Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Askolan Puhti oy:n toimitusjohtaja Leena Kavén nauttii työstään ja siitä, että pääsee kouluttamaan ihmisiä ammattiin.
Merja Forsman
ASKOLA Pesulassa kuuluu tasainen pesukoneen hurina. Joukko naisia viikkaa pyykkejä pöydän äärellä.
Yksi puhuu suomea thaimaalaisella, toinen vietnamilaisella ja kolmas venäläisellä aksentilla. Monet ihan vain askolalaisella klangilla.
Täällä pestään pyykkiä – ja luodaan työpaikkoja.
Pesula- ja siivouspalveluja tarjoava Askolan Puhti on nimittäin työllistänyt ja kouluttanut sosiaalisena yrityksenä pitkäaikaistyöttömiä, maahanmuuttajia ja osatyökykyisiä jo viidentoista vuoden ajan.
Nyt yrityksen tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla kahdesta syystä: sosiaalisten yritysten epävarmasta tulevaisuudesta ja sote-uudistuksesta.
Askolan Puhti toimii palvelukeskus Mäntyrinteen alakerrassa.
Merja Forsman
Askolan Puhti Oy:n toimitusjohtaja Leena Kavén on huolissaan kymmenpäisen työntekijäjoukon puolesta.
– Minä varmaan pärjään, mutta miten käy näiden, jotka ovat oppisopimuskoulutuksessa? Kuka ottaa heistä kopin, jos toimintamme ei jatku? Kuka tätä työtä sitten tekee ja työllistää näitä maahanmuuttajia? Kavén esittää.
Askolan Puhti on kouluttanut 15 vuoden aikana 12 oppisopimusopiskelijaa ja tarjonnut töitä yhteensä 48 eri henkilölle. Näiden joukossa on ollut kesätyöntekijöitä, työharjoittelijoita ja määräaikaisella sopimuksella työskenteleviä henkilöitä.
– Monet Askolan Puhti oy:n työntekijöistä on ollut vaikeassa työllistymisen tilanteessa. Varsinkin alussa meillä oli alkoholiongelmaisia, nykyään enenevissä määrin maahanmuuttajataustaisia, Kavén kertoo.
Askolan Puhdissa oppisopimuksella laitoshuoltajaksi valmistunut Patinya Huopalainen silittää paitoja.
Merja Forsman
Sosiaaliset yritykset vähentyneet roimasti
Askolan Puhti kuuluu harvinaistuvaan joukkoon sosiaalisia yrityksiä. Vielä muutamia vuosia sitten Suomessa toimi parisataa, nyt enää 20 sosiaalista yritystä.
Sosiaalinen yritys tarkoittaa liiketoimintaa, joka työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia eli osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä.
– Saamme palkkatukea pidemmältä ajalta nyt, kun kuulumme sosiaalisten yritysten rekisteriin, mutta tällä hetkellä minulla ei ole hajuakaan, miten tämä muuttuu. Olemme olleet jo pitkään vaakalaudalla, mutta nyt TEM:ltä (työ- ja elinkeinoministeriöltä) tuli lausuntopyyntö toiminnastamme, Kavén kertoo.
Toisin sanoen TEM haluaa selvittää, mikä on sosiaalisten yritysten asema tänä päivänä.
– Olemme yritys yritysten joukossa. Ei meillä muuten sen kummempia etuja ole, mutta sen sijaan meillä on velvollisuuksia osana yhteiskunnan työllistämisen verkostoa, Kavén avaa.
Askolan Puhti -pesula palvelee yrityksiä, yksityisiä ja hyvinvointialuetta.
Merja Forsman
Sote-uudistus vie kilpailutukseen
Askolan Puhti oy:n tulevaisuutta varjostaa myös sote-uudistus.
Hyvinvointialueisiin siirtymisen myötä Askolan Puhti joutuu ensimmäistä kertaa kilpailutukseen.
– 75 % palveluistamme myydään julkiselle puolelle, joten se on ylivoimaisesti suurin asiakkaamme. Tällä hetkellä sopimus hyvinvointialueen tukipalveluntuottajana jatkuu toukokuulle. Sen jälkeen osallistumme kilpailutukseen, Kavén kertoo.
Jos Askolan Puhti häviää kilpailutuksessa, se joutuu vähentämään työntekijöitään reippaasti.
– Haluan pysyä positiivisena, Kavén sanoo.
– Mietin myös muiden pienten yritysten kohtaloita. Vaikka kuinka sanotaan, että suositaan paikallisia yrityksiä, ei se ole juuri näkynyt muiden hyvinvointialueiden kohdalla.
Katja Luhta valmistui juuri tekstiilihuoltajaksi oppisopimuksella.
Merja Forsman
Pesukone on käynyt loppuun. Juuri tekstiilihuoltajaksi oppisopimuksella valmistunut Katja Luhta laittaa pyykkejä koriin. Toisella puolella huonetta oppisopimuksella laitoshuoltajaksi valmistunut Patinya Huopalainen silittää paitoja.
Heidän ja monien muun kohtalo on vielä auki. Tulevaisuus näyttää, väheneekö Askolan Puhdilta puhti.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot