Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoolainen Jussi Hirvonen sanoo, että lämpöpumpun omistajan ei tarvitse kärsiä kuumuudesta.
Mika Laine
ITÄ-UUSIMAA Motivan tutkimuksen mukaan kymmenisen vuotta vanha ilmalämpöpumppu säästää lämmitykseen kuluvaa sähköä jopa 3?000–7?000 kilowattitunnin edestä vuodessa. Uudemmat pumput säästävät vielä enemmän. Jos ilmalämpöpumpun lasketaan säästävän vain 3?000 kilowattitunnin edestä sähköä vuodessa, saavutetaan sähkön nykyhinnoilla vajaan 500 euron säästö.
Kun lämpöpumppu laitetaan kesän kuumimpina päivinä tuottamaan kylmää, saadaan sähköä kulumaan korkeintaan 10 kilowattituntia päivässä. Erittäin kuumana kesänä jäähdytystarvetta on ehkä 20 päivänä. Näin jäähdytykseen kuluu korkeintaan 200 kilowattituntia sähköä vuodessa. Rahassa tämä on noin 25 euroa.
Lämpöpumpulla jäähdytys ei siis ole ilmaista, ainoastaan lähes ilmaista. Hintaesimerkissä jäähdytyksen tarve on laskettu yläkanttiin ja lämpöpumpun tuoma säästö alakanttiin. Todellisuudessa lämmityksessä saatu säästö on siis vielä suurempi ja jäähdytyksen aiheuttamat kulut vielä pienemmät.
–?Harvoin kesässä on 20 päivää, jolloin tarvitsisi jäähdyttää. Törmään hyvin usein siihen väärään mielikuvaan, että jäähdytyksen uskotaan olevan kallista. Lämpöpumppuja käytetäänkin aivan liian vähän jäähdytykseen. Lämpöpumpun omistajan tulisi käyttää pumppuaan, ei kärsiä kuumuudesta, Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n toiminnanjohtaja, porvoolainen Jussi Hirvonen kertoo.
Ilmalämpöpumppuun investoiva saa jäähdytysominaisuuden kuin kaupan päälle. Kesän 2018 lämpöaalto aiheutti THL:n tutkimuksen mukaan lähes 400 ylimääräistä kuolemaa. Nyt vanhainkodit, sairaalat ja palvelutalot ovat reagoineet lämpöongelmaan ja aktivoituneet lämpöpumppujen hankinnassa.
Mika Laine
Jäähdyttäminen helpompi tehtävä kuin lämmittäminen
Jäähdytyksen edullisuus perustuu siihen, että jäähdyttäminen on lämpöpumpulle huomattavasti helpompi tehtävä kuin lämmittäminen. Kun lämpöpumpulla lämmitetään, voidaan tuottaa esimerkiksi 25 asteen lämpöä ulkoilmasta, jonka lämpötila on 25 astetta pakkasella.
Pumppu siis tuottaa 50 asteen lämpötilaeron. Kun jäähdytetään, saatetaan jäähdyttää vaikkapa 28 asteen lämpötilasta 23 asteen lämpötilaan. Lämpötilaero on siis vain viisi astetta, jolloin sähkönkulutuskin on hyvin kevyttä.
Vaikka pumpusta löytyy tehoa enempäänkin, ihan jääkaappilämpötiloihin kotia ei kannata jäähdyttää.
–?Itse jäähdytin lämpöpumpulla jo 25 vuotta sitten. Silloin tuli laskettua lämpö näytösluonteisesti 20 asteeseen ja koko perhe sairasteli sitten koko kesän. 23–24 astetta on sopiva, sen alle ei juuri kannata mennä, Hirvonen jatkaa.
Toimivin tapa käyttää ilmalämpöpumppua jäähdytykseen on asettaa laitteen kaukosäätimeen se lämpötila, jonka yli sisälämpö ei saisi nousta ja antaa pumpun olla päällä jatkuvasti. Silloin laite jäähdyttää vain, kun tarvetta on, eikä asukkaan tarvitse miettiä koko asiaa.
–?Lämpötilan asettamisen jälkeen pumpun voi antaa toimia itsenäisesti koko kesän. Välillä pumppua ei kannata sammuttaa, silloin talon rakenteet voivat päästä lämpenemään. Pumppu ei käy eikä kuluta sähköä, jos lämpötila pysyy muutenkin säädetyn tason alapuolella, Hirvonen vinkkaa.
Yhä useammassa taloyhtiössä hurisee lämpöpumppu
Viime vuoden poikkeuksellinen helleaalto laittoi vauhtia ainoastaan jäähdytykseen käytettävien ilmalämpöpumppujen kauppaan. Kesän kuluessa loppuivat niin ilmalämpöpumput kaupoista kuin pumpun asennukseen pätevät asentajatkin.
Seuraukset näkyivät seuraavana syksynä ja talvena, kun ainoastaan jäähdytykseen tarkoitettuja pumppuja myytiin heti syksystä alkaen. Helleaallon seurauksena viilennyspumppuja alkoi ilmestyä myös kerrostalojen parvekkeille. Sulpu ry ja Kiinteistöliitto loivat yhdessä ohjeen lämpöpumppujen asennuksesta taloyhtiöille.
–?Ulkoyksikkö tulee yleensä parvekkeelle. Osakas tarvitsee pumpun asennukseen vain luvan taloyhtiöltä, ei siinä sen kummempaa ole. Taloyhtiöissä lämpö tulee usein talon puolesta, joten pumppuja käytetään yleensä pelkästään viilennykseen, Hirvonen kertoo.
JARNO KESKINEN, TEEMATUOTANTO
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot