Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
HELSINKI – PORVOO Artistinimellä Arthur ensisinkkunsa julkaissut porvoolaislähtöinen Leevi Salonen haluaa musiikillaan toimia uskalluksen äänitorvena.
Piano kesäisen vehreää maisemaa avaavan ikkunan edustalla. Kitaroita ja kitarakoteloita ympäri lattiaa. Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan yksiöön astuttuaan ei voi erehtyä: nyt ollaan muusikon asunnossa.
Kämpässä majailee porvoolaislähtöinen Leevi Salonen, artistinimeltään Arthur, jonka Idols-taipaleella käynnistynyt ura on ottamassa lisää tuulta alleen. Artistin soolouran ensisinkku julkaistiin kesäkuun puolivälissä.
Nykyisin Helsingin Lauttasaaressa majaileva muusikko pitää Porvoota täydellisenä paikkana kasvaa.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Musiikki mukana läpi elämän
Musiikin parissa uran luominen on ollut Salosen intohimo natiaisesta saakka. Aina laulamisesta innostunut muusikko muistelee esiintyneensä osana jonkinlaista kokoonpanoa ensimmäistä kertaa jo 12–13-vuotiaana.
– Sen jälkeen tässä on ollut kaikenlaisia projekteja, hän puuskahtaa.
Monipuolisuutta ei nuoren lupauksen urapolulta puutu. Vuonna 2017 hän kisasi Idols-laulukilpailussa sijoittuen toiseksi, minkä jälkeen kalenteri täyttyi erilaisilla keikoilla. Samana vuonna julkaistiin myös Leevi-artistinimen alla kilpailua varten kirjoitettu sinkku "Pidin musta kii", joka on kerännyt Spotify-striimauspalvelussa satojatuhansia kuuntelukertoja.
– Idols oli sellainen lähtölaukaus. Sain kaikki kontaktit ja huomasin, että mussa on jotain, mikä ihmisiä kiinnostaa, muusikko pohtii.
ARTHUR-nimi on kansainvälistetty käännös Salosen toisesta etunimestä, Artturi.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Oma artistikuva muodostui tauolla
Koronapandemian pysäytettyä alan toiminnan artisti ajautui toisiin hommiin, ja ura musiikin parissa jäi hetkeksi jäihin.
– Ajoin leipää kauppoihin ja toimin Elisalla myyjänä. Musiikki oli vähän taustalla, mutta oma artistikuva muhi koko ajan. Esimerkiksi se, etten halua enää tehdä musiikkia suomeksi, hän kertoo.
Suomeksi kirjoittaminen ei tuntunut Salosen kynälle sopivalta. Vaikka Suomessa suomeksi julkaiseminen olisi helpompaa, muusikko käyttää luomisessaan mielummin aineksia, joilla saa varmasti aikaan haluamansa lopputuloksen.
– Haluan kirjoittaa freshiä poppia. Kun kirjoitan suomeksi, tuntuu, että se on pelkkää suomi-iskelmää, hän naurahtaa.
Poppari metallibändin keulahahmona
Pandemian hellitettyä Salonen pääsikin olemaan osa englanninkielistä projektia, kun hän siirtyi porvoolaisen metallibändi Deranged Dayn riveihin. Princen ja James Bluntin musiikista inspiroituva herkkä poppari päätyi metallibändin keulahahmoksi, kun hänen ystävänsä Eerik Annola soitti ja kertoi tarvitsevansa laulajaa projektiinsa.
– Olimme silloin hyvän päivän tuttuja yläasteajoilta. Puolisentoista vuotta sitten hän soitti ja sanoi, että tarvitsee laulajaa metallibändiinsä. Nykyään olemme kuin paita ja peppu, Salonen hymyilee.
Muusikko oli ensin kieltäytymässä tarjouksesta, kunnes Annolan lähettämät vakuuttavat demot muuttivat hänen mielensä. Ja onneksi: noin vuoden mittaisesta metallibändiurasta jäi käteen ystävyys lahjakkaan tuottaja-kitaristin kanssa ja teknistä oppia myös pop-laulamiseen.
– Kun kuuntelin muita bändejä, tajusin, että on oikeasti helvetin vaikeaa laulaa metallibiisejä. Ne on aivan järkyttävän korkeita ja niissä on hienoja melodioita. Veikkaan, että pelkästään teknisesti laulajana se auttoi paljon, kun jouduin menemään tosi paljon oman mukavuusalueeni ulkopuolelle.
ARTHURin ensijulkaisu Meet Again käsittelee rakkaan ihmisen menettämistä, menetetyn näkökulmasta.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Ymmärrystä läheisen kärsimykseen
Annolan kanssa solmittu ystävyys on johtanut tuottoisaan yhteistyöhön musiikin parissa. Päivittäin soittimien äärellä ahertava kaksikko on viime syksystä saakka suunnitellut Salosen sooloprojektin ensijulkaisua.
– Kävimme läpi biisejä, joita olen tehnyt. Sitä katalogia on kertynyt hirveä määrä, Salonen selittää.
Katalogista ensimmäisenä julkaistavaksi päätynyt Arthur-sooloprojektin ensimmäinen sinkku "Meet Again" näki päivänvalon perjantaina 14.6. Kappale kertoo Salosen hyvästä ystävästä, joka teki alkuvuodesta itsemurhan.
Kyseisen ystävän näkökulmasta kirjoitetulla biisillä on pyritty löytämään ymmärrystä oman elämänsä ottanutta läheistä kohtaan.
– Tuollainen asiahan on hyvin hämmentävä. Ei ollut ajatellutkaan, että mitään sellaista voisi tapahtua, Salonen kertoo.
Kohtalo torppasi kevyen kesähitin
Meet Again ei ollut alkuperäinen ehdokas Arthurin ensijulkaisuksi. Ennen traagisia tapahtumia tekeillä olleelle kevyemmälle kesäbiisille oli ollut jo promomateriaalit valmiina, kun kohtalo puuttui peliin. Helmikuun lopulla valtavasta tunnevyörystä syntyi kappale, jota Salosen ei koskaan ollut tarkoitus kirjoittaa.
– Yksi ilta istuin pianon ääreen, ja aloin soitella ja laulaa. Jossain vaiheessa tajusin, että hitsi, mähän teen nyt biisiä siitä, muusikko avaa.
Yhdeltä istumalta 40 minuutissa syntynyt kappale tuntui heti ensisinkun tittelin ansaitsevalta ja artisti soitti nopeasti Annolalle, joka oli samaa mieltä. Salonen soitti nauhalle pianot ja lauloi, ja tuottaja Annola hoiti muut elementit taustalle. Biisi tehtiin alusta loppuun omakustanteisena, eli ilman levy-yhtiötä taustavoimana.
– Harvinaista on sekin, että normaalisti tekstiä joutuu vielä hirveästi viilaamaan, mutta tuo (kappale) on siinä muodossa, millaisena se tuossa pianon äärellä syntyi. Se oli ehkä siksi niin helppo, että niitä asioita oli käynyt jo monta kertaa läpi oman pään sisässä, Salonen kertoo.
- Lauttasaaressa voi kävellä selkä vähän suoremmassa ja nauraa vähän kovempaa, Leevi Salonen naurahtaa.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Tukea ihmisille ja mielenterveystyölle
Musiikillaan Salonen pyrkiikin olemaan niiden ihmisten ääni, jotka eivät itse uskalla avata suutaan, vaan jäävät potemaan asioita yksin ajatuksiinsa.
– Haluan rohkaista ihmisiä puhumaan vaikeistakin asioista. Olen saanut biisin julkaisun myötä kymmenittäin viestejä ihmisten omista kokemuksista ja siitä, millaisia kamppailuja ihmiset ovat käynteet päänsä sisällä.
Meet Again -kappaleen kirjoittaminen oli artistillekin silmiäavaava kokemus. Kappaleen tuotoista puolet hän on ohjannut Mieli ry:lle, eli jokainen kuuntelukerta on lahjoitus suomalaiselle mielenterveystyölle.
– Samalla, kun ihmiset kuuntelevat biisiä, he auttavat oikeasti asioissa, joista se kertoo, muusikko selittää.
Muusikko haluaa rohkaista ihmisiä puhumaan vaikeistakin asioista.
Iina-Kaisa Viheriävaara
"Porvoon vedessä on varmaan jotain taikaa"
Ihmiset ympärillä ovat olleet Saloselle tärkeä voimavara muusikon uran alkumetreillä. Pari vuotta sitten Helsinkiin muuttaneelle muusikolle Porvoo oli täydellinen paikka kasvaa artistiksi, sillä sieltä löytyi aina porukkaa, jonka kanssa tehdä hommia.
– Porvoostahan tunnetusti niitä muusikoita löytyy. Porvoon vedessä on varmaan jotain taikaa, hän virnistää.
– Lisäksi sekä Pääskytien yläasteella että Linnankosken lukiossa oli todella innostavat ja kannustavat musiikinopettajat, laulaja-lauluntekijä kiittelee.
Nyt tyytyväisenä "Onnellisten saarella" majaileva Salonen jatkaa ahertamista tulevien julkaisujen parissa. Ahertamista tarvitaankin, sillä tavoitteet on asetettu korkealle.
– Suomessa kaikkien tavoite on aina se Olympiastadion. Musta tuntuu, että se on tehty jo. Mun isoin unelma on, että haluan joku päivä myydä Lontoon Albert Hallin loppuun. En tiedä, onko kukaan muu suomalainen myynyt sitä loppuun kuin Ville Valo, hän haaveilee.
Matka kohti Albert Hallia on alkanut. Arthurin keikkailuista ei ole vielä tietoa, mutta sen aika kyllä koittaa, mikäli kaikki vain sujuu hyvin. Ainakin kesän ajan fokus pysyy seuraavien julkaisujen kokkailussa, joista kansa pääsee toivon mukaan syksymmällä nauttimaan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot