Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
– Maailma on aiempaa monimutkaisempi, on enemmän valintoja. Nykyään ei ole enää selkeitä roolimalleja, joihin asettua. Elämme selvästi jonkinlaisessa murrosvaiheessa, sanoo Harri Virtanen.
Merja Forsman
PORVOO Suomalaisten nuorten pahoinvoinnista on puhuttu lähiaikoina paljon, mutta myös suomalaisissa perheissä voidaan huonosti, kertoo Porvoonseudun perheasiain neuvottelukeskuksen uusi johtaja, Harri Virtanen.
– Samansuuntaiset trendit näkyvät sekä nuorissa että noin kolmekymppisten vanhempien lapsiperheissä. Monet perheet ovat kovassa puristuksessa: on ruuhkavuosien paineita, mielenterveysongelmia, pettämistä, unettomuutta – koko kattaus.
Syitä pahoinvointiin on useita.
– Heikko taloustilanne, tukien leikkaaminen, maailman tilanne, ilmastonmuutos ja älylaitteet, kukin niistä vaikuttaa, Virtanen listaa.
Globaalit haasteet, kuten Ukrainan kriisi ja ilmastonmuutos, ovat synkentäneet nuorten vanhempienkin tulevaisuudenkuvaa. Virtasen vastaanotolla on istunut nuoria, jotka eivät halua lapsia nykyiseen maailmaan.
Oman haasteensa perhe-elämään tuovat älylaitteet. Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita, kun omaa elämää verrataan niin sanottuun Instagram-elämään.
Älylaitteet myös eristävät ja vievät aikaa parisuhteelta ja unelta.
– On eri asia, jos kumppani lukee Hesaria aamiaispöydässä kuin selaa älylaitetta tai jos jaetaan televisiohetki eikä istuta kukin omassa sinisessä valossa. Älylaitteella ollessa ei tiedä, mitä kumppani tekee.
Lapsiperheiden lisäksi perheasiankeskuksessa on näkynyt kasvavassa määrin 70-vuotiaita.
– Kun eliniän odote on kasvanut, monilla 70-vuotiailla on noussut ajatus siitä, että edessä on vielä 20 hyvää vuotta. He eivät halua tyytyä ongelmalliseen parisuhteeseen, Virtanen sanoo.
Hän muistuttaa, että iäkkäämpien asiakkaiden tukeminen on myös isovanhemmuuden tukemista, millä on iso vaikutus seuraavienkin sukupolvien hyvinvointiin.
Pornaisissa asuva Harri Virtanen kirjoittaa vapaa-ajallaan käsikirjoituksia rikosdraamasarjoihin. Virtanen on myös kirjoittanut kaksi kirjaa: Trauma ja rakkaus sekä Trauma ja luonto.
Merja Forsman
Hyvä ja huono parisuhde
Parisuhteessa on kyse elämästä ja kuolemasta, Virtanen sanoo.
– Olemme vakavien asioiden kanssa tekemisissä. Hyvä parisuhde kasvattaa hyvinvointia, resilienssiä ja edistää toipumista, huono tappaa, joskus ihan väkivallankin kautta, mutta myös sairastuttamalla.
Huonossa parisuhteessa eläminen voi masentaa tai nostaa stressitasoja, mikä voi johtaa sydänsairauksiin.
Siksi parisuhteen hoitaminen on myös oman terveyden hoitamista.
Miten sitten voisimme voida paremmin parisuhteessa? Virtanen ainakin rohkaisee puhumaan.
– Suurin osa parisuhteen ongelmista ratkeaa puhumalla. Siinä keskittyisin siihen, että puhuu omista tunteistaan eikä kommentoi toisen asioita ja keskittyy ilmaisemaan aitoa tunnetta, ei toissijaista tunnetta.
Tällä hän tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa kumppani tulee vaikka myöhässä kotiin ja toinen pelkää menettävänsä kumppanin, mutta pelon sijaan onkin vihainen myöhässä olemisesta.
– Aidon tunteen ilmaisemiseen voi olla korkeampi kynnys, siinä joutuu paljastamaan heikkoutensa.
Virtanen muistuttaa, että vastuu hyvästä parisuhteesta kuuluu molemmille.
– Ei ole kumppanisi tehtävä tehdä sinua onnelliseksi, eikä seuraavankaan kumppanin. Vastuu omasta onnellisuudesta on itsellä. Seksin puutetta tai omaa masennusta ei tulisi kääntää toisen viaksi.
Virtanen myös peräänkuuluttaa yhteistä vapaa-aikaa, joka ei saa jäädä arjen jalkoihin.
– Hyvä parisuhde kaipaa yhteistä hyvää ja nautintoa. Parisuhteella tulisi olla itseisarvoa, se ei saa olla vain väline lasten kasvattamiseen tai talouden hoitamiseen.
Virtanen peräänkuuluttaa yhteistä parisuhdeaikaa. - Parisuhteella tulisi olla itseisarvoa.
Merja Forsman
Maksutonta keskusteluapua
Apua parisuhdeongelmiin ja perhe-elämän haasteisiin saa muun muassa Porvoonseudun perheasiain neuvottelukeskuksesta. Palvelut ovat ilmaisia, eikä niiden käyttö edellytä kirkon jäsenyyttä.
– Toivoisin, että meille tultaisiin matalalla kynnyksellä ja mahdollisimman pian ongelmatilanteessa. En ole törmännyt siihen, että tultaisiin liian aikaisin, Virtanen sanoo.
Perheneuvontaan voi tulla yksin tai yhdessä. Asiakkaan kanssa järjestetään keskimäärin 10–20 tapaamista, mutta joskus yksikin kerta voi riittää.
Paikalle voi tulla yksin tai yhdessä.
Vastaanotolla ratkaisujen kattaus on laaja. Virtasen mukaan pariskunta voi esimerkiksi päätyä asumaan eri osoitteissa, vaikka avioliitto edelleen pysyy.
– Joskus ero on ainoa oikea ratkaisu. Täällä autamme myös mahdollisimman hyvään eroon.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot