Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Strömforsin ruukin Pässi-veturi koki historiallisen muutto-operaation Alapajan Konttorimuseosta väliaikaiseen säilytyspaikkaansa entiselle tehtaalle.
Olli Saarinen/Eastpress
LOVIISA, RUOTSINPYHTÄÄ Loviisan Ruotsinpyhtään ruukkialueella toteutettiin keskiviikkona harvinainen siirto-operaatio, kun paikallinen Pässi-veturi pääsi hetkeksi ulkoilemaan matkalla väliaikaiseen sijaintipaikkaansa.
– Siirto meni paljon paremmin kuin odotettiin. Lähtösijainnissa oli haasteita lattiapinnan korkojen kanssa, jolloin jouduttiin käyttämään enemmän luovuutta. rakennushistorian tutkija Astria Excell kertoo.
Operaatio eteni suunnittelussa aikataulussaan.
– Siirrossa ei tullut minkäänlaisia komplikaatioita, Excell sanailee.
Veturin asemapaikkana on ollut vuodesta 1969 asti Alapajan Konttorimuseo, jonne se ei enää palaa.
Vanha höyryveturi siirrettiin Strömforsin entisen muovi- ja sähkötarviketehtaan tiloihin. Pässi toimi aikoinaan Strömforsin ruukkialueen lautatarhan veturina kuljettaen puutavaraa Ahvenkosken Markkinamäen ja ruukkialueen välillä.
Kokenut veturisiirtäjä vastasi siirrosta
Veturin siirtoa oli seuraamassa myös Suomen Rautatiemuseon kalustoamanuenssi Iiro Niemi.
– Pässi on yleisnimitys vaihtotyövetureille, jollainen Strömforsin veturikin on. Pässejä käytettiin vaunujen siirroissa muun muassa ratapihoilla ja työmailla, hän kertoo.
Strömforsin Pässi on valmistunut Kraussin tehtaalla (valmistenumero 5296) Saksassa vuonna 1905. Niemen tietojen mukaan samana vuonna avattiin myös Ruotsinpyhtään kapearaiteinen rautatie.
Museovirasto konsultoi Suomen Rautatiemuseota liikennöintiin liittyvien museoesineiden siirrossa.
– Museoviraston vuoden 2020 rakennemuutoksen jälkeen virasto ei enää itse konsultoi, vaan on delegoinut ohjaamisvastuun erilaisille erityis- ja aluemuseoille, Astria Excell.
Siirron toteutuksesta vastasi Suomen Rautatiemuseon suosituksesta valittu Teollisuusmuutot Oy, jolla on kokemusta ja tarvittavaa kalustoa vetureiden siirrosta.
Pässi on vuonna 1905 valmistunut höyryveturi, joka hankittiin Strömforsin ruukkialueen lautatarhalle vaihtotyöhön.
Olli Saarinen/Eastpress
Valokuvat Pässistä etsinnässä
Alapajassa alkaa mittava remontti.
– Peruskorjauksen pääsyy on se, että lattioissa on rakennusaikainen vaurio. Betonilattia on valettu käytännössä märän hiekan päälle, mikä on aiheuttanut muun muassa sisäilmaongelmia, Excell kertoo
Alapajaan tehdään peruskorjauksen aikana täysin uusi maavarapohjainen lattiarakenne niin, että rakenteet säilyvät ehjempinä.
– Pässi-veturi oli murtanut osan lattiasta painollaan. Lattia ei ollut tehty kestämään 8 000 kiloa painavaa veturia, Excell jatkaa.
Rakennushistorian tutkija perää paikallisten asukkaiden kotialbumien kätköistä valokuvia Pässistä työn touhussa jossain sen aikaisemmista sijainneista tai aikaisemmista siirroista.
– Ottaisimme niitä mielellämme vastaan kopiointia varten. Pässi on merkittävä osa Strömforsin laitehistoriaa ja kartoitamme myös sen historiaa tulevaan rakennushistoriakirjaan, hän toivoo Facebookin Ruotsinpyhtää Strömfors ilmoitustaulu -ryhmässä.
Pässi-veturi sijaitsi Alapajan Konttorimuseon yhteydessä vuodesta 1969 saakka.
Arkisto/Marko Wahlström
Veturille suunnitteilla erillinen näyttelypaviljonki
Veturille on tarkoitus rakennuttaa uusi näyttelypaviljonki Strömforsin ruukkialueelle.
– Meillä on tällä hetkellä kaksi sijaintivaihtoehtoa, jotka molemmat ovat olleet Pässin aikaisempia historiallisia tallisijainteja.
Toinen on Alapajan lähettyvillä sijaitseva niinsanottu rasvakuoppa, joka oli veturin käytössä lautatarhan aikana.
– Toinen vaihtoehto on entisen puutarhan puolella, jossa veturi sijaitsi silloin, kun se oli lämmityskonekäytössä, Excell kertoo.
Hän korostaa, että paviljonki on pidempiaikainen projekti.
– Tässä menee todennäköisesti muutama vuosi ennen kuin paviljonki saadaan valmiiksi ja veturi näytille.
Oman mausteensa hankkeeseen tuovat veturin omistajuuskuviot.
– Veturin omistaa Ahlström-konserni, ja se on osa Strömforsin Alapajan esinekokoelmaa. Kokoelma on deponoitu Loviisan kaupungin museolle, joka hallinnoi, hoitaa, huoltaa ja ylläpitää sitä, Excell kertoo.
Tällä hetkellä toimijoiden välillä käydään keskusteluita, miten tulevaisuudessa kustannukset jakautuvat kaikkien osallistujien kesken.
– Keskustelua käydään myös ulkopuolisesta rahoituksesta. Todennäköisesti kokoelman hoitoon haetaan kulttuuriympäristöjen parantamiseen tarkoitettua apurahaa, Excell arvioi.
Ennen Alapajaa Pässi-veturi oli puutarhassa 1950-luvun lopulta alkaen.
– Puutarha-aika oli veturin historialliselle säilymiselle todella merkityksellinen, koska ilman puutarhan lämmityskäyttöä veturi olisi todennäköisesti pistetty romuraudaksi 1950-luvulla, kun perinnetoiminnot lopetettiin alueella.
Strömforsin ruukkialue on suosittu matkailukohde, jossa vieraillee kesäisin niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia matkailijoita.
Arkisto/Marko Wahlström
Strömforsin ruukkialue siirtyi Uusitaloille
Isänsä kautta ruotsinpyhtääläiset juuret omaava Astria Excell on tehnyt viimeisten lähes 2,5 vuoden aikana Strömforsin ruukkialueen rakennushistoriallista selvitystä.
– Autoin Loviisan kaupunkia asemakaavahankkeessa liittyen rakennusten historiaan. Kun rakennukset siirtyivät yksityisen omistukseen, olen jatkanut Aleksi Uusitalon ja Päivi Muurikaisen apuna kaikessa rakennusperintöön ja rakennusten korjausten suunnitteluun liittyvissä asioissa.
Excell työskentelee yhdessä arkkitehtipuolisonsa Kaapo Lipastin kanssa yrityksessään AIE Arkkitehdit Oy:ssä.
Strömforsin ruukkialueen kahdeksan kiinteistöä siirtyi syksyllä 2021 sovitulla kaupalla pyhtääläisen Uusitalon yrittäjäperheen kiinteistösijoitusyhtiö haltuun Loviisan kaupungilta. Strömforsin Yrityspuisto Oy:n toimitusjohtajana työskentelee Aleksi Uusitalo.
// Uutista korjattu 27.1.2023 kello 9: Kaupan myötä kahdeksan ruukkialueen kiinteistöä siirtyi Loviisan kaupungilta Strömforsin Yrityspuisto Oy:lle, ei siis koko ruukkialue. Alueella on useita muiden omistamia kiinteistöjä, esimerkiksi kaikki asuinkäytössä olevat rakennukset ovat muiden yksityisten omistamia.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot