Viikon kysymys
A-
A+
Uudenmaan Pro metsä -palkinnon saanut pernajalaissyntyinen metsähoitaja Annikka Selander lahjoitti palkintopuunsa koulukaupunkinsa Loviisan Kappelinpuistoon.
Marko Wahlström
LOVIISA, KESKUSTA Uudenmaan metsäneuvosto on myöntänyt tämän vuoden Pro metsä -palkinnon pernajalaissyntyiselle metsänhoitaja Annikka Selanderille.
Hiljattain eläköitynyt ja Salossa asuva Selander sai palkintoon liittyvän kunniakirjan Loviisan Kappelinpuistossa järjestetyn lahjoituskoivun istutuksen yhteydessä. Puun istuttamisella kuvastetaan kasvua, tulevaisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Selanderilla on laaja kokemus työskentelystä metsien parissa. Hän on toiminut metsäalalla muun muassa opettajana ammattikorkeakouluissa niin suomeksi kuin ruotsiksi.
– Hän osaa todella hyvin niin teorian kuin käytännön puolen osaten yhdistää ne ja kertoa, miten metsää tulee hoitaa hyvin luonnon ja sen monimuotoisuus huomioiden, Suomen metsäkeskuksen eteläisen alueen yhteysjohtaja Karen Wiik-Portin perustelee.
Selander teki yhteensä yli 40 vuoden työuran metsän parissa. Hän jäi eläkkeelle Suomen metsäkeskuksen metsänhoidon asiantuntijan tehtävästä noin 20 vuoden rupeaman jälkeen. Hän ehti urallaan työskennellä myös metsänhoitoyhdistys Tapion palveluksessa.
Työnsä ohessa palkittu on kirjoittanut aktiivisesti artikkeleita metsäalan lehtiin. Artikkelien teemoina ovat olleet niin metsien terveys, luonnonhoito kuin arkipäivän metsänhoidon toimenpiteet.
Loviisan Kappelinpuiston nuorin puu on nyt Uudenmaan Pro metsä -palkitun Annikka Selanderin (kesk.) palkintokoivu, jonka istuttamiseen osallistuivat myös Loviisan kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman (vas.) ja Suomen metsäkeskuksen eteläisen alueen yhteysjohtaja Karen Wiik-Portin.
Marko Wahlström
Uudenmaan metsäneuvosto palkitsi toistamiseen
Pro metsä -palkinto on tapa kiittää ja kannustaa metsien ja metsäalan hyväksi tehdystä työstä maakunnissa.
– Jokaisessa maakunnassa toimii 15-jäseninen metsäneuvosto, joka on Suomen metsäkeskuksen "apujoukko" maakunnan asioita ja metsätaloutta varten, Wiík-Portin taustoittaa.
Uudenmaan metsäneuvosto myönsi nyt toisen kerran Pro metsä -palkinnon, joka myönnetään henkilölle, työryhmälle, yritykselle tai muulle yhteisölle kiitoksena aktiivisesta, innovatiivisesta ja tuloksekkaasta työstä alueellisten metsäohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi.
– Meillä on maakunnallinen metsäohjelma, jossa on monta näkökulmaa ja toimenpidettä, jotka pitäisi saada aikaiseksi metsäsektorin edistämiseksi, Wiik-Portin jatkoi.
Uusi koivu ja vanha pökkelö rinnakkain
Palkinnonsaaja on tyytyväinen, että Loviisan kaupunki osoitti paikan lahjoituskoivulle hänen koulukaupungistaan.
– Tämä on tulevaisuuden puu. Tähän puistoon sopii puuvauvoja, sillä täällä on monta eri-ikäistä vanhusta, kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman kiitti kaupungin puolesta koivuntaimen lahjoituksesta.
Kappelinpuistossa on noin 200 puuta.
– Täällä on ainakin lehtikuusia, jalokuusia, pihtakuusia (abies), tammeja, lehmuksia, saarneja, koivuja, leppiä, vaahtera, jalavaa ja hopeasalavaa. Vanhimmat ovat 150–200-vuotiaita, Bäckman kertoi.
Selander päätyi koivuun, koska se on kotimainen puu.
– Se, mitä tiedämme ilmastonmuutoksen vaikutuksista eli äkki-ilmiöistä säätilassa (muun muassa hiilidioksidimäärät ilmakehässä), lehtipuut pärjäävät paremmin kuin havupuut – etenkin silloin, kun puulle tulee lisää vuosia.
Selanderin mukaan koivu on puistopuuna valoisa päästäen valoa myös kenttäkerrokseen. Hän näkee asiassa myös symboliikkaa.
– Nyt istutetun taimen vieressä oleva entinen koivu, nykyinen pökkelö, jolla on myös arvoja. Lahopuussa asuu kaikenlaisia pienempiä kuoriaisia, perhosia ja muita hyönteisiä.
– Puistokaan ei ole mikään pysyvä tila: puuvanhuksia kuolee ja uusia istutetaan tilalle. Toivottavasti puu ilahduttaa puistossa kävelijöitä, Selander jatkoi.
Nyt istutettu noin metrinen puu on jalostettu rauduskoivu, joka on kasvanut Handolinin Taimitarhassa Nurmijärven Röykässä.
Loviisan kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman (vas.) ja Suomen metsäkeskuksen eteläisen alueen yhteysjohtaja Karen Wiik-Portin (oik.) istuttivat yhdessä Uudenmaan Pro metsä -palkitun metsänhoitaja Annikka Selanderin kanssa koivuntaimen Kappelinpuistoon.
Marko Wahlström
Perhemetsätalous yleisin omistusmuoto Suomessa
Selanderin mukaan suomalainen metsä voi ihan hyvin, koska suomalaiset metsänomistajat hoitavat metsiään.
– Perhemetsätalous on kaikkein yleisin omistusmuoto Suomessa. Metsät ovat kulkeneet monessa sukupolvessa perheen sisällä ja yleensä metsäkaupatkin tehdään ainakin suvun sisällä.
Hänen mukaan haasteisiin pyritään vastaamaan koulutuksella ja neuvonnalla, jotta metsänomistajat ovat ainakin tietoisia tekemistään valinnoista..
– Valitettavaa on valtavan polarisoitunut keskustelu, jota käydään tällä hetkellä poliittisellakin kentällä. Osa siitä on mustaa ja osa valkoista, mikä hämmentää metsänomistajaa.
Selander kehottaa omistajia menemään oman metsään metsäammattilaisen kanssa sekä käymään asioita läpi hänen ja omistamansa metsän kannalta.
– Tällöin yleensä löytyy se paras ratkaisu toimenpiteiden osalta. Metsänomistajat ovat hyvin vastaanottavaisia kaikelle koulutukselle ja neuvonnalle. Silloin, kun metsä voi hyvin, metsänomistajakin voi hyvin – ja päinvastoin.
Pääte- eli uudistushakkuun jälkeen metsänomistajalla on edessä maanmuokkaus ja uusien taimien istutus.
Arkisto/Marko Wahlström
Metsäpohjaa tulee muokata hakkuiden jälkeen
Kokenut metsänhoitaja kehottaa varsinkin päätehakkuun eli uudistushakkuun jälkeen metsänomistajaa uudistamaan metsää mahdollisimman nopeasti kotimaisilla puulajeilla.
– Metsäpohjaa tulee myös muokata, mikäli se on tarpeen ja yleensä näin on, Selander muistuttaa.
– Talven ja kevään aikana tehtyjen metsähakkuiden tuloksena syntyvä hakkuuaukko on vain välivaihe, jonne varmasti jo syksyllä tulevat maanmuokkauskoneet ja sen jälkeen istutetaan taimet.
Hänen mukaan sekametsät ovat tämän hetken metsänhoidollinen tavoite, joka on myös metsäntutkijoiden viesti.
– Koivua kasvaa aika hyvin myös luontaisesti, jos maata muokataan. Rauduskoivu on koivulajeista sitkeämpi puu, jolla on pidempi elinikä ja sopii myös mekaanisen metsäteollisuuden tarpeisiin paremmin.
– Annetaan koivun, männyn ja kuusen kasvaa samassa metsässä. Hyvin karu ja vettä läpäisevä maa on männyn kasvupaikka, mutta vähänkin rehevämmässä maassa kaikki kolme puulajia voivat elää sulassa sovussa, hän antaa reseptiksi.
Selanderin mukaan metsään tulee jättää myös lahopuuta.
– Kaikkea ei tarvitse siivota pois. Järki käteen, sillä turhaa työtä ei tarvitse tehdä. Aina olemassa enemmän kuin yksi oikea ratkaisu, sillä kaikki riippuvat metsänomistajan omista tavoitteista ja mahdollisuuksista tehdä itse töitä metsässä.
Talousmetsien hoitoa ohjaa metsälainsäädäntö, jonka noudattamista Suomen metsäkeskus valvoo. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
– Jos maa on tuottamattomassa tilassa, ei se ole kenenkään etu ja tarkoituksenmukaista, Selander muistuttaa terveen maalaisjärjen käytöstä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot