Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Smaku-ravintolafestivaalin päätapahtuma järjestetään jälleen Taidetehtaan Avanti-salissa. – Salissa on hyvin tilaa, tuottaja Laura Pulkkinen (vas.) ja tuottaja–tapahtumakoordinaattori Pilvi Mölsä Smaku Events Oy:stä korostavat.
Marko Wahlström
NAANTALI–PORVOO–LOVIISA Heinäkuun vaihduttua elokuuksi, alkaa myös porvoolaisen Smaku-ravintolafestivaalin sesonki.
Yhteistyössä paikallisten ravintoloiden kanssa toteutettavat tapahtumat järjestetään tänä vuonna elokuussa niin Naantalissa, Porvoossa kuin Loviisassa.
–?Tapahtuma huipentuu Porvoon Taidetehtaan Avanti-salissa, jonne pääsemme jälleen kahden vuoden koronatauon jälkeen. Kaipuu tänne on jo kova, porvoolaisen Smaku Events Oy:n tuottaja Laura Pulkkinen iloitsee kulttuuri- ja kongressikeskuksen lämpiössä.
Smaku järjestetään Porvoossa jo seitsemännen kerran. Naantalissa smakuillaan neljättä kertaa ja Loviisassa toistamiseen.
Porvoon Smaku-tapahtuman ensikertalainen tänä vuonna on ravintola One.
Iona Savola
"Ruoka ei jaa genreihin – Kaikki kuuluvat ruokapöytään"
Ruokamatkailu kiinnostaa ihmisiä edelleen todella paljon.
–?Tällaiseen tapahtumaan on ehkä helppoa ja matalalla kynnyksellä osallistua, koska kierrokselle voi lähteä omalla porukalla sekä vain tulla paikalle ilman varauksia ja tunnustella fiilistä, Pulkkinen kertoo.
Hän muistuttaa, että ruoka on aiheena kaikille tuttu, koska kaikki syövät.
–?Ruoka ei edusta jotain tiettyä genreä, kuten musiikissa, johon kuulumista pitäisi miettiä. Kaikki kuuluvat ruokapöytään, Pulkkinen jatkaa.
Yhteisessä ruokatapahtumassa tunnelmaa lisää entisestään se, että useat ravintolat toimivat saman katon alla.
Meat District on yksi Porvoon Smaku-ravintoloista.
Ilona Savola
"Haluamme osaltamme olla tukemassa alueen matkailua"
Porvoolaisyrityksellä ei tällä hetkellä ole uusia Smaku-paikkakuntia haarukassa. Smaku Tour järjestettiin Naantalin ohella Rovaniemellä vuonna 2019.
–?Useamman kaupungin kanssa on keskusteltu molempiin suuntiin. Porvooseen on tulossa ihmisiä benchmarkkaamaan eri kaupungeista, Laura Pulkkinen sanoo.
Smaku Events Oy:llä ei ole pakonomaista tarvetta kasvaa.
–?Toteutamme laadukkaita tapahtumia siellä, missä niitä oikeasti halutaan sekä on myös riittävästi kapasiteettia ja halua viedä paikallista ruokakulttuuria eteenpäin, tuottaja–tapahtumakoordinaattori Pilvi Mölsä lisää.
Pulkkinen korostaa, että uusia alueita mietittäessä, mukana keskusteluissa on aina myös paikallinen matkailuorganisaatio.
–?Haluamme näin osaltamme olla mukana tukemassa alueen matkailua.
Moni Smaku-kävijä kuvaa maistelemansa ruoka-annokset.
Arkisto/Mika Laine
Smaku-lehti: Oodi koko alueen lähituottajille ja -ravintoloille
Kuluvan vuoden uutuus on Smaku-lehti, joka esittelee Loviisan ja Porvoon lähiruokaa ja -tuottajia.
–?Itselläni oli jo monta vuotta ajatus, että meillä olisi joku Smaku-tapahtumiin liittyvä lehti. Lähiruuan merkitys on korostunut entisestään viime vuosina, joten nyt toteutunut muoto syntyi luonnostaan, Pilvi Mölsä kertoo.
Aikakauslehtityylisenä, 92-sivuisena kääntölehtenä julkaistu uutuustuote ilmestyi kesäkuun puolivälissä.
–?Lehti on myynnissä osassa ravintoloita, Taidetehtaalla sekä loviisalaisissa ja porvoolaisissa kaupoissa, Mölsä jatkaa.
Lehti on toteutettu yhteistyössä loviisalaisen viestintätoimisto Creative Peakin kanssa. Lehden painosmäärä on 3?000 kappaletta.
–?Se ei ole tapahtumalehti, vaan oodi koko alueen lähituottajille ja -ravintoloille, Mölsä korostaa.
Lehden lisäksi ruokatapahtuman esitteitä on tuorestettu tapahtuman viime kevään brändiuudistuksen myötä.
–?Esite on porvoolaisen mainostoimisto People's Villagen Klaus Suhosen ja Bifu Ahosen käsialaa, Laura Pulkkinen kertoo.
Porvoolaisravintoloiden annoskuvat on kuvannut porvoolainen valokuvaaja Ilona Savola ja loviisalaisravintoloiden annokset on ikuistanut lapinjärveläinen valokuvaaja Maria Kalmi.
Food Talks -tapahtuma tuo uutta väriä Porvoon Smakuun
Uutta väriä Smakun huipentumaan tuo Porvoon kaupungin järjestämä Food Talks -tapahtuma, joka pidetään Taidetehtaalla lauantaina 3.9. kello 12–18.
–?Luvassa on puhetta ruoasta, jossa luennoivat muun muassa Karita Tykkä, Satu Silvo, Kai Kallio ja Robert Nemlander. Lisäksi laulaja–muusikko Frans Andersson esiintyy, Pilvi Mölsä kertoo.
Puheenvuorot pidetään Tehdassalissa, jonne yleisöllä on vapaa pääsy.
–?Lämpiöön tulee shampanja-lounge sekä olut- ja suklaatastingit. Smakun aikana lanseerataan Kerkkoon Panomiesten Länsiranta-olut, joka jatkaa pienpanimon kyläoluiden sarjaa, Mölsä jatkaa.
Smakun loppuhuipennuksen aikana Avanti-salissa on myös erillinen VIP-alue, johon myydään paketteja niin yrityksille kuin yksityishenkilöille.
–?Suurin osa VIP-paketeista on jo myyty. Muuten tapahtumaan yleisöllä on vapaa pääsy, Laura Pulkkinen jatkaa.
Smaku-annosten hinnoittelussa ei ole tapahtunut korotuksia.
–?Annokset maksavat edelleen 5 tai 7 euroa. Ravintolat päättävät annoksen hinnasta itse, Pulkkinen sanoo.
Loviisassa mukana on muun muassa Osteria Locale.
Maria Kalmi
Porvoossa 16, Loviisassa 6 ja Naantalissa 8 ravintolaa
Pandemian jälkeen ruokatapahtuma on saanut mukaan sellaisia ravintoloita, jotka eivät korona-aikana uskaltaneet lähteä.
–?Porvoossa on mukana 16 ravintolaa, joissa voi kiertää maistelemassa Smaku-annoksia, Laura Pulkkinen kertoo.
Porvoon Smakun yhteistapahtumassa Taidetehtaalla on mukana kymmenen ravintolaa.
–?Loviisassa on mukana kuusi ravintolaa ja annoksia on 16. Loviisassa tapahtuma pidetään Seurahuoneella kaksipäiväisenä tapahtumana Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman aikaan 27.–28.8., Pulkkinen jatkaa.
Naantalissa Smaku-annoksia voi käydä maistelemassa kahdeksassa ravintolassa 8.–20.8. Porvoossa Smaku-annoksia pääsee maistelemaan ravintoloissa 22.8.–3.9.
–?Porvoo Smakun kotikaupunkina on ainoa paikkakunta, jossa järjestetään sekä maisteluviikot ravintoloissa että yhteistapahtuma. Smaku-tapahtuma luodaan aina paikallisten ravintoloiden toiveiden mukaisesti, Laura Pulkkinen korostaa.
Smaku-tapahtuma järjestettiin Loviisassa ensimmäisen kerran viime vuonna. Loviisassa ravintolat ovat kaikki saman katon alla Loviisan Seurahuoneella.
Arkisto/Niko Laurila
Makuaarre-palkinto huipentaa Smaku-matkan
Smaku-ravintolafestivaalin loppuhuipennuksessa Porvoossa valitaan jälleen paras annos, joka palkitaan Makuaarre-palkinnolla.
–?Palkinto on tällä hetkellä Rafael's Steakhousessa, jolla on palkintoon yksi kiinnitys. Lisäksi ravintola on palkittu yleisön suosikkina aikaisemmin, Laura Pulkkinen.
Ravintola Seireeni on palkittu kahdesti, vuosina 2019 ja 2020, leikkimielisen kilpailun ykköspalkinnolla.
Tuomaristoon on tänä vuonna saatu ruoka-alan asiantuntijuutta. Raadin muodostavat kahdesti Michelin-palkittu keittiömestari Markus Aremo, keittiömestari Mika Reijonen, kokki Marko Isokallio, kokki Teresa Välimäki ja Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen.
–?Smakussa pointtina on se, että annoksella pitää pystyä kertomaan, mille ravintola maistuu, Pilvi Mölsä muistuttaa.
Yleisö osallistuu äänestämällä Makuaarre-palkittavan ravintolan valintaan. Pääpalkinnon lisäksi yleisön suosikki palkitaan erikseen.
Kaksiviikkoinen Smaku-ruokatapahtuma huipentui Porvoon Taidetehtaalle, jossa viimeksi järjestettiin loppuhuipennus vuonna 2019. Kuva on vuodelta 2018, jolloin tapahtuma pidettiin lämpiössä.
Arkisto/Amelie Enroth
Taidetehdas tuo Smaku-siskoksille lämpimiä muistoja
Smaku-ravintolatapahtumia tuottaville siskoksille 10 vuoden ikään varttunut Taidetehdas tuo nostalgisia muistoja.
–?Olemme täällä kakarasta asti juosseet pitkin poikin alakerran Avanti-salia ja yläkerran Basilika-salia. Nyt tämä on verrattain erinäköinen kuin milloin me olemme täällä alkaneet temmeltää, Pilvi Mölsä sanoo.
Smaku-tapahtumia alusta asti tuottanut Laura Pulkkinen muistelee astuneensa vuonna 1996 sisälle vanhalla Taidetehtaalla toimineeseen Porvoon Teatteriin.
–?Meillä oli näyttämö nykyisessä Tehdassalissa, jossa maalasimme mustaksi seiniä ja skrapasimme ikkunoita puhtaaksi maalista aikanaan.
Siskosten mieleen tulvahtaa myös henkilökohtaisempi muisto lapsuusvuosien temmellyskentästä.
–?Äitimme ja hänen miehensä vihittiin Basilika-salissa ja juhlat pidettiin Avanti-salissa vuonna 2002, Laura Pulkkinen kertoo.
FAKTA
Smaku-ravintolat 2022
* Porvoo: Bistro Gustaf, Bistro Sinne, Bosgårdin tilakaupan ravintola, Haikko Bistro & Cafe, Haikon Kartano, Meat District, One-ravintola, Petri's Chocolate Room, Rafael's Steakhouse, Fryysarinranta, Ranta-aitta, Runo Kitchen & Bar, Salt, Sannäsin Kartano, Seireeni ja Taste
* Loviisa: Bistro & Butik Kronan, Degeri Sport Pub & Dine, Favorit Cafe & Teashop, Loviisan Seurahuone, Osteria Locale ja Degerby Gille
* Naantali: Cafe Akseli, Cafe Laituri, Kuulas Garden Grill & Café, Merimaskun Rantamakasiini, Kultaranta-ravintola, Naantalin Metsätähti, Trappi ja Snickari
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot