Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoon Tolkkisissa perheineen asuva Jaana Peltonen avasi koronavirustilanteen vuoksi noin kuukautta suunniteltua nopeammin grillikioskin Kullooseen. – Suosio on yllättänyt ja grillillä on riittänyt vilskettä, hän kertoo.
Marko Wahlström
PORVOO, KULLOO Grillikioskit eivät ole täysin kadonneet suomalaisesta katuruokakulttuurista. Perinteiset grillit ovat olleet take away -kulttuurin uranuurtajia maassamme.
–?Tosiaankaan mitään uutta se (take away) ei ole, mutta onhan pitkä perinne ehtinyt vähän kadota tässä välissä, porvoolainen ravintola-alan ammattilainen Jaana Peltonen sanoo.
Porvoostakin perinteinen luukulta asiakkaita palvelevat grillikioski on ollut katoavaa kansanperinnettä. Alan sinnittelijöitä ovat olleet City-Burger, Lehtimäen grilli ja Herkkules.
–?Sipoon Boxissakin oli aiemmin perinteinen grillikioski, mutta nyt kylässä on burger-ravintola. Pääkaupunkiseudulta ja joiltakin juna-asemilta grillejä vielä löytyy jonkin verran, Peltonen sanoo.
Peltosen oma suosikki grilliruokien moninaisesta kirjosta on selviö.
–?Hyvä porilainen! Mutta se pitää olla juuri oikealla tavalla ja oikeanlaisista raaka-aineista tehty: lihaisasta jahtimakkarasta ja rapeasta paahtoleivästä.
Grilli suunniteltiin suurseisokkia ajatellen
Porvoolaisen ajatuksena oli avata Kullooseen grillikioski Kilpilahden suunnitellun suurseisokin ravintolakapasiteetin turvaamiseksi.
–?Seisokki olisi tuonut alueelle tuhansia työntekijöitä, eikä lähialueen nykyinen ravintolatarjonta olisi mitenkään riittänyt.
Koronavirusepidemia kuitenkin muutti suunnitelmia.
–?Seisokin peruuntuessa mietin, että mitä tehdään. Grillivaunu oli kuitenkin jo tilattu. Päätin, että avataan suunnitellusti tai jopa nopeammin.
Vallitseva tilanne aikaisti kioskin avaamista
Alunperin kioski oli tarkoitus avata vappuna, mutta vallitseva tilanne aikaisti avausta pääsiäisviikolle.
–?Suosio on ollut hyvä. Se vaikuttaa selvästi, kun ihmisillä ei ole ollut hirveästi tekemistä. Monet haluavat kuitenkin syödä hyvin ja käydä hakemassa ruokaa, Peltonen sanoo.
Toistaiseksi Kulloossa toimiva grillikioski on ollut menestystarina.
–?Uskon, että kysyntä tulee jatkumaan korona-ajan jälkeen, sillä tässä liikkuu paljon autoja, moottoripyöriä ja pyöriä. Myös Kilpilahdesta käy paljon lounasruokailijoita, Peltonen sanoo.
"Pienten paikallisten yrittäjien tukeminen tärkeää"
Lounasaikaan arkisin grillikioskilla on tarjolla kaksi lounasannosta: burgeriateria ja vaihtuva lounasateria.
–?Lisäksi grillilistalla on hampurilaisia ja hampurilaisaterioita, hodareita ja grilliannos kasvispihvillä, kanalla tai nyhtöpossulla sekä salaatit ja ranskalaiset. Myös jäätelöä, pullaa sekä kylmää ja kuumaa juotavaa on tarjolla, Peltonen kertoo.
Kaikki leipomotuotteet hampurilaissämpylöineen kioskille tulevat Tuorilan Kotileipomosta ja lihat saapuvat Tyysterin Lihasavustamosta.
–?Pidän tärkeänä sitä, että meillä on käytössä laadukkaat, lähellä tuotetut raaka-aineet. Ja aina, kun pystyy tukemaan muita pieniä paikallisia yrittäjiä, on se plussaa, Peltonen muistuttaa.
"Eka kesätyöni oli torikahviossa Savonlinnassa"
Peltosella on ravintola-alan peruskoulutus. Hän on ehtinyt työskennellä eri ravintoloissa ja hotelleissa sekä lähetystöissä Suomessa ja Euroopassa. Lisäksi hän on ohjannut opiskelijoita ravintolakoulussa.
–?Viimeksi työskentelin parina kesänä Kullo Golfin klubiravintolan keittiössä ja kassalla, Peltonen kertoo.
Alunperin hän lähti 16-vuotiaana lukion ohessa opiskelemaan käsityöalaa Vihdin käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen.
–?Opiskelun ohella päädyin töihin hampurilaisravintolaan. Äitini kertoi, että ensimmäisiä kesätyöpaikkojani oli vaunutyyppinen torikahvio Savonlinnassa, Peltonen naurahtaa paluuta työjuurilleen.
Peltogrilli työllistää kahdessa vuorossa kymmenkunta työntekijää. Yksi heistä on Jenna Laitinen, jolla on riittänyt kiirettä.
Marko Wahlström
Siivouspalvelu työllistää neljä, grillikioski kymmenen henkeä
Grillikioskin lisäksi Peltonen pyörittää siivouspalvelualan yritystä, jonka hän perusti huomattuaan, että kotisiivouksille on kysyntää.
–?Siivouspalvelu työllistää neljä työntekijää. Heistä yksi on tällä hetkellä lomautettuna, koska kolmasosa vakioasiakkaista perui toimeksiantonsa.
Grillin aiheuttama suosio yllätti yrittäjän.
–?Tähän olen saanut rekrytoitua kymmenkunta työntekijää. Työskentelemme kahdessa vuorossa ja vuorossa aina vähintään kaksi työntekijää, Peltonen kertoo.
Peltogrilli (Laversintie 1, Kulloo) on avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 10.30–20 (lounas arkisin kello 10.30–14).
FAKTALAATIKKO
Jaana Peltonen
* Syntynyt Savonlinnassa. Asunut Porvoossa vakituisesti viimeiset 8–9 vuotta.
* Tuorein peruskoulutus ravintola-alan restonomi. Suorittanut myös ravintola-alan, kokin ja tarjoilijan perustutkinnot.
* Pyörittänyt pari vuotta myös siivousalan yritystä (Apupalvelut Jaana Peltonen).
* Perheeseen kuuluvat puoliso, 10-vuotias tytär, kaksi koiraa ja hevonen.
* Harrastaa vapaa-ajallaan pääasiassa kenttäratsastusta ja osallistuu kilpailuihin eri puolilla Suomea.
(Juttua täydennetty 13.5. klo 10.37: Juttuun on lisätty faktalaatikko Jaana Peltosesta.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot