Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoolainen ravintoloitsija, keittiömestari Mika Gehör testaa, miten pizzalapio liuikuu uuden ravintolan pizzauuniin.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Porvoon valtakadun varrelle syntyy noin 200 asiakaspaikan ravintolakokonaisuus touko–kesäkuun vaihteessa, kun trattoria-raviontola Nonna Sophia avaa ovensa.
M?aranellon punainen pyöreä pizzauuni seisoo jo keittiön sydämessä tanakasti paikoillaan kuin mamma konsanaan. Kaasukäyttöisessä uunissa valmistuu italialaisia pizzoja noin kolmen viikon kuluttua.
–?Uuniin mahtuu kerralla noin seitsemän pizzaa kerralla. Pyörivä kiviarina varmistaa tasaisen paistoasteen. Uuni on Italian ykkösuunibrändin – Marana Forni – valmistama, ravintoloitsija, keittiömestari Mika Gehör kertoo.
Keittiön varustukseen kuuluvat myös jäätelökone, pastakone ja pizzapullakone, joka leikkaa ja pyörittää taikinan valmiiksi pulliksi.
–?Pullat laitetaan pizzalaatikoihin fermentoitumaan eli hapattumaan kahdeksi vuorokaudeksi, Gehör jatkaa.
Italialainen trattoria-ravintola Nonna Sophia valmistuu parhaillaan kovaa vauhtia Aktiasäätiö Porvoon omistamaan taloon Porvoon Mannerheiminkadun varrelle.
Deli-myymälä, yöpizzeria, pergola-kattoinen ravintolasali
Ravintolan keittiön viereen tulee deli-myymälä, jonka pakastealtaasta voi ostaa kotiin vietäväksi jäätelöä, pizzapullia, tuorepastaa ja ruoka-annoksia.
–?Tulemme luomaan kuukauden reseptit, johon tarvittavat tarveaineet voi käydä ostamassa täältä.
Lisäksi myymälään tulee myyntiin muu muassa oliiviöljyä ja kahvia.
–?Sisäänkäynnin yhteyteen avaamme yöpizzerian, joka on toiminnassa muun ravintolan sulkeuduttua, Gehör kertoo.
Osittain vanhaan pankkisaliin syntyvään ravintolasaliin tulee noin 80 asiakaspaikkaa ja yksi 20-paikkainen kabinetti.
–?Korkean pankkisalin holvimaisuutta pehmennämme pergola-katolla. Ravintolaan tulee myös viinihuone, jossa on tarjolla noin 30 italialaista viiniä, Gehör kertoo.
Salin toiseen päätyy rakentuvalle korokkeelle kohoaa puutarhamaja, jossa voi ruokailla pyöreän pöydän ääressä.
Sisäpihan tunnelma vaihtuu valaistuksella
Sisustukseltaan ravintola tulee olemaan skandinaavinen, mutta värikkyyttä unohtamatta. Sisäpihan tunnelmaa luodaan valaistuksella.
–?Rakennustyöt alkoivat viime loka–marraskuun vaihteessa. Korona toi oman viivästyksensä laite- ja tarviketoimituksiin, jotka tuplaantuivat normaalista, Gehör kertoo.
Italialainen ravintola on muhinut porvoolaisravintoloitsijan mielessä jo ennen kuin ranskalaistyylinen bistro-ravintola Gustaf avasi ovensa viisi vuotta sitten.
–?Tykkään selkeästä italialaisesta, tyyliltään mutkattomaan maalaiskeittiöön perustuvasta trattoria-ravintolasta, Gehör perustelee.
Ravintolan nimen taustalla on Netflixissä pyörivä elokuva italialaisesta mammasta (nonna). Perinteisiin juuttunutta, lastenlastensa kehottamana uusia asioita kokeilevaa isoäitiä näytteli Sophia Loren.
–?Ravintolassa tulee soimaan 1940–50-luvun italialainen musiikki, Gehör kertoo.
Keittiömestari Vincenzo Cirillo Italöian Barlettasta
Italialaisravintolan on tarkoituksena olla avoinna seitsemänä päivänä viikossa.
–?Alkuvaiheessa työntekijöitä tulee olemaan noin 25 henkilöä, joista osa on kesätyöntekijöitä. Rekrytoinnin osalta tilanne on ollut kohtuullinen, koska olemme voineet tarjota vakituista työsuhdetta, Gehör kiittelee.
–?Keittiömestari on vielä etsinnässä. Alkuvaiheessa otan itse tehtävän haltuuni. Pizzakeittiömestariksi tulee Barlettasta Italian itärannikolta Vincenzo Cirillo, joka taitaa napolilaisen pizzan teon.
Gustaf-ravintola työllistää vakituisesti kymmenkunta työntekijää.
Aktia-talosta noin 200-paikkainen ravintolamaailma
Uuden ravintolan myötä Aktia-talossa tulee olemaan yhteensä noin 200 asiakaspaikkaa.
–?Pankkitalon toisessa kerroksessa käytössämme on kolme kabinettia (30, 16 ja 6 asiakaspaikkaa), jonne pääsee jatkossa hissillä Nonna Sophian kautta. Lisäksi Gustafin yhteydessä on yksi kabinetti ja talon kolmanneksessa kerroksessa käytössämme on iso juhlasali, Gehör kertoo.
Ranskalaistyylisessä bistro-ravintola Gustafissa on noin 80 asiakaspaikkaa.
–?Ravintoloiden terassialue (40 ja 40 asiakaspaikkaa) tulee laajenemaan Mannerheiminkadun laitaan asti. Pankin aikoinaan rakentama pylväikkö poistuu kokonaan, Gehör kertoo.
Bistro-ravintola Gustaf jatkaa toimintaansa entisellään.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot