa, Lehto sanoo.
Menussa kulkee sama punainen lanka kuin Vårissa.
– Korostamme perinteitä, mutta otimme vähän enemmän vapautta tuoda ruokaan jotain uuttakin. Etenkin juhlapalveluissa tarjoamme perinteisiäkin ruokia, kuten karjalanpaistia, joka valmistetaan yhden osakkaamme itse kasvattaman karjan lihasta, Lehto kertoo.
Tilausravintolana ja juhlatilana toimiva Honkala on elokuun loppuun asti myös terassiravintola, jossa voi nauttia ruoan lisäksi vaikka kupin kahvia tai lasin viiniä.
Honkalassa pelattiin pelejä ja nautittiin esityksistä
– Muistan, kun äiti kertoi, että Honkalaan oli aikoinaan vaikea saada alkoholijuomia. Se johtui kieltolaista, Forsman-Savela kertoo.
Kieltolaki oli Suomessa voimassa vuosina 1919–1932.
Ruokana tarjoiltiin todennäköisesti jotain perinteistä, samanhenkistä kuin nyt 90 vuotta myöhemmin. Siskosten mukaan paviljongissa myös pelattiin erilaisia pelejä ja kuunneltiin musiikkiesityksiä.
– Nuorin Hildan lapsista, Helge, soitti viulua. Ehkä hänkin esiintyi joskus Honkalassa, Björkell pohtii.
– Monet näistä asioista on selvinnyt, kun olemme lukeneet vanhoja kirjeitä. Siihen aikaan kirjoitettiin hyvin kauniisti ja kunnioittavasti. Sulhaset neidittelivät naisia kirjeissään, ja ihmiset matkustelivat toistensa luokse junalla.
30-luvun Porvoossa kävi runsaasti saksalaisia, joita suomalaiset houkuttelivat Pohjolaan muun muassa erilaisin mainoskampanjoin. Kerran eräs saksalaismatkailija ihastui Hildan tyttäreen ja siskosten äitiin, Rakeliin.
– Äiti oli hyvin kaunis ja hänellä oli monia sulhasehdokkaita. Tämä saksalaismies oli kuulemma hurjan mustasukkainen. Muistan, miten äiti ja hänen kälynsä kerran muistelivat tapausta keittiössä, Forsman-Savela kertoo.
Hildan aika Turishyddanissa jäi lyhyeksi, sillä hän menehtyi jo vuonna 1933, vain 48-vuotiaana. Perheen esikoinen, Rufus Forsblom, jatkoi toimintaa oletettavasti sotaan saakka.
– Olisi pitänyt kysyä äidiltä aikoinaan enemmän näistä vanhoista asioista. Äiti kuoli liian nuorena, vain 70-vuotiaana, Forsman-Savela harmittelee.
Vetovoimaa Vanhan Porvoon ulkopuolelle
Näsinmäki on innoittanut taiteilijoita, kuten Edelfeltiä. Sen poluilla on ammuttu kunnialaukauksia kuninkaan nimipäivän kunniaksi ja 1850-luvulla rinteillä on järjestetty ilotulite-esityksiä. 1800-luvulla Näsinmäellä esiintyi myös sirkustaiteilijoita, balettitanssijoita ja marionettiteatteri.
1900-luvulla pienestä kioskista kasvoi Honkala, ja Honkalasta tärkeä osa mäen historiaa.
– Toivon, että kun Porvoo on täynnä vanhoja upeita tiloja, niihin keksittäisiin ja keskitettäisiin toimintaa. Haluamme omalla toiminnallamme näyttää mallia ja herättää kaupunkia henkiin. On hienoa, että luomme vetovoimaa Vanhan Porvoon ulkopuolellekin, Lehto sanoo.
– Olisi kyllä makeaa saada Näsinmäen huvittelupuoltakin heräteltyä.
MERJA FORSMAN
» Lähteet: Kirsi Toivonen ja Hannele Tenhovuori, Porvoon museo, Brunbergin historiikki: brunberg.fi/yritys/historia
Honkalan kunnostamisen yhteydessä talosta on löytynyt vanhoja kirjeitä, tauluja ja vieraskirja. – Olemme säilyttäneet kaiken. Pidämme siitä, että talolla on pitkä historia ja voimme jatkaa sen historiaa kunnostamisen kautta, Niko Lehto sanoo.
Merja Forsman
Muistoja Honkalasta
» "Muistan, miten hienoa oli, kun alakouluikäisenä menin perheeni kanssa syömään Honkalaan koulun kevätjuhlien jälkeen. Meillä tytöillä oli kesämekot päällä ja söimme ranskalaisia ja nakkeja ja ihailimme näköalaa. Kävimme harvoin ravintolassa, joten tämä oli todella juhlavaa. Sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja Filippa Hella
» ”Honkala oli aikoinaan ihan ykköspaikka Porvoossa. On hienoa, että paikkaa on nostettu taas esiin.
» Minulla Honkalaan liittyy yksi hauska muisto. Opasjoukkomme vietti siellä kerran pikkujoulua, ja yksi oli keksinyt, että pukeutuisimme kukin joksikin. Oli nokinuohoojaa, räätäliä ja vaikka mitä! Tunnelma oli katossa.
» Me oppaathan olimme kuin yhtä perhettä, kaikki kavereita keskenään.
» Lopuksi keksimme mennä Runebergin haudalle laulamaan. Honkalastahan oli haudalle lyhyt matka. Lauloimme suomeksi ja ruotsiksikin. Kun kotona kerroin miehelleni, että lauloimme tippa linssissä haudalla, hän sanoi: ”varmaan oli tippa linssissä niilläkin, jotka joutuivat sitä kuulemaan”. Porvoon kaupungin entinen matkailupäällikkö Liisa Tuomala
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot