Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Panimomestari Tuomas Markkula loviisalaisesta Malmgårdin Panimosta on kouluttanut ison osan Suomen panimoväestä.
Malmgårdin Panimo
LOVIISA, MALMGÅRD –?Kesän oluttrendeissä korostuvat ääripäät, yli 20 vuoden ajan pienpanimoalaa ja oluttrendejä seurannut loviisalaisen Malmgårdin Panimon Tuomas Markkula uskoo.
Hän näkee kesän suosikkioluissa kaksi päätrendiä, jotka ovat ääripäitä toisillensa.
–?Hapanoluiden suosio kasvaa edelleen. Erityisesti helpommat hedelmä- ja marjasekoitukset toimivat ensioluina monille perinteisemmän oluen makua vierastaville, siideriin ja viiniin tottuneille kuluttajille. Samoin harvinaisemmat IPA:n alatyylit, kuten miedommin katkeroidut ja mehuisammat Juicy ja Haze IPA:t sekä NEIPA:t jatkavat yleistymistään, Markkula sanoo.
Hapanoluiden ostajakunta on laajentunut huomattavasti, ja esimerkiksi Malmgårdin Panimon kokoiselle pienpanimolle kuningatar- ja mandariinihapanoluet ovat jo volyymiltaan kärkipään tuotteita pullo-oluiden puolella.
Toisaalta monet olutharrastajat kaipaavat Markkulan mukaan jo perinteisempiä makumaailmoja, kuten voimakkaammin katkeroituja ja maltaisia IPA-oluita tai laadukkaita pilsejä ja lagereita.
–?Paluu laadukkaiden perusmakujen ääreen kiinnostaa selvästi osaa olutharrastajista. Esimerkiksi Malmgårdin Panimolla palaamme oluen valmistuksen juurille käyttämällä uudessa Proto-sarjan #23 tupla-IPA:ssamme Einkorn-viljalajiketta Malmgårdin pelloilta. Kyseistä yksijyvävehnää ei ole viljelty tai käytetty oluenvalmistukseen Suomessa tuhansiin vuosiin, Markkula kertoo.
Toinen Malmgårdin Panimon voimakkaista uutuuksista on Alkon tilausvalikoimaan kausituotteena saapunut, savuisissa viskitynnyreissä kypsytetty Islay Stout.
Lager ja grillimakkara ei ole ainoa makuyhdistelmä
Markkulan mukaan trendaavista hapanoluista löytyy runsaasti makuja, jotka sopivat erinomaisesti yhteen kesäisten ruokien kanssa – joko makupareina tai ruuanvalmistuksen raaka-aineina.
–?Kesän piknik-kattauksissa nähdään erilaisia sour- eli hapanoluita kuohuviinien tai viinien tilalla, ja yhä enemmän eri oluttyyppien ja ruokien yhdistämistä – muutenkin kuin lagerin ja grillimakkaran osalta, Markkula sanoo.
Malmgårdin Panimo on kehittänyt yhteistyössä Taste of Nikinmaki -ruokablogin kirjoittajan Henri Heinosen kanssa ruokareseptejä, jotka sopivat yhteen erilaisten olutlaatujen kanssa.
Kokkina toimiva Heinonen on kehittänyt muun muassa kesäisen jälkiruokareseptin, jossa yhdistyvät jugurttipannacotta, valkosuklaa-suolakinuski ganache ja granita, jonka valmistuksessa on hyödynnetty marjaista sour-olutta.
Marinoiduista portobellosienistä rakennettu kasvis hot dog on suunniteltu nautittavaksi yhdessä hedelmäisen mandariini-sourin kanssa. Spelttilagerilla marinoitu grillattu possun niska on puolestaan kokeilemisen arvoinen jokaiselle grillatun lihan ystävälle. Myös viime vuosina suosiotaan kasvattaneet IPA:n alatyylit soveltuvat erinomaisesti kesäruokien kyytipojaksi – esimerkkinä mangosalsalla ryyditetty nacholautanen, jonka makuja voi täydentää speltti-IPA:lla.
Kasvishodarit sitruksisen Mandariini Sourin kanssa 4:lle
Sämpylät (ohjeella tulee noin 12 kappaletta):
noin 1 kg vehnäjauhoja
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
150 g huoneenlämpöistä voita
40 g sokeria
20 g suolaa
2 kananmunaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon yleiskoneen kulhossa. Lisää sokeri, suola ja munat. Alusta 2/3 jauhoista sekaan. Lisää voi ja kun se on sekoittunut kunnolla taikinaan lisää loput jauhoista.
Vaivaa vielä noin 10 minuuttia ja anna kohota huoneenlämmössä liinan alla noin tunti. Pyörittele taikinasta sopivia pitkoja reilusti jauhotetulla pöydällä ja anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Täytteet:
1 rasia portobellosieniä
1 puntti parsaa
2 porkkanaa
1 purkkia maissia
pieni punakaali
1 Sevan-valkosipulihummus
2 dl majoneesia
2 tl raastettua inkivääriä
1 rkl limen mehua
Sienimarinadi:
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/2 tl sipulijauheCa
1/2 tl inkiväärijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
2 tl suolaa
1 rkl ruokosokeria
1 dl öljyä
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
Sekoita mausteet reilussa kulhossa sekaisin, poista sienistä jalka ja pyörittele sienet
mausteseoksessa. Anna maustua pöydällä noin tunti.
Sekoita majoneesi, raastettu tuore inkivääri sekä limemehu ja laita jääkaappiin maustumaan. Kuori porkkanat ja raasta. Leikkaa juustohöylällä punakaalista ohutta siivua.
Kuumenna grilli/pannu ja paista sieniä muutama minuutti per puoli. Grillaa samalla myös parsoihin väri pintaan. Grillaa nopeasti sämpylät ja nosta epäsuoraan lämpöön. Kun kaikki on grillattu, halkaise sämpylä ja pyyhkäise pohjalle hummusta.
Pari-kolme parsaa perään ja päälle raastettua porkkanaa ja punakaalia. Päälle majoneesia sekä maissia ja koko komeuden kruunaavat sienisiivut.
Kesällä voi nauttia jaettavasta nacholautasesta hyvässä seurassa.
Malmgårdin Panimo
Nachoplatteri mangosalsalla, katkaravuilla ja avokadotahnalla 4:lle
1 iso pussi nachoja
noin 500 g katkarapuja
3 kypsää avokadoa
1 mango
4 normaalin kokoista tomaaHa
1 salottisipuli
1 punttikorianteria
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
1 lime
suolaa
voita
oliiviöljyä
Ota jäiset katkaravut jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Kun alat valmistamaan annosta, niin laita katkaravut valumaan siivilään. Halkaise tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Kuori mango ja leikkaa hedelmälihat molemmin puolin kiveä. Kuutio mango pieneksi ja lisää tomaattien sekaan.
Kuori sipuli ja pilko ihan hienoksi. Silppua chili hienoksi. Silppua puolet korianterista hienoksi. Laita avokadon lihat mortteliin ja möyhennä. Lisää puolikkaan limen mehu ja 1 rkl öljyä, sekoita. Lisää 2 tl silputtua chiliä, 2 rkl korianteria ja 1 rkl sipulia, sekoita ja mausta suolalla.
Lisää tomaatin ja mangon sekaan puolikkaan limen mehu, 1 rkl öljyä ja 1 rkl sipulia. Mausta suolalla ja sekoita. Laita pannulle 1 rkl voita ja kaada päälle öljyä. Lisää pannulle loput chilit, sipulit ja hienonnettu valkosipuli.
Paista valutetut ravut kuumalla pannulla sekoitellen noin 5 minuuttia ja laita tarjoiluastiaan. Kasaa annokset jokaiselle tai tee yksi iso platteri, josta jokainen voi napsia ruokaa ja nauttia.
Kesäinen jälkiruoka syntyy jugurttipannacotasta, valkosuklaa-suolakinuskiganachesta ja kuningatargranitasta.
Malmgårdin Panimo
Kuningattaren jälkiruoka
Jogurttipannacotta, valkosuklaa-suolakinuskiganache ja kuningatargranita 4:lle
Pannacotta:
2 dl kuohukermaa
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl vaniljasokeria
4 rkl sokeria
4 liivatelehteä
Ganache
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
100g valkosuklaata
Granita:
1 plo Malmgård Kuningatar Sour 5,0 %
1 dl perussiirappia
1/2 limen mehu
Valmista ensiksi pannacotta ja granita. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Mittaa jugurtti kulhoon, johon mahtuu myös kerma. Laita kerma sekä sokerit kattilaan ja kiehauta. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kuuman kerman sekaan. Kaada kerma jugurtin sekaan ja sekoita hyvin. Kaada seos tasan neljään annosvuokaan ja laita jääkaappiin yön yli.
Granitan siirappiin tarvitaan 1 dl vettä ja 1 dl sokeria. Keitä kattilassa, kunnes sokeri on liuennut ja anna jäähtyä. Laita granitan ainekset kulhoon, sekoita ja kaada astiaan, jonka voit pakastaa ja jossa voit haarukalla raapia jäätynyttä granitaa. Laita pakkaseen ja anna olla seuraavaan päivään.
Ganachea varten tarvitset kattilan, jossa tehdä kinuski sekä vesihauteen valkosuklaalle. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja kiehauta. Laske hieman lämpöä ja sekoittele, kunnes seos alkaa paksuuntumaan. Lisää suola ja kaada vesihauteessa sulatetun valkosuklaan joukkoon ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä ja lusikoi pursotinpussiin.
Annosten kasaus: ota kulho, johon voit laskea kuumaa vettä sen verran, ettei pannacotta uppoa ja anna pannacotan olla hetki kuumassa vedessä niin saat kipattua sen annosastialle. Pursota ganache pannacotan kaveriksi (jos ganache on mennyt liian kovaksi lämmitä käsissä tai ihan muutama sekunti mikrossa). Lopuksi raavi Kuningatar-granitaa joukkoon.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot