Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
LOVIISA Loviisalainen Heli Hassinen on ollut ihastunut kasvissyöntiin jo pitkään ja vuoden päivät hän on ollut täysin vegaani.
–?Olen aina ollut enemmän ja vähemmän kasvissyöjä, mutta ammatin puolesta olen syönyt myös lihaa.
Ajatus kokonaan vegaaniseen ruokavalioon siirtymisestä vahvistui Hassisen tyttären vakaumuksen myötä.
–?Meidän Senni (Koskenvesa) on ollut tiennäyttäjä tässä asiassa. Muistan, kun söin viime keväänä ennen Nepalin matkaa silakkapihvejä ja röyhtäilin sen jälkeen silakkaa alkumatkan ajan. Se oli viimeinen kerta.
"Näen, koen ja tunnen eri tavalla"
Kokkina omassa ravintolassaan Bellassa toimiva Hassinen sanoo kasvissyönnin olevan askel oikeaan suuntaan, mutta itse ryhtyi vegaaniksi eettisten syiden vuoksi. Lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta on vaikuttanut oloon positiivisesti.
–?Olo on selkeämpi, näen asiat eri tavalla ja huomaan itsessäni muutoksen energiaa. Ennen olin paikallani ja nyt muokkaannun koko ajan. Näen, koen ja tunnen eri tavalla.
Myös perheravintola muuttui vakaumuksen myötä toukokuussa vegaaniravintolaksi.
Hassinen kertoo rakastuneensa ruoanlaittoon uudelleen ruokavalionsa ansiosta.
–?Ruoanlaitto on nyt paljon kivempaa ja ruoka maistuvampaa. Kokeilen koko ajan kaikkea uutta ja inspiroidun kokkaamisesta. Innostun kotonakin tekemään ruokakokeiluja. Toki välillä syödään makaronia ja ketsuppia, hän nauraa.
–?Vegaaniruoan valmistus avasi minulle taivaan! Rakastun joka päivä johonkin uuteen juttuun, joka vetää puoleensa kokeilemaan.
Vihannekset maistuvat
Omia mielikuvia ja pinttyneitä tottumuksia on välillä hyvä tuulettaa.
–?Pitäisi vain rohkeasti romuttaa totuttuja tapoja ja kokeilla uutta, Hassinen kannustaa.
Salaattia kauden kasviksista, vihreästä parsasta ja mansikoista on helppo tehdä. Mausteeksi riittävät öljy, suola ja yrtit.
Kotialbumi
Kesällä kannattaa hyödyntää kotimaisia satokauden kasviksia.
–?Tykkään tehdä kesällä salaatteja esimerkiksi tomaatista, kurkusta, kukkakaalista ja kesäkurpitsasta. Mausteeksi riittäävät vain öljy ja suola sekä yrtit. Vihanneksille voi tehdä myös dippikastikkeen vaikka kaurafraichesta, soijajogurtista tai vegaanisesta tuorejuustosta. Rahkaakin saa vegaanisena, siitä tulee muuten ihan mahtava mansikkarahka.
–?Jos vain on halua ja mielenkiintoa syödä vihanneksia, ne ovat älyttömän hyviä!
Vegaanin grilliin sujahtaa kasvisten lisäksi paljon muitakin herkkuja.
Tofu sopii hyvin grilliin.
Kotialbumi
–?Korianterilla ja limetillä marinoitu tofu on grillattuna hyvää. Jos haluaa oikein helpolla päästä, voi grillata vegaanimakkaroita tai -nakkeja, jotkut niistä ovat ihan jees. Soijarouheesta syntyy pihvejä tai kebakkoja, myös vöneriä ja seitania voi grillata.
Kesällä ei sovi unohtaa lettukestejä.
–?Muurinpohjaräiskäleet ovat ihania kesällä ja niihin voi halutessaan tehdä vaikka soijasta suolaisen täytteen.
Moni aloitteleva vegaani saattaa turhautua popsiessaan porkkanoita, jos maistuvia reseptejä ei ole tarjolla ja oma pää lyö tyhjää.
–?Kannattaa käydä katsomassa netistä vinkkejä. Esimerkiksi Vegaanihaasteen sivuilta löytyy paljon reseptejä ja ideoita.
–?Alkuun pääsee helposti myös niin, että vaihtaa aluksi lihatuotteet vastaaviin vegaanituotteisiin. Tekee kaiken niin kuin ennenkin, mutta jättää lihan pois ja ottaa tilalle korvaavan proteiininlähteen.
MIA SMOLANDER
mia.smolander@itavayla.fi
Heli Hassisen vegaaniset grillivinkit kesään
Täytetyt herkkusienet ovat grillattuina herkullisia.
Kotialbumi
Täytetyt herkkusienet
Täytteeseen 1 purkki Oatly påMackan juustoa ja 1 dl tuoreita yrttejä maun mukaan
herkkusieniä
kesäkurpitsa
suolaa
pippuria
sitruunamehua
Poista sienistä kanta ja täytä ne tuorejuustomassalla. Leikkaa kesäkurpitsasta kuorimaveitsellä tai terävällä keittiöveitsellä pituussuunnassa ohuita siivuja. Kääri sienet kesäkurpitsaviipaleen sisälle ja kiinnitä kesäkurpitsa tikulla kiinni sieneen. Grillaa molemmin puolin.
Valkosipuli pehmenee grillissä.
Kotialbumi
Kokonaiset valkosipulit
Leikkaa valkosipulista ”hattu” pois. Lorauta sipulin sisään oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä.
Laita sellaisenaan grilliin sivuun tai ylähyllylle paahtumaan. Valkosipulit ovat valmiina makean pehmeää ”mössöä”, jota voidaan syödä sellaisenaan tai leivän päälle levitettynä.
Tsatsiki sopii vaikka leivän päälle.
Kotialbumi
Tsatsiki
1 kurkku
2 valkosipulia
tuoretta minttua
1 sitruunan kuori ja mehu
1 prk Alpro maustamaton soijavalmiste (jogurtti)
suolaa
pippuria
Raasta kurkku ja purista neste pois raasteesta (älä heitä sitä pois vaan tee siitä öljyn ja mausteiden kanssa vinegretti salaatin mausteeksi). Raasta sitruunasta kuori ja purista siitä mehu.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti. Tsatsiki sopii vaikka grillissä paahdetun leivän päällä.
Perunavartaat
Keitä uudet perunat suolavedessä liki kypsiksi. Jäähdytä ja tikuta vartaaseen.
Mausta oliiviöljyllä, yrteillä, suolalla ja pippurilla. Ota grillissä vartaisiin väri pintaan.
Grilliomenoita, kaurakinuskia ja vaniljajäätelöä
Omenat:
kookossokeria
vaniljaa
kanelia
Kaurakinuski:
4 dl kaurakermaa
3 dl fariinisokeria
0,5 tl merisuolaa
2 rkl margariinia
Sekoita aineet kattilaan ja keitä kastiketta, kunnes se on sopivan paksua. Lisää lopuksi margariini.
Kairaa omenoista siemenkota pois. Täytä omenat kookossokerilla, vaniljalla ja kanelilla maustetulla vegaanisella margariinilla. Lisää omenankoloon tuoretta timjamia.
Laita omenat vuokaan, peitä foliolla ja laita ne viimeisenä grilliin kypsymään siksi aikaa, kun nautit pääruokaa.
Tarjoa omenat kinuskin, vegaanisen vaniljajäätelön ja tuoreiden mansikoiden sekä mintun kera.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot