Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Marko Wahlström
Kirkkovaltuutettu Silja Metsola Porvoosta kysyy Itäväylän nettiversiossa Sano se -palstalla 14.2. "Eikö mikään ole enää pyhää"? Koska vandalismit olivat kaataneet hautakiviä Porvoon hautausmaalla. Valitettavasti joidenkin ihmisryhmien on vaikeaa saada omaa agendaansa esille tuhoamatta toisten omaisuutta, särkemälä tai polttamalla, sekä sitten nauttimalla saamastaan kyseenalaisesta julkisuudesta, näistä reppanoista moni toteuttaa toisten tahtoa nuoruuden ja elämänkokemattomuuden innolla.
Tanskalainen äärioikeistolainen Rasmus Paladan poltti julkisesti koraanin Ruotsissa ja sai siitä ansaitsematonta huomiota, sekä vahingoitti ruotsalaista yhteiskuntaa ja loukasi muslimeja. Suomessa Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomelan mielestä meilläkin pitäisi sallia raamatun polttaminen julkisesti, mitään tarvetta tälle ei ole, koska jokainen voi polttaa omaa omaisuuttaan yksityisesti, aiheuttamatta tästä mielipahaa kenellekkään ulkopuolisille, sanan- ja tekojen vapaus ovat kaksi eri asiaa.
Metsola haki kirjoituksessaan uskovaisille oikeutta tuoda arvonsa ja uskomuksensa julkisiin tilauksiin ja puolusti koulujen joulu- ja suvivirsi-, sekä aamuhartauksia, vaikka eduskunnan oikeusasiamies korkeimpana lailisuusvalvojana on toistuvasti antanut huomautuksen päiväkodeissa, kouluissa ja jopa sairaaloissa pidettävistä uskonnollisista tilaisuuksista, mihin kaikki paikalla olevat ovat joutuneet tahtomattaan osallistumaan. Uskonnon harjoittaminen tuleekin rajata niille varattuihin tiloihin, silloin valtaosa kansalaisista jotka eivät niihin osallistu, ovat valmiit takaamaan perustuslaillisen oikeuden, turvata uskonrauha sitä harjoittaville.
Metsola kirjoittaa myös kristillisyyden olleen suomalaisten sivistyksen ja kasvatuksen perusta, tämä on kyllä totta, mutta minkä hinnan olemme tästä joutuneet maksamaan, geeniperimämme arvet ovat syvässä, valta jopa mielivalta ovat olleet meilläkin aina kirkonmiesten perinteinen tapa pitää kansa alisteisessa asemassa. Uskonnolliset yhteisöt ovat olleet myös huonoja edistämään tasa-arvoa, naiset ovat joutuneet itse asemansa ottamaan, mitään ei ole vapaehtoisesti heille kirkosta annettu.
Helsingin Sanomissa oli 21.2. artikkeli "Uskonnon varjolla tehty tyttöjen orjuutus seksityöhön jatkuu yhä Intiassa". Afganistanissa uskontoon vedoten naisilla ja tytöillä ei ole ihmisoikeuksia. Meillä sivystysmaiden katollisten kirkkojen pappien pedofilian ilmitulleita uheja on 1950 luvulta lähtien Ranskassa 200?000, Saksassa 4?000, Portugalissa 5?000, Espanjassa 1?500 ja Italiassa 600, todellisia lukuja ei tiedä kukaan, tekoihin ja tekojen peittelyyn on osallistunut tuhansia pappeja.
Amerikan yhdysvalloissa on vuosikymmenet tehtailtu uskonlahkoja, joiden tarkoitus on talouudellisen hyödyn maksimoiminen itselle, meillekin näitä on rantautunut. Vuosi sitten Venäjän ortodoksinen kirkko siunaasi veljeskansansa tuhoamissodan Ukrainassa ja Venäjän patriarkka Kirill (Vladimir Gundjajev) istui eturivissä 21.2. tukemassa sotarikollista Vladimir Putinia hänen puhuessaan lähinnä omille hännystelijöilleen.
Eikä meidänkään maamme eri kirkkokuntien pimeää menneisyytä ole vielä saatettu päivänvaloon, joten kysyn suoraa "pitäisikö uskonto kokonaan kieltää maailmasta?
SAKARI PARTINEN,
SIPOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot