Viikon kysymys
A-
A+
Asta Nordström-Johansson toivottaa kyläläiset ja kesäasukkaat tervetulleiksi.
Reija Kokkola
PORVOO, GÄDDRAG Maantie kiemurtelee läpi upean itäuusmaalaisen maiseman. On kallioita, monimuotoista metsää, peltoja ja merikin välkehtii. Yhtäkkiä esiin pulpahtaa kyltti, joka kertoo, että pian saavutaan R. Nordströmin kyläkaupalle.
Ollaan Gäddragin kylässä, josta Porvooseen on matkaa noin 20 kilometriä. Aito kyläkauppa! Juuri sellainen, joiden perään suomalaiset ovat itkeneet jo pitkään. Minne ovat kaikki kyläkaupat kadonneet, kysytään. Täällä sellainen on, ja kyläläisille kauppa on erittäin tuttu ja rakaskin. Tänä vuonna sen perustamisesta tulee kuluneeksi kunnioitettavat 75 vuotta. Vuodesta 1991 kauppaa on pyörittänyt Asta Nordström-Johansson, kauppias toisessa polvessa.
– Isäni perusti kaupan yhdessä veljensä kanssa vuonna -49, ja jatkoi myöhemmin sen pitämistä yksin. Valmistuttuani merkonomiksi minä jatkoin kauppiaana. Se oli minulle itsestään selvyys, kun sisarukseni eivät halunneet jatkaa, Nordström-Johansson kertoo.
Kauppiaana toimiminen on hänelle työ ja ammatti, mutta tavallaan myös harrastus. Mitään puuhailua kauppiaana toimiminen ei kuitenkaan ole. Päivät ovat pitkiä. Aamulla Nordström-Johansson vastaanottaa ja purkaa kuormia, sitten hän avaa kaupan ja vielä illalla ottaa vastaan lisää hyllytettävää. Sunnuntaisin kauppa on kiinni.
– Yksi vapaapäivä viikossa pitää olla, muuten en jaksa. Joskus työpäivät venyvät iltayhdeksään. Taidan olla vähän hullu, Nordström-Johansson sanoo ja nauraa iloisesti.
Asta Nordström-Johansson ottaa mielellään vastaan asiakkaiden toiveita tilauksia tehdessään.
Reija Kokkola
Tähän kyläkauppaan tuskin kovin usein eksytään vahingossa. Mutta se, joka eksyy, ihastuu varmasti. Pikkukauppaan pistäytyminen on elämys, joka saa hyvälle mielelle. Ja jos on väsynyt marhaamaan kilometritolkulla jättimäisissä marketeissa, niin Nordströmin piskuisessa puodissa kaikki on käden ulottuvilla, ja vieläpä siististi aseteltuna.
Kauppa on sisältä kauniin vaaleanpunainen, ja tunnelma on kotoinen. Hyllyillä on paljon kuivatavaraa, mutta tarjolla myös tuoretta laareissa ja kylmätiskillä.
– Yleensä täältä haetaan leipää, maitoa ja makkaraa. Ihan peruselintarvikkeita. Kesällä menee toki enemmän juomia ja jäätelöä, Nordström-Johansson kertoo.
Pian alkavat taas kiireiset kuukaudet, kun ihmiset kömpivät talvikoloistaan ja piipahtavat myös lähikaupassa. Talvi sen sijaan on kyläkauppiaalle yleensä hiljaista aikaa. Talvipimeillä ovi käy valitettavan harvaan, kunnes taas kesä herättää pikkukaupankin eloon. Talvi ja kesä ovat kyläkauppiaalle kuin yö ja päivä.
– Kesällä myös säät vaikuttavat. Jos on kylmää ja sateista, ihmiset menevät isompiin kauppakeskuksiin. Jos taas on kaunista, niin kauppa käy hyvin. Silloin tarvitsisin kiireapuakin. Valitettavasti se ei kuitenkaan ole mahdollista kustannussyistä, Nordström-Johansson harmittelee.
Kesäasukkaita hän kiittää lämpimin sanoin. Kylän ihmisten lisäksi myös heistä on tullut kauppiaalle tuttuja, oikeastaan ystäviä, joiden kanssa jutellaan ummet ja lammet. Nordström-Johansson rakastaa työtään ihmisten parissa.
– Olen hyvin sosiaalinen ihminen. Ilman ihmiskontakteja en jaksaisi, hän hymyilee.
Ilmeisesti myös oman kylän ja lähiseudun vakioasukkaat osaavat arvostaa kyläkauppaansa. Kyläläiset ovat nimittäin ryhtyneet auttamaan omaa kauppiastaan. Sitä Nordström-Johansson arvostaa valtavasti.
– He ovat kustantaneet kaupan kyltit ja terassinkin takapihalle. Ajatella, että vielä tänä päivänä ihmiset auttavat ja välittävät, hän kiittää.
Nordströmin kaupassa on aito kyläkaupan tunnelma.
Reija Kokkola
Seinällä on viehättävä vanha valokuva. Se on otettu joskus aikoinaan, kun Nordströmien suurperhe asui pikkuisessa talossa. Silloin kauppa sijaitsi tien toisella puolella, ja perhe asui nykyisessä kaupparakennuksessa. Vuonna -66 valmistui sitten tontille kotitalo, jossa Nordström-Johansson nyt asuu.
– On aika uskomatonta, että näin pienessä rakennuksessa on asunut monilapsinen perhe, hän sanoo katsellen vanhaa kuvaa.
Nordström-Johansson muistaa itse viettäneensä paljon aikaa kaupalla lapsena. Ehkä jo silloin syttyi rakkaus kyläkaupan pitämiseen.
– Olin kaupalla koko ajan äidin kanssa. Se oli kivaa. Ajan mittaan kauppa on toki muuttunut paljon ja valikoima on lisääntynyt, hän huomauttaa.
Ollakseen pieni puoti, valikoima on tosiaan varsin laaja. Perusruokatarvikkeita on ihmisille ja lemmikeille, mutta tarjolla on myös erikoisempia lähituotteita. Paikallisen mehiläistarhurin Johan Gustafssonin hunajaa Nordström-Johansson kehuu taivaisiin.
– Aiemmin inhosin hunajaa!
Punainen kyltti kiinnittää huomion. Tervetuloa!
Reija Kokkola
Paikallisuudesta kielivät myös korissa köllivät käsin tehnyt villasukat, joita ilman Nordström-Johansson ei itse kuulemma tulisi toimeen. Esillä on myös kauniita, uniikkeja kortteja, jotka hänen miehensä Stefan Johansson on tehnyt ottamistaan valokuvista. Yhdessä niistä on Kalle-lokki. Kortti saa kauppiaan surulliseksi.
– Kalle oli vuosikaudet ilonamme. Se odotti minua aina kaupan takaportailla, ja syötin sille kädestä leipää. Nyt Kallea ei ole näkynyt.
Valikoimasta huomaa, että kesää jo odotellaan. On klapeja, grillihiiliä, maaleja ja multaa. Kauppias painottaa, että asiakkaat saavat mielellään esittää toiveitaan, hän kyllä tilaa. Vaikka työ on kesäisin kiireistä, Nordström-Johansson järjesti toissakesänä paikallisella seuraintalolla tanssi- ja yhteislauluillan. Tapahtuma oli menestys, ja uusia tansseja toivotaan. Ehkä kaupan 75-vuotisjuhlan kunniaksi?
– En uskalla luvata mitään. Sen verran työlästä oli järjestää tanssit, vaikka kivaa oli. Itsekin laulan mielelläni!
REIJA KOKKOLA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot